Verottaja: Siivoojille veronumerot - Työelämä - Ilta-Sanomat

Verottaja: Siivoojille veronumerot

Verohallinto haluaa siivousalan työntekijöille veronumerot.

21.5.2013 12:18

Niiden avulla verottaja pysyisi paremmin selvillä esimerkiksi ulkomaalaisten työntekijöiden tilanteesta alan yrityksissä.

Osa siivousalan yrityksistä on jo ottanut omatoimisesti käyttöönsä henkilökortteja, joista selviää työntekijän nimi ja veronumero. Käytäntö ei kuitenkaan ole yhtenäinen eikä kattava: lainsäädäntö puuttuu.

– Kannatamme sitä, että veronumero otettaisiin käyttöön koko alalla, sanoo Palvelualojen ammattiliiton asiantuntija Sirpa Leppäkangas. Myös työnantaja suhtautuu verottajan suunnitelmiin suopeasti.

Kiinteistöpalvelut ry:n toimitusjohtajan Pia Graménin mukaan työnantajat toivovat, että veronumero kattaa kaikki kiinteistöpalvelut, ei pelkästään siivousalaa.

Gramén kertoo, että Kiinteistöpalveluihin kuuluvat alan yritykset ovat jo ottaneet käyttöönsä vähitellen veronumerot, kun laki tilaajavastuusta ja veronumerosta kirjattiin koskemaan rakennusalaa. Kiinteistöpalvelut ry:n jäsenyritykset työllistävät lähes 80 prosenttia alan työntekijöistä.

– Velvoitimme myös jäsenyrityksiämme liittymään tilaajavastuulle tarkoitettuun palveluun, ja liittämään sinne myös käytettävät alihankkijat, Gramén sanoo.

Verot maksamatta

Harmaan talouden selvitysyksikön tuoreesta julkaisusta käy myös ilmi, että siivousalalla on muihin suomalaisiin yrityksiin verrattuna paljon verovelkaa.

Noin joka neljännellä alan yrityksellä verot olivat jääneet maksamatta. Kaikista Suomen yrityksistä verovelkaisia oli 15 prosenttia.

Yrityksiä edustavan Graménin mielestä syy verovelan suureen määrään johtuu siitä, että siivousalalle on helppo tulla. Siivousyrityksen perustaminen ei vaadi paljoa pääomaa eikä investointeja.

– Alalle tulee ehkä sellaisia yrittäjiä, jotka eivät ymmärrä, että pitää noudattaa työehtosopimusta ja myös yhteiskunnalliset velvoitteet pitää hoitaa.

Graménin mukaan siivousbisneksessä on myös kova kilpailu. Sama näkyy harmaan talouden selvitysyksikön tuloksissa. Vuosien 2008–11 aikana joka kolmas siivousalan yritys teki tappiota.

Useat siivousfirmat lopettavat myös toimintansa yhtä nopeasti kuin olivat aloittaneetkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?