Brendan Fraser katosi julkisuudesta, kun menestyselokuva tuhosi hänen vartalonsa – nyt hän teki havahduttavan roolin

Oscar-ehdokas Brendan Fraser, 54, katosi Hollywoodista terveysongelmiensa takia. Sitten ohjaaja Darren Aronofsky antoi lähes unohdetulle tähdelle tilaisuuden.

Oscar-gaalassa nähdään, palkitaanko Brendan Fraser parhaan miespääosan Oscarilla roolistaan The Whale -elokuvassa.

12.3. 8:50

Kuusi minuuttia. Niin pitkään The Whale -elokuvan ensimmäinen yleisö osoitti kunnioitustaan aplodein Brendan Fraserille Venetsian elokuvajuhlilla. Takavuosien tähti ei oikein tiennyt, miten päin olisi ollut, ja pukukin oli ehtinyt rypistyä, kun hän lausui kyyneleiset kiitoksensa.

Kun hän puoli vuotta myöhemmin haki Critics Choice -palkinnon parhaasta miespääosasta vanhojen työkavereidensa edessä Hollywoodissa, kyyneleet virtasivat jälleen. 54-vuotias mies muisti palkintopuheessaan ohjaaja Darren Aronofskya.

– Olin kadoksissa. Ja minun olisi varmaan pitänyt jättää jälkeeni leivänmurusia. Mutta sinä löysit minut. Kuten kaikki parhaat ohjaajat, sinä näytit minulle, minne mennä löytääkseni paikkani.

The Whale -elokuvassa Fraser näyttelee 270-kiloista kotinsa vankia Charlieta, jonka sydän pettää. Hän valoi gaalassa uskoa samoista terveysongelmista kärsiville.

– Jos Charlien tavoin taistelette ylipainon kanssa tai koette ajelehtivanne pimeydessä, haluan kertoa, että jos teillä on voimaa nousta jaloillenne ja mennä kohti valoa, niin hyviä asioita tapahtuu.

Brendan Fraser on The Whalessa kotinsa vankina elävä Charlie. Hän sai Oscar-ehdokkuuden roolistaan.

Elokuva pohjautuu näytelmään, jonka Aronofsky näki 10 vuotta sitten. Häneltä kesti vuosia löytää siihen sopiva päätähti. Se löytyi, kun hän törmäsi pienen budjetin brasilialaisleffaan, jossa Fraser näytteli. Aronofsky ei ollut nähnyt elokuvia, jotka nostivat Fraserin 1990-luvun kuumimpien miesnäyttelijöiden joukkoon: Viidakon Ykää tai Muumio-trilogiaa.

Aronofsky kertoi Varietylle nähneensä Fraserissa ahdistuneen ja hauraan miehen, mikä teki tästä täydellisen rooliin.

– Tiesin, että hän voisi esittää ihmistä, jota ensin vierastetaan, mutta minuuttien päästä rakastetaan, ja lopulta hän särkee sydämen, koska Brendanissa on sitä jotakin.

Roolia varten Fraser käytti yli 130 kilon painoista ”läskipukua”. Maskeeraus vei neljä tuntia. Siitä huolimatta huomion elokuvassa vievät Fraserin tunteikkaat silmät.

– Puvun ansiosta opin, että sen kokoisen ihmisen pitää olla hyvin vahva henkisesti ja fyysisesti.

Fraserin oma keho alkoi pettää hänen tehtyään toimintaleffojensa stuntit itse. Muumio: Lohikäärmekeisarin haudan (2008) kuvauksissa Fraser kuvaili pysyneensä kasassa vain teipillä ja jäällä. Hänelle on tehty useita leikkauksia, kuten selkäydinkanavan avarrusleikkaus.

Avioliitto näyttelijä Afton Smithin kanssa kariutui 2009. Ex-parilla on kolme poikaa. Tätä nykyä Fraser seurustelee Jeanne Mooren kanssa.

Turbulenttisten vuosien jälkeen Brendan Fraser löysi onnen Jeanne Mooren kanssa.

Näyttelijä vetäytyi Hollywoodista reilu vuosikymmen sitten. Hän väitti joutuneensa Hollywood Foreign Press Associationin toimitusjohtajan Philip Berkin seksuaalisesti ahdistelemaksi 2003, mikä oli yksi syistä, joiden vuoksi Fraser ei halunnut enää olla parrasvaloissa.

Oscar-ehdokkuuden The Whalen pääosasta saanut Fraser iloitsee comebackistaan, mutta on huolissaan siitä, ettei menestys jatku.

Muumio: Lohikäärmekeisarin haudassa (2008) Brendan Fraser teki stunttinsa itse ja tuhosi kroppansa. Hänen vastanäyttelijänään oli Maria Bello.

– En ollut koskaan niin kaukana. Muttei minusta niin helposti pääse eroon. Onneksi on töitä. Tosin odotan yhä, että joku tulee luokseni, heittää minua tiskipyyhkeellä ja sanoo, että Fraser, alapa tulla sieltä takaisin keittiöön.

Oscar-gaala: Punainen matto tulee sunnuntaina 12.3. Teema & Fem -kanavalta klo 0.30. Varsinainen Oscar-gaala 2023 alkaa samalla kanavalla klo 2.00. Lähetys nähdään myös maanantaina 13.3. klo 21.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?