Playboy-malli huijasi satoja tuhansia – sitten hurmurinäyttelijälle saapui karmea uhkauskirje

Yli puoli vuosisataa näytellyt ja noin 80 filmiroolia tehnyt Jean-Paul Belmondo oli yksi Ranskan suurimmista elokuvatähdistä. Hän joutui karmeiden uhkausten ja rahahuijauksen uhriksi lähes kahdeksankymppisenä.

Vuosi 1960 oli Jean-Paul Belmondolle suuren läpimurron aikaa. Häneltä ilmestyi seitsemän elokuvaa, joista kuuluisin on Viimeiseen hengenvetoon.

25.2. 7:35

Kaksi ranskalaisen elokuvan ikonia, Jean-Paul Belmondo ja Jean-Luc Godard, syntyivät ja kuolivat lähes samoihin aikoihin.

Vuonna 1933 syntynyt Belmondo kuoli kaksi vuotta sitten 88-vuotiaana. Ranskan ehkä tunnetuin elokuvaohjaaja Godard puolestaan kuoli viime vuonna 91-vuotiaana.

Ilman Godardia olisi tuskin edes olemassa sitä Belmondoa, joka muistetaan hänen elokuvistaan: velmuileva pikkurikollinen, kovanaama ja naistenmies.

Anna Karina ja Jean-Paul Belmondo Nainen on aina nainen -filmissä.

Nyt Teema & Femillä esitetään kaksikon kepeä komedia Nainen on aina nainen (1961) lauantaina 25. helmikuuta.

Ensimmäinen yhteistyö oli 1960 valmistunut, Godardin esikoiselokuva, Viimeiseen hengenvetoon, jossa Belmondo näytteli sittemmin tavaramerkikseen nousseen roolin tupakka huulessa höpöttävänä hurmurina. Tämä pikkurikollinen rakastuu Jean Sebergin näyttelemään amerikkalaiseen lehdenmyyjään.

– En koskaan ajattele menneitä, eteenpäin, eteenpäin, eteenpäin.

Belmondo ja Godard työstivät yhdessä vielä myös hulluakin hullumman Hullun Pierrot’n (1965) ennen teiden erkanemista. Belmondo näytteli siinä elokuvassa sekä Nainen on aina nainen -filmissä yhdessä Anna Karinan kanssa.

Ranskan Humphrey Bogartiksikin tituleerattu mies ei ollut järin innostunut taiteellisista elokuvista. Hän näytteli monissa kaupallisissa menestysfilmeissä, joita yli 80 elokuvassa näytelleelle miehelle riittikin kiitettävästi.

Viimeiseen hengenvetoon -elokuvan Belmondo ja Jean Seberg.

Belmondo pysyi kuitenkin tiiviisti kotimaassaan Ranskassa. Sivurooli James Bond -parodiassa Casino Royale (1967) jäi hänen lähes ainoaksi kansainväliseksi roolikseen.

Belmondo oli naimisissa Elodie Constantinin ja sittemmin Natty Tardivelin kanssa. Hän seurusteli myös muun muassa Ursula Andressin ja Laura Antonellin kanssa.

Lapsia on neljä, joista poika Paul Belmondo oli aikoinaan ”maailman hitaimmaksi” kutsuttu formulakuski.

Vuonna 2001 Jean-Paul Belmondo sai aivohalvauskohtauksen, eikä sen jälkeen enää pystynyt puhumaan kuten ennen. Näyttelemistä hän kuitenkin jatkoi aina vuoteen 2008 asti.

Stavisky – ihana lurjus, 1974.

Ilmeisen viriileillä vanhoilla päivillään 77-vuotias Belmondo rakastui törmätessään Cote d’Azurilla belgialaiseen Barbara Gandolfiin, itseään 43 vuotta nuorempaan Playboy-malliin ja tosi-tv-näyttelijään.

Parin suhde kesti neljä vuotta mutta päättyi myrskyisästi. Gandolfi sai syytteen, jonka mukaan hän oli lypsänyt Belmondilta 200 000 euroa. Gandofia syytettiin myös muun muassa rahanpesusta.

Barbara Gandolfi ja Jean-Paul Belmondo Brysselissä 2012.

Monipoimuisen skandaalin käänteissä Belmondo sai myös uhkauskirjeitä nimettömästä lähteestä, joissa häntä vaadittiin jättämään Gandolfi. Hänelle luvattiin kirjeissä lähettää ”tyttäresi pää kenkälaatikossa”.

Kaikesta huolimatta Belmondo ei kuitenkaan vihoitellut entiseksi muuttuneelle naisystävälleen, vaan totesi:

– En koskaan ajattele menneitä, eteenpäin, eteenpäin, eteenpäin.

Tähti kuvattiin Cannesin filmifestivaaleilla 2011.

Nainen on aina nainen esitetään lauantaina 25.2. Teema & Fem -kanavalla klo 21.05. Sitä edeltää viisiminuuttinen Ennen elokuvaa -keskusteluohjelma ja välittömästi sen jälkeen nähdään Enemmän elokuvasta, joka kestää 15 minuuttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?