Uusi tapa tienata nousevilla asuntohinnoilla Suomessa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Uusi tapa tienata nousevilla asuntohinnoilla Suomessa

Asuntosijoittamiseen voi nyt päästä kiinni jopa vain 500 eurolla.

24.6.2013 12:46

Pörssin heilahtelu ja poikkeuksellisen alhainen korkotaso ovat viime aikoina kasvattaneet yksityishenkilöiden kiinnostusta asuntoihin ja kiinteistöihin sijoitusmuotona.

Vuokra-asunnoista on voinut saada tasaista tuottoa ja arvonnousua, ja arvio on, että Suomessa on noin 400 000 yksityisesti omistettua vuokra-asuntoa.

Nyt ovat myös sijoitustuotteiden myyjät aktivoituneet tarjoamaan asuntosijoituksia rahastomuodossa. Liikkeellä ovat olleet Ålandsbanken ja OP-Pohjola.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen pitää uusia asuntosijoitustapoja tervetulleina.

– Ne avaavat asuntosijoitusmahdollisuuksia pienemmilläkin pääomilla. Ei tarvitse ostaa koko yksiötä, joka voi maksaa esimerkiksi Helsingissä helposti yli satatuhatta euroa. Riskit ovat suuremmat, kun koko raha on kiinni yhdessä asunnossa.

Rahaston kautta sijoittamalla pääsee hajauttamaan riskiään. Yhden asunnon tuotot voivat upota kalliiseen remonttiin tai vuokranmaksun häiriöihin.

Vuokranantajien puolesta puhuvan Hiltusen mukaan joissakin maissa rahastojen kautta sijoittaminen on laajempaa. Erityisesti senioriasunnot ovat olleet suosittu kohde rahastoille. Yhdysvalloissa ja Kanadassa taas on useita pörssiin listattuja rahastoja.

Vuokralaisten järjestön toiminnanjohtajan Anne Viidan mukaan toistaiseksi ei ole näkyvissä merkkejä, että asuntoihin sijoittavat rahastot olisivat merkittävästi lisänneet vuokra-asuntojen tarjontaa Suomessa. Rahastoilla on kuitenkin hyvät puolensa vuokranantajina.

– Yksityiset vuokranantajat eivät ole huono vaihtoehto, mutta he ovat tietysti kaikkein epävarmin. Kauanko he pitävät huoneistoa vuokralla, ja miten he vuokranantajina toimivat? Sijoitusrahastoilta tulee vakaampaa vuokramarkkinatoimintaa, Viita sanoi.

Ulkomailla on nähty myös kielteisiä kokemuksia, kun jotkut rahastomuotoiset vuokranantajat ovat keskittyneet tuottojen maksimointiin ja laiminlyöneet huoneistojen kunnossapidon, Viita huomauttaa.

Kaikki valvonnan piiriin

Tarjolla on jo aiemmin ollut kommandiittiyhtiömuotoisia kiinteistörahastoja, joihin useimmiten kerätään pääoma kerralla, sijoitetaan kiinteistöihin ja pidetään ennalta sovitun ajan. Kertasijoitus on kuitenkin yleensä ollut vähintään 100 000 euroa, ja tietyn ajan kuluttua koko omistus myydään pois.

Uusista tarjokkaista Ålandsbanken on lähtenyt tavoittelemaan piensijoittajia, sillä sen rahaston minisijoitus on 500 euroa.

OP-Pohjolalla kynnys on korkeampi ja minimisijoitus on 30 000 euroa. Vaivattomuudesta saa toisaalta maksaa, sillä asuntoihin sijoittavat rahastot ovat hallinto- ja lunastuskuluiltaan melko kalliita. Rahastosta voi irrottautua neljästi vuodessa.

Moni yksityishenkilö kuitenkin pohtii vaihtamista suorasta asuntosijoituksesta rahastoon, sanoo Ålandsbankenin rahastoa pyörittävä Antti Valkama.

– Ei tarvitse enää lähteä itse hakemaan asuntoon uutta jääkaappia, kun se hajoaa.

Finanssivalvonnan markkinavalvoja Paula Kirppu kertoo, että asuntorahastojen valvonta on vuodenvaihteessa muuttumassa. Nyt tarjolla on myös valvonnan ulkopuolisia rahastoja. Valvonta laajenee, kun vaihtoehtorahastojen hoitajia koskevat uudet säännöt tulevat voimaan Suomessa arviolta vuodenvaihteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?