Työelämä

18 000€/kk ja pikkuverot – kasvottomien EU-byrokraattien huippupalkat pulpahtivat esiin

Julkaistu:

EU:n tämän iltaisen huippukokouksen alla julkisuuteen on noussut tietoja virkamiesten tähtitieteellisistä palkoista.
EU-johtajat kokoontuvat illalla Brysseliin hakemaan sopua unionin seitsenvuotisesta budjetista. Huippukokouksen alla EU-virkakoneiston tiedotus on joutunut selittelemään ja puolustelemaan virkamiesten palkkoja. Hallinnollisia kuluja halutaan nimittäin leikata.

Sunnuntaina saksalaislehti Die Welt am Sonntag kohautti väittämällä, että monet kasvottomat virkamiehet tienaavat enemmän kuin EU:n suurimman nettomaksajan Saksan tärkein poliitikko, liittokansleri Angela Merkel. Lehden mukaan moni kokenut EU-virkamies tienaa yli 18 000 euroa kuussa. Merkelin peruspalkka on 17 000 euroa kuussa.

Euroopan komission tiedottaja Anthony Gravili kiiruhti The New York Timesin mukaan selittämään, että kukaan EU-virkamies ei tienaa enempää kuin Merkel. Gravili huomautti, että Merkel saa 17 000 euron kuukausipalkan lisäksi noin 4000 euroa kuussa Saksan parlamentilta, ja että hänen todellinen kuukausipalkkansa on noin 25 000 euroa.

Palkkavertailussa pääministeri Jyrki Katainen (kok) jää kauas taakse. Hänen kuukausipalkkansa on vuoden 2011 verotietojen mukaan noin 14 500 euroa.


Huima ero Suomen veroprosenttiinEuronewsin mukaan EU-virkamiesten palkat ovat alimmillaan 2600 euroa kuussa ja enimmillään tuo mainittu 18 000 euroa kuussa. Virkamiehet järjestivät näyttävän protestin tiistaina palkkojen ja työpaikkojen määrän leikkaamista vastaan Brysselissä, Belgiassa.

EU-virkamiehillä ei ole ainoastaan mehevät palkat, he myös maksavat selvästi pienempiä veroja kuin esimerkiksi saman verran Suomessa tienaavat. Saksalainen europarlamentaarikko,  budjettivaliokunnan jäsen Inge Grässle on New York Timesin mukaan sanonut, että kaikkein enitenkin tienaavat EU-virkamiehet maksavat vain 25 prosenttia veroja palkastaan. Suomessa 18 000 euroa kuussa tienaavan veroprosentti on noin 43.
Jokainen suomalainen maksaa 123 euroa EU:n kassaanEU:n budjettineuvotteluja jatketaan tänä iltana marraskuusta, jolloin jäsenmaiden välillä oli liikaa erimielisyyksiä ja huippukokous päättyi tuloksettomana.

Palkkakulut ovat myös tapetilla. Euronewsin mukaan Saksa, Britannia ja Hollanti haluavat leikata hallinnollisia kuluja yhdellä prosentilla. New York Timesin mukaan EU:n kokonaisbudjetista noin kuusi prosenttia menee 55 000 hengen byrokraattikoneiston palkkakuluihin.

Britannia ajaa Suomen tavoin lisäleikkauksia EU-komission esittämään kokonaisraamiin.

EU-budjetista maksetaan muun muassa maatalous- ja aluetukia. Suomi kuuluu EU-budjettiin enemmän maksaviin kuin siitä saaviin maihin, joten Suomen tavoitteena on hillitä budjetin kokonaissummaa ja samalla neuvotella omat tuet mahdollisimman suuriksi.

Toissa vuonna Suomi maksoi EU:lle 652 miljoonaa enemmän kuin sai eli 123 euroa per asukas.

Seitsenvuotinen EU-budjetti on kooltaan noin yhden prosentin koko EU:n bruttokansantuotteesta, eli sen odotetaan asettuvan alle tuhanteen miljardiin euroon.

Ota kantaa

Houkutteleeko EU työpaikkana?

Kyllä 45% Ei 55%
Ääniä yhteensä 7674

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt