Tatra? Zaz? Mitä ne ovat? No, kommunistisen unelman duunariautoja, kuten tunnetuimmat Trabant, Moskvitsh, Lada ja Skoda.
Lapsuudessani emme koskaan käyneet ulkomailla, kun ei ollut rahaa. Mutta oli meillä sentään aluksi itäsaksalainen Wartburg ja sitten neuvostounelma Moskvitsh Elite, lempinimeltään Mosse. Se vei meidät lomamatkoille sukulaisten luokse 1960–70-luvuilla.
Eivät ne automaailman kaunottaria olleet, mutta ajoivat jotenkuten tehtävänsä vieden meidät pisteestä A pisteeseen B.
Autot ovat perheenjäseniä, joihin liittyy lukemattomia muistoja. Useille annetaan kutsumanimetkin.
Jos eivät olleet idän autot kaunottaria, samaa voi sanoa myös nykyautoista, jotka ovat järjestään rumia, lähinnä ruumisvankkureita muistuttavia möykkyjä.
Aivan mainio bulgarialainen dokumenttielokuva, Georgi Bogdanovin ja Boris Missirkovin ohjaama Autot joilla ajoimme kapitalismiin, on ihanan nostalginen matka aikaan, joka tuntuu nyt todella kaukaiselta.
Dokumentti alkaa Ronald Reaganin murjaisemalla vitsillä, jossa kerrotaan kuinka Neuvostoliitossa auton saattoi kyllä ostaa, mutta sen saaminen kesti 10 vuotta!
Silti ostaja halusi tietää, saako hän auton kymmenen vuoden päästä aamu- vai iltapäivällä, koska samana päivänä pitäisi saapua myös putkimies.
Joitakin edullisia ajoneuvoja kunnostetaan kalliisti loistoautoiksi, kuten tämä Zaporožets 965 A-P.
Dokumentissa hyppelehditään entisissä Itä-Euroopan maissa ja tutustutaan ihmisiin, jotka ovat hurahtaneet intohimoisesti sosialismin aikaisiin autovanhuksiin.
Itäkoslien loistoaika päättyi aika tarkalleen Berliinin muurin murtumiseen 1989 ja Neuvostoliiton hajoamiseen.
Länsiautot, etenkin käytetyt, virtasivat valtoimenaan entisiin Itä-Euroopan maihin, ja Trabanteista tuli menneen ajan muistomerkkejä, joita kukaan ei enää halunnut.
Vuosikymmeniä myöhemmin moni alkoi haikailla vanhojen neuvostomenopelien ja idän ihmeiden perään, ja nyt tosimiehet pykäävät vanhoista romuista kelpoja kulkupelejä.
ZAZ-merkkinen auto on tehty Ukrainassa.
Se, mikä oli ennen poliittisen todellisuuden luomaa pakkoa, on nyt mukavaa nostalgista puuhastelua.
Entiset duunariautot ovat nykyisin jopa rahakkaiden keräilijöiden kunnostamia ja hellän huolenpidon kohteita.
Kuvamateriaali on antoisaa ja mukaan on kaivettu hilpeitä vanhoja filminpätkiä.
Mukaan on mahtunut myös muutama lyhyt kohtaus Helsingistä. Toinen on kuvattu Lasipalatsin edessä, ja siinä Mannerheimintietä pitkin pyyhältää itävoittoisia autoja.
Toisessa näkyy taustalla Kauppatori. ”Kansanpoliisi on kiltti”, julistaa itäsaksalainen lapsikuoro laulussaan taustalla.
Autot joilla ajoimme kapitalismiin -dokumenttielokuva esitetään lauantaina 18.2. Teema & Fem -kanavalla kello 22.55.