Näistä ammateista lähdetään työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä – katso lista

Julkaistu:

Työterveyslaitoksen työpiste -verkkolehti on listannut ammatteja, joista joudutaan työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Eräät ammatit erottuvat selvästi.
Sekä miesten että naisten kohdalla mielenterveyseläkkeitä alkaa keskimääräistä enemmän varastotyöntekijöillä ja rahdinkäsittelijöillä, puutarhatyöntekijöillä ja lomittajilla, toimittajilla ja taiteilijoilla sekä perus-, lähi- ja kodinhoitajilla.

On myös ammattiryhmiä, joissa näkyvät erityisesti naisten mielenterveysongelmat – toisissa ammateissa vastaavasti miesten ongelmat.
Työuran loppuvaihe näyttää olevan erityisen rankka asiantuntija-ammateissa oleville naisille. Alle 58-vuotiaiden mielenterveyseläkkeet ovat yleisempiä työntekijäammateissa.

Kaksi kolmasosaa diagnooseista on mielialahäiriöitä (masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö) ja loput muun muassa psykooseja, päihteiden aiheuttamia häiriöitä ja neuroottisia häiriöitä.

Työpiste kertoo, että aihepiiriä on tutkittu vastikään Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa.

Tutkimuksen mukaan luovaa työtä tekeviä taiteen ja tieteen ammattilaisia hoidetaan keskimääräistä enemmän mielenterveyden takia. Suomessa noin 25 000 ihmistä siirtyy vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle – yli kolmannes heistä mielenterveyssyistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että kun työn kovat vaatimukset ja paine kasvoivat, nousi myös riski jäädä eläkkeelle. Riski sen sijaan laski, kun työntekijän vaikutusmahdollisuudet omaan työhön paranivat.

Näistä ammateista erityisesti naiset jäävät mielenterveyseläkkeelle:
Lehdenjakajat
Puhelinmyyjät
Ajoneuvokuljettajat
Siivoojat
Sairaala- ja keittiöapulaiset
Kirjasto- ja arkistotyöntekijät
Ravintola- ja siivousesimiehet
Toimistotyöntekijät
Vahtimestarit
Kiinteistöhuoltohenkilöt

Näistä ammateista erityisesti miehet jäävät mielenterveyseläkkeelle:
Maa- ja vesirakennusalan avustavat työntekijät
Rakennusalan viimeistely- ja aputyöntekijät
Maalarit ja hitsaajat
Varastonhoitajat ja postinkäsittelijät
Veturinkuljettajat
Puusepät
Puutavaran käsittelijät

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt