Mikko Vesanen muistelee kuumottavaa tilannetta – Huvila ja huussi -paljastus meni jäätävällä tavalla pieleen

Huvila & huussi -ohjelmasta nähdään nyt parhaita paloja, kun maanantaisin nähtävässä ohjelmassa kerrataan uskomattomampia remontteja ja paljastetaan mielenkiintoisia yksityiskohtia kulisseista.

13.3. 14:30

Remontointia ja mökkeilyä rakastaville Huvila & huussi -suosikkisarjan faneille on tiedossa pientä ekstraherkkua, sillä nyt nähtävässä Huvila& huussi – parhaat remontit -ohjelmassa kerrataan kaikkien kausien parhaat muutoskohteet.

Jos jotain on siis mennyt vuosien varrella ohjelmassa ohi, niin ei hätää: nyt remontointi- ja sisustusvinkkejä ropisee roppakaupalla.

Huvilaa & huussia on tehty jo vuodesta 2008 lähtien, ja joka vuosi alan ammattilaiset loihtivat elämää nähneistä kesämökeistä ja niiden pihapiireistä upeita ja nykyaikaisia paratiiseja.

Uutuusohjelmassa mökkikohteisiin tutustutaan arkistomateriaalien avulla, ja vuosien varrella tutuksi tulleet suunnittelijat istahtavat juontaja Anni Ihamäen (ent. Hautala) kanssa Villa Furuvikin sohville muistelemaan ikimuistoisimpia kohteita.

Avausjaksossa keskustelemassa ovat pihasuunnittelija Kati Jukarainen, pihaurakoitsija Teemu Luostarinen, sisustusarkkitehti Mikko Vesanen, remonttikoordinaattori Vilja Schepel ja maisemasuunnittelija Eva Wuite.

Suunnittelijat valottavat aiempien remonttien taustoja ja kertovat asiakkaiden kanssa käytävästä prosessista ennen remontin alkua. Vaikka lopputulos on aina yllätys mökin omistajille, saavat he esittää tukun omia toiveitaan.

– Aika huolella käymme läpi ne toiveet ja budjetit – usein ihan juurta jaksain vielä sen jälkeen, kun kamerat lähtevät pois, Jukarainen kertoo.

– Kyselen myös paljon siitä, mitä asiakkaani tykkäävät tehdä ylipäätään, jotta voin yllättää heidät jollain uudella.

Wuite korostaa suunnittelussa asiakkaiden arvoja ja elämäntapoja. Ihmiset itse eivät aina edes tiedä, mitä kaikkea he voisivat toivoa ja mitkä asiat sopisivat mökille.

Onko koskaan käynyt niin, että joku ei olekaan ollenkaan yllättynyt? Ihamäki kysyy.

– Itse asiassa, mehän aika paljon pelataan noiden rakennuslupien kanssa, Vesanen aloittaa.

– Kerran kävi niin, että kun oltiin haettu lupaa, ne kuvathan päätyi luonnollisesti tämän kyseisen mökin omistajalle. Oikein valtion postissa.

Kun paljastuksen hetki koitti, Vesanen haistoi, että omistaja ”tiesi liikaa”.

– Siitä viisastuneena mehän tehdään nykyään niin, että jos tähän hommaan lähdetään, niin he ei saa kyllä nähdä yhtään mitään.

Remonttibudjetteja ei ohjelmassa kerrota, mutta niistä puhutaan asiakkaiden kanssa etukäteen runsaasti.

Luostarinen muistuttaa, että pihan tekeminen on usein yllättävän kallista puuhaa. Monet asiakkaat hamuavat alkuun melko suuria remontteja, eikä niiden kokonaiskustannuksia täysin ymmärretä.

Normaalin mökkiremontin ja Huvila & huussi -ohjelmassa tehdyn remontin suurin ero on asiantuntijoiden mielestä siinä, että ohjelmassa asiakkaat eivät saa osallistua remontin eri vaiheisiin lainkaan.

Luostarinen muistuttaa, että normaalisti asiakkaille saattaa tulla uusia ja vaihtuvia ideoita kesken remontin. Se usein hidastaa prosessia.

Itsekin sarjassa mökkinsä remontoinut Anni Ihamäki toteaa, että Huvila & huussi -ohjelmasta saatu valmis remonttipaketti säästi valtavasti paitsi aikaa, myös omia hermoja.

Asiantuntijoilla on välillä haasteita asiakkaiden toiveiden kanssa.

Esimerkiksi avausjaksossa muistellaan, kuinka Ella Kannisen mökillä tämän äiti Tuula oli merkannut puut, jotka hän halusi kaadettavan. Jukarainen itse olisi säästänyt muutaman muun, sillä ne olivat upeita ja hyväkuntoisia.

Ella Kanninen ja äiti haukkoivat henkeään remontin valmistuttua.

Lopputulos oli kuitenkin sekä äidille että tyttärelle todella mieluisa, ja asiantuntijat kertovat saaneensa kyseisestä positiivisesta palautteesta paljon puhtia loppukesän Huvila & huussi -projekteihin.

Kannisen remontti tehtiin alkukesästä, ja Huvila & huussi -tiimi työskenteli sen jälkeen koko kesän muiden kohteiden parissa. Kesä on ohjelman parissa työskenteleville yleensä kiireinen ja raskas.

Mikko Vesanen muistuttaa, että yllätyksiä remontteihin mahtuu aina. Esimerkiksi vanhoissa kohteissa seinät voivat olla varsin vinot tai alkuperäiset suunnitelmat eivät toteudu odotusten mukaisesti.

Tv-ruudusta eivät välity myöskään esimerkiksi pihamaiden todelliset korkeuserot, jotka tuovat usein lisähaasteita.

Asiakkaiden reaktiot uudistuneelle mökille saapuessa ovat suunnittelijoiden mukaan aivan aitoja. Ainakaan kukaan ohjelman tekijä ei ole tietoinen siitä, että mökkiremontteja olisi käyty kurkkimassa etukäteen.

– Naapurit tosin ovat hyvinkin uteliaita, suunnittelijat kertovat.

Asiantuntijat suuntaavat katseensa myös kohti tulevaa mökkikesää.

Schepel ja Jukarainen esittelevät alussa mökkipihan oikeaoppista kasvualustaa, joka on aivan olennainen osa ulkotilojen suunnittelussa. Lisäksi esitellään kasveja, joita voi istuttaa jo keväällä ja kerrotaan myös, mitkä siemenet voi vähitellen kylvää ja mitkä pitää esikasvattaa.

Ohjelma on samalla tehokas tietopaketti täynnä ikimuistoisia kohteita, tiukkaa asiaa, kuvauksiin liittyviä paljastuksia ja kullanarvoisia vinkkejä jokaiselle mökkiremppaajalle ja -puutarhurille.

Huvila & huussi - parhaat remontit maanantaisin 13.3. alkaen Nelosella kello 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?