Kommentti: Jussi-gaala pilasi pimputus­terrorilla voittajien iloiset huippu­hetket – miten elokuva-alan suuresta juhlasta saatiinkin näin tylsä?

Tytöt tytöt tytöt -elokuvan ohjauksesta palkitun Alli Haapasalon voittopuheen huipennuksen sijaan tarjoiltiin samaa pianonpimputusta, jota oli kuultu jo enemmän kuin kymmenen kertaa, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Tuoreita Jussi-voittajia: Ilkka Heiskanen, elämäntyöstä palkittu Esko Salminen, Linnea Leino, Sara Melleri.

Jussi-gaalan piti olla suomalaisen elokuva-alan tärkein juhla. Palkintokategorioitakin myllättiin historiallisesti: enää ei jaettu erikseen miesten ja naisten näyttelijäpalkintoja, vaan kaikki sukupuolet olivat samalla viivalla.

Sen sijaan Helsingin Kaapelitehtaan lavalla nähtiin perjantai-iltana paljon hölmistyneitä voittajia.

MTV3:n suorana lähettämässä gaalassa tuoreiden Jussi-voittajien puheet katkaistiin kerta toisensa jälkeen tylysti kesken. Sitten alkoi gaalalähetyksen järjestäjien pianoterrori, jolla tuoreet Jussi-voittajat yritettiin hiillostaa lavalta.

Erityisen hölmistyneeltä näytti illan suurimman voittajaelokuvan – viiden Jussin Tytöt tytöt tytöt -elokuvan – ohjaaja Alli Haapasalo, jonka kiitospuheelle oli lähetyksessä suotu vain minuutti.

Haapasalo ehti vasta kiittää, puhua elokuvansa ohjaamisesta ”huumavana nuorallakävelynä” ja kiittää käsikirjoittajakaksikko Ilona Ahtea ja Daniela Hakulista rohkeasta käsikirjoituksesta (”oltiin hiuskarvan pituisessa mittakaavassa, jossa värisivät suuren mittakaavan tunteet”). Kuulosti siltä, että nyt tulisi illan eeppisin kiitospuhe.

No, mitä Haapasalo aikoikin sanoa, se jäi hänen muistiinpanoihinsa. Sen sijaan gaalayleisölle tarjoiltiin samaa pimputusterroria, jota gaalan loppuun mennessä oli kuultu jo enemmän kuin kymmenen kertaa.

Lue lisää: Tytöt tytöt tytöt on vuoden elokuva – katso tästä kaikki Jussi-gaalan voittajat

Viisi Jussia voittaneen Tytöt tytöt tytöt -elokuvan voittoisa tekijäryhmä. Keskellä punaisissa ohjaaja Alli Haapasalo ja edessä näyttelijät Eleonoora Kauhanen, Linnea Leino ja Aamu Milonoff.

Ilkka Heiskanen voitti Jussin sivuosasta elokuvasta Hetki lyö ja Sara Melleri pääosasta Kikka!-elokuvassa.

Varsinaisia Jussi-palkintoja nimittäin jaettiin 16, ja melkein jokainen voittaja törmäsi järjestäjien pianolla luomaan äänivalliin.

Vuoden näyttelijätulokkaana Kupla-elokuvasta palkittu nuori Stella Leppikorpi oli illan harvoja voittajia, jotka saivat tiivistettyä puheensa niin lyhyeen pakettiin, että hän ehti sen pitää. Leppäkorven aika: 45 sekuntia.

Moni ei ehtinyt. Pahanhautojan maskeeraussuunnittelijalta Marina Ritvallilta livahti huulilta jopa f-alkuinen englanninkielinen kirosana, kun hänen ja kollega Conor O’Sullivanin kiitoksille varattu aika meni umpeen.

Stella Leppäkorpi palkittiin vuoden näyttelijätulokkaana perhesuhteita käsittelevästä kepeästä draamasta Kupla.

Linnea Leino nappasi valkokankaan valopilkku -Jussin yhteisesti kolmesta roolistaan viime vuoden elokuvissa. Elokuvat olivat Tytöt tytöt tytöt, Punttikomedia ja Napapiirin sankarit 4.

Onneksi näyttelijät pelastivat edes jotain. Valkokankaan valopilkkuna muun muassa Tytöt tytöt tytöt -elokuvasta palkittu Linnea Leino riemastutti hengästyttävällä puheella.

– …ja Martti, me ei tunneta, mutta mä olen fanittanut sua pienestä asti! Leino huuteli kiitospuheensa lopussa toiselle valopilkkuehdokkaalle, näyttelijä Martti Suosalolle.

Hetki lyö -elokuvan sivuosasta palkittu Ilkka Heiskanen ilahdutti jo pelkällä lierihattuisella olemuksellaan. Heiskanen nauratti yleisöä kehumalla kiitospuheessaan maskeeraajaansa Kaire Hendriksonia:

– Näinkin kauniista pojasta saatiin niin tavattoman ruma, Heiskanen veisteli lavalla.

Näyttelijälegenda Esko Salminen palkittiin elämäntyöstä betoni-Jussilla.

Ja olihan se liikuttavaa nähdä näyttelijälegenda Esko Salminen noutamassa betoni-Jussia elämäntyöstään.

– Nyt itkettää. Ainon pitäisi itkeä mutta minä itken, Salminen totesi omassa puheessaan.

Salmisen pitkää ja Shakespearen puolelle rönsyilevää puhetta ei kukaan kehdannut sentään katkaista. Onneksi.

Lue lisää: Esko Salminen palasi julkisuuteen pitkän hiljaisuuden jälkeen – ”Lapset kiskoivat faijan takaisin elämään”

MC Helper Bekings -elokuva palkittiin yleisöäänestyksen voittajana.

Pahanhautoja -elokuvan tuottaja Mika Ritalahti, ohjaaja Hanna Bergholm ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi sekä elokuvaaja J-P Passi (ei kuvassa) saivat erillisen Nordisk Filmin jakaman tunnustuspalkinnon, joka on suuruudeltaan 20­000 euroa.

Mihin gaalassa sitten oli kiire? Aikaa käytettiin paljon aivan toisarvoiseen. Juontaja Pekka Strangin väliselostuksissa oli vain muutama itseironinen helmi.

– En ole koskaan aiemmin juontanut suoraa lähetystä. Jos Jaajo Linnonmaa osaa näytellä, kyllä minäkin osaan juontaa, Strang laukoi.

Vastaavia teräviä oivalluksia olisi mahtunut mukaan enemmänkin. Sen sijaan katsojien paapominen ja jatkuva muistuttelu suomalaisen elokuva-alan tärkeydestä olisi voinut jäädä vähemmälle. Kyllä Jussi-gaalan katsojat tietävät ilman ylimielistä opettamistakin, että elokuva on tärkeää ja merkittävää – emmehän me muuten katsoisi koko gaalaa!

Kun suora lähetys päättyi, kello oli 21.56. Aikaa Kymmenen uutisiin olisi ollut vielä neljä minuuttia. Olisiko nämä minuutit voitu jakaa mainoskatkon sijaan tuoreille Jussi-voittajille?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?