Testaa 10 paljastavalla kysymyksellä: Uhkaako sinua burn out?

Työntekijöiltä vaaditaan täysillä venymistä ja uhrautumista. Ei ole kummakaan, että loppuunpalamisen merkkejä ilmenee yhä useammalta. Katso, uhkaako burn out sinua.

2.4.2013 23:25

Liikaa ei kuitenkaan kannata itseään työlle uhrata, tai pahimmassa tapauksessa terveyden pettäessä menettää koko työkykynsä.

Talouslehti Forbes listasi 10 merkkiä, josta tietää, että burn out uhkaa. Työstressi ei välttämättä muutu automaattisesti burn outiksi yhdellä kyllä-vastauksella, mutta vastaukset kannattaa ottaa vakavasti ja keksiä uutta intohimoa työhönsä sekä elämään. 

1. Oletko väsynyt? Yksi burn outin selkeimmistä merkeistä on krooninen väsymys. Väsymys voi olla henkistä tai fyysistä. Burn outin kynnyksellä ihmisestä tuntuu siltä, kuin yhtään mitään ei jaksaisi tehdä.

2. Puuttuuko sinulta työmotivaatio? Jos mikään ei enää innosta sinua tai et koe sisäistä motivaatiota töissäsi, on hyvinkin mahdollista että kärsit loppuun palamisesta. Myös jos sinusta tuntuu vaikealta raahata itseäsi töihin aamuisin, voi se olla merkki burn outista.

3. Oletko turhautunut tai kyyninen tai muuten ajattelet paljon negatiivisesti? Sinusta voi tuntua siltä, ettei millään mitä teet ole mitään merkitystä tai olet pettynyt kaikkeen. Vaikka kaikki tuntevat joskus negatiivisia tunteita, on tärkeää tunnistaa milloin ajattelet mustia ajatuksia turhan usein.

4. Onko sinulla kognitiivisia ongelmia? Burn out ja stressi vaikeuttavat keskittymiskykyäsi. Stressin kourissa huomiomme keskittyy vain uhaksi kokemaamme negatiiviseen asiaan elämässämme. Tämä ”putkinäköinen” ote elämään voi vaikeuttaa päätöksentekoa tai ongelmanratkaisua. Myös saatat unohdella asioita helpommin.

5. Koetko työtehosi heikentyneen? Jos et ole aivan varma siitä, oletko burn outin partaalla, voit verrata omaa työtehoasi edellisvuosien työtehoon. Jos työtehosi on heikentynyt jo pidemmältä aikaväliltä, voi olla kyseessä loppuun palamisen oireet.

6. Onko sinulla suhdeongelmia töissä ja kotona? Burn outin partaalla suhdeongelmat tulevat ilmi kahdella tavalla. Joko kiistelet muiden ihmisten kanssa jopa pienistä asioista, tai vetäydyt kanssakäymisestä kokonaan.

7. Oletko lopettanut itsestäsi huolehtimisen? Useat ihmiset lopettavat itsestään huolen pitämisen burn outin kourissa. Huonot elämäntavat alkoholin liikakäyttö ja jopa unilääkkeiden liikakäyttö voivat olla merkkejä burn outista.

8. Pohditko työasioita myös vapaa-ajalla? Loppuun palanut ihminen saattaa murehtia työasioita koko ajan, riippumatta siitä onko hän työpaikalla fyysisesti vai ei. Jos käytät henkistä energiaa työasioiden pohtimiseen vapaa-ajalla, niin silloin työ vaikeuttaa kykyäsi palautua työpäivän aiheuttamasta stressistä.

9. Oletko yleisesti tyytymätön? Stressi töissä voi heijastua myös yleiseen tyytymättömyyteen muussa elämässäsi. Henkilökohtainen elämäsi voi tuntua olevan jumissa tai muuten vain pielessä, jos koet töissäsi liiallista stressiä.

10. Onko sinulla terveysongelmia? Pitkän aikaa jatkunut stressi voi aiheuttaa fyysisiä terveysongelmia, kuten ruuansulatushäiriöitä ja sydänongelmia.

Oletko kokenut burn outin? Miten pidät yllä työkykyäsi stressin aikana? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?