Tässä on suomalaisen keskipalkka - tienaatko enemmän?

Julkaistu:

Tilastokeskus on julkistanut tiedot suomalaisten keskimääräisistä ansioista.
Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 3 111 euroa ja mediaaniansio 2 776 euroa.

Kun mietit, tienaatko keskimääräistä enemmän vain vähemmän, kannattaa verrata omia ansioita mediaaniansioon. Tilastokeskuksen mukaan mediaaniansiossa erittäin suurten ansioiden vaikutus arvoon on keskiarvoa pienempi ja luku kuvaa näin paremmin keskimääräisen palkansaajan ansiotasoa.

Palkansaajien tuntiansio oli keskimäärin 18,35 euroa tunnissa ja mediaaniansio oli 16,17 euroa.

Palkansaajat olivat parhaiten palkattuja valtionsektorilla, tuntiansion ollessa 21,65 euroa tunnissa. Yksityisellä sektorilla tuntiansio oli keskimäärin 18,70 euroa ja kuntasektorilla 16,84 euroa.

Valtion korkeaa palkkatasoa selittää palkansaajarakenne. Valtio on työnantajanasektorina pieni ja palkansaajien tehtävät ovat pääasiassa erityisasiantuntijatehtäviä. Ammattiryhmittäinen tarkastelu parantaa sektoreiden välisen palkkatason vertailtavuutta. Useissa ammattiryhmissä yksityisen sektorin palkansaajat ovat parhaiten palkattuja.

Kunnan palkansaajat ovat kaikissa ammattiryhmissä heikoiten palkattuja.

Ota kantaa

Tienaatko enemmän kuin keskivertosuomalainen?

Kyllä 30% En 70%
Ääniä yhteensä 24837

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt