Suomalaisen keskiansio on nyt 3 100 euroa – tällä koulutuksella saat sen varmimmin

Julkaistu:

Vaikka alemman korkeakoulututkinnon suosio on kasvussa, on heidän palkkakehityksensä säälittävässä jamassa. Silti heidän palkkansa hipoo suomalaisten keskimääräisiä ansioita.
Tilastokeskus on julkistanut tiedot suomalaisten keskimääräisistä ansioista. Lähimpänä keskiansioita ovat alimman korkea-asteen koulutuksen saaneet, nuo palkkakehityksen häntäpäähän jääneet.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 3 109 euroa ja mediaaniansio 2 774 euroa. 

Koulutusasteittain jaoteltuna lähimpänä koko maan keskiansiota olivat alimman korkea-asteen koulutuksen saaneet palkansaajat 3 177 euron keskikuukausiansiollaan. Heidän palkkansa ovat kehittyneet heikoimmin 2000-luvulla.

Kokoaikaisten palkansaajien kuukausiansiot ovat kehittyneet 2000-luvulla tasaisesti lukuun ottamatta juuri alemman korkeakoulutuksen saaneita henkilöitä. Tässä ryhmässä kuukausipalkka kasvoi vuosina 2000–2011 vain 27 prosenttia, ja ryhmän keskipalkka painui lähelle alimman korkea-asteen koulutuksen saaneita.

Tilastokeskuksen mukaan pienempää kasvua selittää alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden palkansaajien määrän lisääntyminen ja heidän sijoittumisensa aiempaa matalamman vaativuusryhmän tehtäviin. Alempaan korkeakouluasteeseen kuuluvat muun muassa ammattikorkeakoulututkinnot ja yliopistojen alemmat korkeakoulututkinnot.

Muissa koulutusasteissa keskimääräiset kuukausiansiot kasvoivat runsaammin, noin neljälläkymmenellä prosentilla vuosina 2000–2011. Tutkijakoulutuksen saaneet palkansaajat ansaitsivat vuonna 2011 keskimäärin 5 256 euroa kuussa, mikä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin ylemmän perusasteen koulutuksen suorittaneiden keskipalkka.

Keskustele ja kerro kokemuksistasi alla olevassa kentässä: miten palkkasi on kehittynyt? Oletko tyytyväinen palkkakehitykseesi ja miten olet voinut vaikuttaa siihen?

Ota kantaa

Oletko tyytyväinen palkkakehitykseesi?

Kyllä 34% En 66%
Ääniä yhteensä 5040

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt