Onko työkaverisi narsisti - näin tunnistat vaarallisen häirikön - Työelämä - Ilta-Sanomat

Onko työkaverisi narsisti - näin tunnistat vaarallisen häirikön

Julkaistu: 29.3.2013 9:42

Narsistin silmätikuksi joutuminen voi viedä työkyvyn tai jopa hengen. Suomessakin narsistin uhri on päätynyt itsemurhaan, tietää Markus Lustig.

Narsistin silmätikuksi joutuminen voi viedä työkyvyn tai jopa hengen. Suomessakin narsistin uhri on päätynyt itsemurhaan, tietää Markus Lustig.

Henkistä väkivaltaa, tiedonkulun kangertelua, pahan puhumista, työilmapiirin myrkyttämistä niin kauan, että uhrin henkiset ja fyysiset voimat ovat lopussa. Niin kauan, että hän päätyy itsemurhaan.   Tämä oli raadollinen todellisuus eräällä suomalaisella työpaikalla.

Narsistien uhrien tuki ry:n hallituksen jäsen Markus Lustig kertoo törmänneensä tapaukseen tehdessään opinnäytetyötään narsisteista työpaikkakiusaajina.

Kysymyksessä oli mies, joka joutui työpaikallaan narsistin uhriksi. Työyhteisö reagoi tilanteeseen, mutta liian myöhään.

- Tilanne kesti noin puoli vuotta, ennen kuin sitä lähdettiin purkamaan työterveyshuollon toimenpitein sekä ulkopuolisen työympäristökonsultin avulla, Lustig kertoo.

Työpaikalla käytiin keskusteluja ja työtehtäviä järjesteltiin uudelleen. Apu ei kuitenkaan tullut ajoissa.

- Voimakkaana syynä itsemurhaan oli varmasti työyhteisö ja ilmapiiri, koska siellä oli hyvin kokonaisvaltainen ja raaka toimintamalli. Uhri jätettiin yksin. Koko työyhteisö oli häntä vastaan tai toimi neutraalisti, Lustig kuvailee.

Uhri usein narsistia pätevämpi

Useimmiten narsistisen työpaikkakiusaamisen seurauksena on pitkiä sairauslomia ja loppuun palamista. Uhri jää yksin, koska muu yhteisö sulkee silmänsä tai käännetään uhria vastaan.

Yleensä uhri valikoituu sellaisten ominaisuuksien perusteella, jotka narsistilta puuttuvat. Hän voi olla koulutetumpi ja pätevämpi.

Lustig arvioi, että narsismi saattaa olla monien työpaikkojen ongelma nykyaikana. Se johtuu nykyisistä kovista arvoista, jotka suosivat esimiesten narsistisia piirteitä.

- Ihaillaan kylmähermoisuutta, raakaa päätöksentekoa, numeroihin katsomista. Yritykset pyrkivät tekemään maksimaalisen tuloksen, ja narsistit ovat tässä tilanteessa kotonaan.

Lustig sanoo, että työpaikan persoonallisuushäiriöistä henkilöä on vaikea saada kuriin. Tärkeässä asemassa on yrityksen johto.

Työyhteisössä voidaan esimerkiksi terävöittää pelisääntöjä ja järjestellä uudelleen tehtäviä.

Uhrin ja työkavereiden vastuulla on narsistin käytöksen dokumentointi tilanteet kirjoittamalla.

- Johdon ongelma on usein, että narsistin toiminnasta ei ole muuta näyttöä kuin sana vastaan sana.

Lustig muistuttaa, että täyden narsistisen persoonallisuushäiriön diagnoosin saaneet eivät pärjää työelämässä.

- Ne jotka saavat osittaisen diagnoosin, ovat pahimpia. Jos lievä narsismi joka yhdistyy sopivaan tilannetajuun, henkilö voi olla jopa hyvä johtaja. Kaikki tiedostavat että hän on hankala jätkä, mutta saa tulosta aikaan.

Näin tunnistat narsistin

1. TYÖYHTEISÖ pyörii syystä tai toisesta yhden ihmisen ympärillä. Ihminen voi olla joukon pomottava äänitorvi tai piiloaggressiivinen marttyyri, mutta hän vie muiden energiaa ja huomiota.

2. YHTEISÖÖN kuuluvat tuntevat, ettei kaikki ole kunnossa. Ihmiset voivat henkisesti pahoin. Työt pyrkivät mieleen vapaa-ajallakin ja niiden ajattelemisesta tulee paha olo.

3. NARSISTILLA on usein heikko impulssien hallinta. Hän saattaa suuttua helposti, eikä osaa ottaa palautetta vastaan. Hän myös tulkitsee tapahtumia väärin.

4. NARSISTI on tunteiltaan epävakaa. Hänen reaktionsa heittelevät, tai hän ei reagoi tilanteeseen odotetulla tavalla. Hänen käytöksensä aiheuttaa eripuraa ja on haitaksi toiminnalle sosiaalisissa ja henkilökohtaisissa tilanteissa.

5. NARSISTILLA on suuret kuvitelmat itsestään. Hän ajattelee olevansa suunnattoman menestynyt, äärimmäisen kaunis ja oikeutettu siihen, mihin muut eivät. Toisaalta hänellä on myös ylikorostunut ihailun tarve.

6. NARSISTI on usein hyväksikäyttäjä. Muut tekevät työt, narsisti korjaa voitot ilman kiitosta.

7. NARSISTI  jaksaa näytellä hetken ja pelata työyhteisön sääntöjen mukaan. Jollakulla se saattaa kestää tasan työhaastattelun verran, joillakuilla muutaman kuukauden. Ennemmin tai myöhemmin piirteet tulevat esiin, usein takavasemmalta.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?