Cronberg: Suomen tarjottava työpaikkoja Espanjan ja Kreikan työttömille - Työelämä - Ilta-Sanomat

Cronberg: Suomen tarjottava työpaikkoja Espanjan ja Kreikan työttömille

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) haluaa, että Suomi tarjoaisi varmat kiintiötyöpaikat jopa kymmenilletuhansille Etelä-Euroopan köyhille.

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) haluaisi tarjota varmoja työpaikkoja Suomesta Etelä-Euroopan köyhille nuorille.

4.2.2013 17:40

Tarja Cronberg on väläytti asiaa blogissaan jo tammikuun puolivälissä, mutta nyt hän on nostanut asian uudestaan julkisuuteen tuoreissa Karjalaisen ja Aamulehden haastatteluissa.

– Portugalilaiset nuoret etsivät tällä hetkellä töitä niin Brasiliasta kuin Mosambikista. EU:n nuorisotakuun tulee tukea nuorten siirtymistä Saksaan, Tanskaan tai vaikkapa Suomeen - maihin, joissa nuorisotyöttömyys on suhteellisesti vielä alhainen, Cronberg kirjoitti tammikuussa.

Hän tarkentaa vielä Karjalaisen haastattelussa, että kaikille Etelä-Euroopan työttömille varmoja opiskelu- ja työpaikkoja ei voisi Suomessa taata, mutta jollain aikavälillä Suomesta voisi löytyä takuutyö- tai opiskelupaikka jopa 50 000 nuorelle.

-  Tässä olisi hyvä mahdollisuus tehdä jotakin hyvää espanjalaisille nuorille, Suomelle ja EU:lle. Suomella on työvoimapula edessä, Cronberg perustelee Karjalaiselle.

"Aito konfliktien riski"

Cronbergia huolestuttaa, että EU-maiden taloudellinen epätasa-arvoisuus repeää yhteenotoiksi.

-  Jakautumisessa rikkaaseen pohjoiseen ja köyhään etelään on aito konfliktien riski, johon voi liittyä väkivaltaa, hän sanoo Karjalaiselle.

Aamulehdelle Cronberg ehdottaa, että suomalaiset perheet voisivat ryhtyä kummeiksi köyhille eteläeurooppalaisille.

– Suomalaisia nuoria, vaikka heidän työnsä onkin etusijalla, on niin vähän, etteivät he riitä turvaamaan ikääntyvän väestön nykytasoisia eläkkeitä, Cronberg sanoo AL:lle.

Tilastokeskuksen tuoreimman työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli Suomessa vuoden 2012 joulukuussa 180 000.

Mielensosoitus Kreikan työmionisteriön edessä Ateenassa meni rähinäksi tammikuun lopussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?