Jaakko Selin: Muotialaa ei pidetä tarpeeksi uskottavana - Työelämä - Ilta-Sanomat

Jaakko Selin: Muotialaa ei pidetä tarpeeksi uskottavana

Muotitoimittaja Jaakko Selin on huolissaan, ettei vaateteollisuuden työjuhtia arvosteta tarpeeksi.

6.11.2012 15:00

Muodin monipuolinen työläinen Jaakko Selin on harmissaan, ettei Suomessa muotialaa oteta tarpeeksi vakavasti. Nuorten suunnittelijoiden on todella vaikea lyödä itsensä läpi edes kotimaan markkinoilla.

- Muotiala on Suomessa aivan lapsenkengissä. Kuvitellaan, että tämä on pelkkää naisten hömpötystä, Selin miettii.

Kun katsotaan ajassa muutama vuosikymmenen taaksepäin, niin ala oli hyvin miesvaltainen. Vaateteollisuus ja Neuvostoliiton vienti oli kohtuullisen hyvä verrattuna nykyiseen.

Tätä ei ole osattu huomioida nykypäivänä. Sen sijaan naapurimaa Ruotsissa muotiteollisuus kukoistaa.

- Meillä olisi kyllä varaa tehdä asiat isommin. Ruotsissa asia on hoksattu aiemmin, Selin huomauttaa.

Selinillä itsellään on Taideteollisesta korkeakoulusta suunnittelijan sekä elokuva-alan paperit. Mies on huolissaan siitä, että alalle koulutetaan liikaa ihmisiä.

- Olen huomannut, että todella harvat haluavat enää ommella tai tehdä varsinaista työtä. Kaikki haluavat suunnitella. Kannattaa pitää mielessä, että alalla on kaikkea muutakin kivaa työtä tarjolla.

Hän kehottaa nuoria muotialalle pyrkiviä pitämään silmät auki kaikenlaisiin alan töihin, koska suunnittelijana leipänsä ansaitsee vain murto-osa alalle valmistuvista.

- Bloggarit ovat aika kivasti työllistäneet itseään, vaikka siitä ei välttämättä hurjasti makseta, Selin miettii.

Selin on viime vuosina suunnitellut vähenemässä määrin. Sen sijaan hän on luotsannut lukuisia muoti- ja matkailuohjelmia

- Olen lipsunut elämäntapa- ja matkailuohjelmien puolelle, mutta aina on jokin mallisto menossa. Koko ajan toinen jalka kuitenkin muotimaailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?