Pikkulasten vanhemmille vaihtoehtoja arkeen - Työelämä - Ilta-Sanomat

Pikkulasten vanhemmille vaihtoehtoja arkeen

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä aikoo kannustaa alle 3-vuotiaiden lasten vanhempia kotoa osa-aikatyöhön ja vähentää työurien katkoksia hoitorahalla.

Mirkka Salmela säästi äitiyspäivärahastaan hoitaakseen Topia ja Taimia kotona.­

8.2.2013 18:48

Mirkka Salmelan mielestä kotona on ihanaa olla. Hän hoitaa Topia, 2,5, ja Taimia, 11 kuukautta, kotihoidon tuella ja vaatemyyjän pesti Citymarketissa on jäähyllä.

- Odottaessani Taimia Topi meni päiväkotiin ja palasin töihin neljäksi kuukaudeksi. En nähnyt Topia silloin juuri koskaan, eikä perheen yhteistä aikaa ollut, Salmela kertoo.

Salmelan työhön kuuluu paljon ilta- ja viikonloppuvuoroja ja posteljoonina työskentelevä mies lähtee töihin aikaisin.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä aikoo kannustaa alle 3-vuotiaiden lasten vanhempia kotoa osa-aikatyöhön ja vähentää työurien katkoksia hoitorahalla.

Kotihoidon tukea selvittänyt työryhmä ehdottaa joustavaa hoitorahaa pikkulasten vanhemmille, joka on roimasti nykyistä osittaista hoitorahaa suurempi.

Tukeen olisi oikeutettu alle 3-vuotiasta lasta hoitava vanhempi, joka käy osa-aikatyössä. Vanhempi saisi tukea 160 euroa kuukaudessa, jos hän työskentelee esimerkiksi enintään neljä päivää viikossa.

Jos hän tekisi töitä enintään kolme päivää viikossa, hän saisi 240 euroa kuukaudessa. Nykyinen osittainen hoitoraha on noin 96 euroa kuukaudessa.

Enemmän vaihtoehtoja

Salmelasta töihin palaaminen aluksi osa-aikaisesti kuulostaisi hyvältä vaihtoehdolta.

- Olen ollut jo vuoden kotona, joten työelämään palaaminen pelottaakin. Osa-aikaisuus olisi äidille hyvä, mutta varmasti myös lapsille.

Salmela uskoo, että Topille osa-aikainen päivähoito voisi sopia.

- Topi on jo sen ikäinen, että kaipaa muidenkin kuin minun seuraani.

Salmelalle on tarjottu mahdollisuutta tehdä osa-aikaisesti sunnuntaivuoroja, mutta hän ei ole halunnut mennä vielä töihin.

- Tässä hoitamisessa on nyt niin kiinni. Kun lapset ovat isompia, olisi kiva voida olla uudestaan välillä kotona.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) mukaan perheet ovat kovasti toivoneet parempaa mahdollisuutta osa-aikatyöhön.

- Meillä on Suomessa ollut on–off-järjestelmä, joko kokoaikainen kotihoidon tuki tai täysiaikainen työnteko. Tässä on joustava uusi mahdollisuus perheille yhdistää työtä ja perhettä, hän sanoo.

Joustavaa hoitorahaa saisi vain alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon. Koulussa ensimmäisellä tai toisella luokalla olevan lapsen hoidosta maksettaisiin yhä nykyistä osittaista hoitorahaa. Kotihoidon tuki säilyisi kaikille ennallaan.

Arviona on, että joustavalle hoitorahalle siirtyisi aluksi parituhatta vanhempaa. Heistä kahden kolmesta uskotaan siirtyvän osa-aikatöihin kokopäiväiseltä kotihoidontuelta.

Tarhamaksut hoitotuntien mukaan

Lisäksi työryhmä esittää, että päivähoitomaksu määräytyisi hoitotuntien mukaan. Hoitotunnit sovittaisiin kuitenkin etukäteen.

- Tässä ei lähdetä siitä, että päiväkotiin voidaan tuoda ja viedä milloin vaan, korostaa työryhmässä mukana ollut asiantuntija Tarja Arkio Akavasta.

Päivähoitomaksun uudistus valmisteltaisiin osana varhaiskasvatuslain uudistusta.

Työryhmä arvioi, että taloudelliset vaikutukset etumenoihin olisivat hyvin vähäisiä. Sen sijaan kuntien päivähoitokustannusten arvioidaan kasvavan 36 miljoonaa euroa.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?