Saako ruokatunnilla tehdä mitä huvittaa? - Työelämä - Ilta-Sanomat

Saako ruokatunnilla tehdä mitä huvittaa?

Poliisi on saanut syytteen seksistä ruokatunnilla virka-autossa. Tapaus on herättänyt monet miettimään, missä menevät ruokatuntikäytöksen rajat?

8.12.2012 18:45

Työntekijäpuolen keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo, että jos ruokatuntia ei lasketa työaikaan, se on vapaa-aikaa, eikä työnantaja voi puuttua työntekijän tekemisiin.

Tilanteet eivät kuitenkaan ole aina mustavalkoisia. Vastaava lakimies Jaana Meklin Akavasta muistuttaa, että työtekijällä on lain mukaan lojaalisuusvelvoite työnantajaa kohtaan. Hän ei saa vahingoittaa työnantajaa työpaikan ulkopuolellakaan.

– Työnantajan mustamaalaaminen ei ole hyväksyttävää, Helsingin seudun kauppakamarin lakimies Jaakko Sainio sanoo.

Meklinin mielestä työntekijä voi mennä kilpailijan edustajan kanssa lounaalle. Alan ongelmista keskusteleminen voidaan laskea normaaliin kuulumisten vaihtamiseen, mutta julkistamattomista säästöohjelmista ei pidä mennä lavertelemaan.

Työntekijän on oltava myös tarkkana, mitä puhuu puhelimeen kilpailijan kuullen.

– Salassapitosäännöksiä ei saa rikkoa, Meklin lisää.

Monella lounashetki kuuluu työaikaan.

– Jotta ruokatuntia ei laskettaisi työajaksi, työntekijällä pitää olla oikeasti mahdollisuus poistua työpaikaltaan johonkin, kertoo SAK:n Lehto.

Esimerkiksi syrjäisessä teollisuuslaitoksissa sekä monella terveysasemalla ja sairaalassa mahdollisuus puuttuu ja väki piipahtaa työpaikkaruokalassa syömässä. Tällöin työnantaja voi tarvittaessa hälyttää työntekijän kesken ruokailun hoitamaan kiireellistä asiaa.

Varsinkin edustuslounailla on tapana ainakin kysyä vieraalta, haluaako hän viiniä tai olutta. Työntekijä voi vastata kyllä, jos työnantaja ei ole kokonaan kieltänyt alkoholin nauttimista kesken työpäivän. Olennaista on kohtuus.

– Työntekijän pitää olla työkykyinen lounaan jälkeenkin, Akavan Meklin huomauttaa.

Töissä ei saa olla humalassa. Monissa tehtävissä on parasta olla nauttimatta yhtään alkoholipitoista juomaa lounaalla. Esimerkiksi kuljetusalalle ja liikenteeseen alkoholi ei sovi. Opettajien tai kirurgien lounasoluita ei myöskään katsota hyvällä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?