Naapurit luulivat Tediä harmittomaksi lukutoukaksi – matematiikan professori paljastuikin sarjamurhaajaksi

Unabomberina tunnetun Ted Kaczynskin, 80, tarina kiehtoo elokuvantekijöitä. Elisa Viihde Viaplaylla nähdään Ted K -elokuva. Se sijoittuu aikaan, jolloin tuntematon mies terrorisoi mökistään Yhdysvaltoja 17 vuotta.

Unabomberina tunnettu Ted Kaczynski jäi kiinni vuonna 1996.

1.3. 21:08

Hiljainen kaveri, joka ei ollut häiriöksi kenellekään.

– Jos hänen kanssaan jutteli, hän vaikutti hyvin fiksulta. Ei ollenkaan sen tyyppinen ihminen, jonka olisin kuvitellut Unabomberiksi.

Näin kuvaili naapuri ABC Newsille Theodore ”Ted” Kaczynskia, joka jäi kiinni piilopaikastaan Montanassa 1996. Kaczynski oli asunut 18 vuoden ajan syrjäisessä mökissä ilman juoksevaa vettä ja sähköä kirjapinojensa keskellä. Ihmisiä välttelevä mies nähtiin useimmiten polkupyöränsä selässä matkalla kirjastoon tai postiin.

Erakko paljastui Unabomberiksi, joka surmasi kolme ja haavoitti 23 ihmistä lähettämälle näille tuhoisia kirjepommeja vuosien 1978 ja 1995 välillä. Unabomberista tuli yksi maan etsityimmistä rikollisista, vaikka hänen henkilöllisyyttään ei tiedetty.

Harvardin yliopistosta valmistunut Kaczynski lähetteli pommejaan hirsimökistään ja saarnasi teknologian valtaa vastaan 17 vuoden ajan. Hän jäi lopulta kiinni, kun hänen David-veljensä tunnisti hänet Unabomberin kirjoitusten samankaltaisuuksista ja vinkkasi poliisille.

Kaczynskin tarinan kertoo elokuva Ted K, joka on saatavilla Elisa Viihde Viaplay -palvelussa. Pääosassa nähdään Sharlto Copley.

Sharlto Copley muuntautui Unabomberiksi Ted K -leffaa varten.

Kaczynski oli entinen lapsinero, joka pääsi opiskelemaan huippuyliopisto Harvardiin vain 16-vuotiaana vuonna 1958. Matemaatikko hylkäsi akateemisen uransa Berkeleyn yliopiston kaikkien aikojen nuorimpana matematiikan professorina ja muutti syrjäiseen Lincolniin Montanan osavaltiossa 1960–70-luvun vaihteessa.

Erakoitunut mies terrorisoi Yhdysvaltoja kirjepommeillaan ja julistuksillaan. Vuonna 1995 hänen pomminsa tappoi yhden ihmisen metsäteollisuuden etuja ajavan järjestön toimistossa Kaliforniassa. Unabomber toimitti poliisille kirjeen, jossa hän lupasi lopettaa pommien lähettämisen. Ehtona oli, että hänen 35000 sanan mittainen julistuksensa teollistunutta yhteiskuntaa vastaan julkaistaan New York Timesissa ja Washington Postissa. Lehdet toteuttivat Kaczynskin toiveen, mikä herätti aikanaan ankaraa arvostelua.

David Kaczynski tunnisti manifestin tekstin veljensä tyyliseksi ja vinkkasi miehestä poliiseille. Ted Kaczynski välttyi kuolemantuomiolta mutta sai kahdeksan elinkautista.

Veljesten välit ovat katkerat. David kirjoitti Every Last Tie -kirjan vuonna 2016 ja paljasti, ettei ole nähnyt eikä kuullut veljestään pidätyksen jälkeen.

Tätä nykyä 80-vuotias Ted Kaczynski on liittovaltion vankisairaalassa.

– Lähetän hänelle joulukortin tänäkin vuonna. En ole kirjoittanut hänelle enää niin usein kuin silloin, kun äiti oli vielä elossa, mutta jatkan kirjoittelua silti. Haluan hänen tietävän oven olevan avoinna, jos hän haluaa joskus ottaa yhteyttä minuun, hän sanoi Guardianille.

Tätä nykyä 80-vuotias Ted Kaczynski on liittovaltion vankisairaalassa. Hänet siirrettiin Pohjois-Carolinassa sijaitsevaan Butnerin vankilaan viime joulukuussa Coloradon Florencen huipputurvallisesta supermax-luokituksen vankilasta.

Ted K -leffa on nähtävillä Elisa Viihde Viaplay -palvelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?