Karmiva laskelma: Näin paljon rahaa nainen menettää Suomessa - Työelämä - Ilta-Sanomat

Karmiva laskelma: Näin paljon rahaa nainen menettää Suomessa

– Kun kaikki tulot otetaan huomioon, naisen elinaikaiset tulot ovat yli puoli miljoonaa euroa vähemmän kuin miehen tulot.

22.5.2013 15:56

Näin arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja.

Liljan mukaan reilu puolet erosta selittyy sillä, että naiset ja miehet tekevät eri töitä. Pienipalkkaisissa ammateissa esimerkiksi palvelu- ja hoitoaloilla on enemmän naisia kuin miehiä.

Miesvaltaisilla aloilla, esimerkiksi metsä- ja metalliteollisuudessa tai rakennusaloilla palkat ovat keskimäärin paremmat kuin naisvaltaisilla

Tilastokeskuksen Palkat ja työvoimakustannukset 2012 -tilaston mukaan sukupuolten väliset ammatilliset erot katoaisivat, jos useampi kuin joka neljäs mies ja nainen vaihtaisi ammattia.

Toisaalta kansainvälisten tutkimusten perusteella miesvaltaisten alojen naisistuminen voi heikentää palkkoja. Liljan mukaan tällöin sanotaan, että naiset "saastuttavat" alan palkkatason.

Naiset ovat yhä koulutetumpia, mutta opiskelu ei ole taannut heille samoja tuloja kuin miehille. Tilastojen perusteella näyttää siltä, että esimerkiksi valtiolla sukupuolten palkkaero olisi laskenut.

– Kun verrataan yhtä koulutettuja ja samanikäisiä naisia ja miehiä keskenään, ero onkin kasvanut, Lilja sanoo.

Liljan mukaan on tavallista, että samassa tehtävässä olevilla naisilla on alempi palkka ja ylempi koulutus kuin miehillä. Mitä vastuullisemmasta ja enemmän koulutusta vaativasta tehtävästä on kyse, sitä suuremmiksi palkkaerot kasvavat.

– Palkan suhteen lasikatto näyttää kolahtelevan, sanoo johtaja Maria Löfgren Akavasta.

Reilu sata vuotta sitten yhdeksän kymmenestä teollisuudessa työskentelevästä naisesta oli naimattomia. Kodin ulkopuolinen työ yleensä jäi, kun nainen solmi avioliiton. Vuoteen 1918 asti nainen ei saanut mennä ansiotyöhön ilman miehensä lupaa.

Kyky synnyttää laskee edelleen naisen arvoa työmarkkinoilla. Löfgren väittää, että nuorille naisille maksetaan vähemmän palkkaa alusta lähtien, koska työnantajat ajattelevat, että "tuo likka lähtee kuitenkin äitiyslomalle".

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkijat laskivat joitain vuosia sitten, että etenkin hyvätuloisten naisten palkka heikkenee, jos he ovat yli kaksi vuotta perhevapailla.

Lapset ja palkat: palkoissa tuntuva lapsihaitta Suomessa -tutkimuksesta ilmenee, että yksityisissä työpaikoissa äitien kuukausiansiot pienenevät vapaiden vuoksi keskimäärin 5–10 prosenttia.

Liljan mukaan tämä kuvastaa sitä, että monta vuotta poissa olleen ammattitaito on hieman ruostunut. Osaaminen voidaan kuitenkin päivittää, ja sen pitäisi näkyä myös palkassa.

Lue lisää Taloussanomista: Naisen osa: parempi koulutus ja pienempi palkka

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?