Onko tänään alkava uutuusohjelma oudoin ikinä? Suomalaisia mätkitään kumikanalla ja heidät laitetaan nuolemaan laardia

Silent Library -viihdeohjelman Suomi-versiossa suoritetaan päättömiä tehtäviä kirjaston hiljaisuudessa. Järjestystä valvoo ankara Riku Rantala.

Madventures-matkailuohjelmasta tuttu Riku Rantala toimii ohjelman juontajana tiukan kirjastosedän roolissa.

15.2. 8:20

Miltä tuntuisi saada wasabitikku nenään tai joutua nuolemaan laardia kaakelien väleistä? Entä jos tämä pitäisi tehdä hiirenhiljaa kirjastossa samalla, kun kaverit pidättelevät naurua vieressä?

Näihin kysymyksiin voi saada vastauksen katsomalla Star-kanavalla alkavaa uutta Silent Library Suomi -viihdeohjelmaa. Kulttiformaatti on alunperin kotoisin Japanista, mutta monet voivat muistaa ohjelman jenkkiversion, jota Music Television esitti vuosina 2009–2011.

Ohjelmassa julkisuudesta tuttu henkilö ystävineen suorittaa hiljaisessa kirjastoympäristössä kummastusta ja hilpeyttä herättäviä haasteita. Ensin arvotaan korteilla, kuka ystävyksistä joutuu suorittamaan annetun tehtävän.

Kuvausstudio on lavastettu muistuttamaan entisaikojen kyläkirjastoa.

Onnistuminen tietää rahaa, jonka kilpailijat saavat lopuksi lahjoittaa valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen.

Hiljaisuuden säilymistä ja haasteiden onnistumista valvoo tiukka kirjastosetä. Suomi-version roolissa nähdään Riku Rantala.

– Kyllä minä luulen, että minussa oleva tietty sellainen jämäkkyys on nähty potentiaalisena tähän kirjastosedän tehtävään.

Rantala kertoo, että roolin kanssa voi jatkaa luontevasti kotiinkin, sillä hänellä on kolme alakouluikäistä poikaa.

– Mutta siellähän mun käskyt ei tuota minkäänlaista tulosta.

Kilpailijat ja tuotantoryhmä valmistautumassa kuvauksiin.

Jos Rantala joutuisi itse suorittamaan eriskummallisia tehtäviä, hän ei luultavasti pärjäisi nauramatta. Kirjastosedän roolissa hän ei kuitenkaan aio päästää tiukkaa ilmettään värähtämään, vaikka se välillä vaikeaa onkin.

Se, että kilpailijat ovat keskenään hyviä ystäviä, tekee hiljaa olemisesta erityisen vaikeaa.

– Jos joku tuntematon kanssakulkija joutuisi litsarikoneen uhriksi, se herättäisi luultavasti ihmisessä vain myötätuntoa. Mutta jos kyseessä on hyvä ystävä, asialle pystyy hyvällä tavalla nauramaan, Rantala sanoo.

Tv-lehti pääsi seuraamaan kuvauksia jaksossa, joka esitetään sarjan toisella kaudella ensi syksynä.

Mukana kisaavat ravintola-alan ammattilaiset ja kaverukset Serko Rantanen, Ronny Malmberg, Mika Ranin, Simo Harrivaara, Tuula Juutilainen ja Hoang Nguyen.

Kaverukset Hoang, Serko, Mika, Simo ja Tuula saavat litsareita koneelta.

Ensimmäisen punaisen tehtäväkortin itselleen arpoo Serko Rantanen. Tämän jälkeen yksi kilpailijoista vääntää vivusta, joka paljastaa tehtävän salaperäisen nimen.

Rantanen päätyy rikkomaan munia kulhoon samalla, kun kuminen kana läiskii häntä naamaan. Muilla on heti naurussa pitelemistä.

Arpaonni suosii myös muita. Simo Harrivaara saa molempiin sieraimiinsa wasabiin dipatut puikot, Tuula Juutilainen joutuu ottamaan vartaloonsa pyykkipoikia muiden laittamana, ja Mika Ranin joutuu nappaamaan astioita lennosta kiinni öljytyillä käsillä.

Riku Rantala seuraamassa kilpailun etenemistä.

Ranin pääsee myös nuolemaan laardia kaakeleiden välistä. Muut yökkäilevät myötätuntoisesti tämän suorittaessa tehtävää.

Studioon saadaan myös vierailevia tähtiä, kun kaksi lasta tulee mäiskimään vaahtomuovipatukoilla pinjataksi puettua Hoang Nguyenia. Ainoastaan Ronny Malmberg onnistuu välttymään päättömiltä tehtäviltä.

viihdeohjelman lavasteet karttoineen, vanhoine tuoleineen ja paksuine tietokirjoineen muistuttavat lapsuusajan kirjastosta. Kirjastosedän pöydällä on teippiteline, leimasin ja kuvaputkinäyttöinen tietokone.

Serko valmistautuu juomaan epäilyttävää juomaa tuttipullosta.

Kilpailijoiden sählätessä ja koittaessa olla hipihiljaa, kirjastosetä yrittää keskittyä välillä Täällä Pohjatähden alla -klassikkoteokseen.

Klassikot ovat Rantalan mieleen, jopa niin paljon, että hän kertoo 12-vuotiaana varastaneensa kirjastosta erään teoksen. Kyseessä oli John Clelandin Fanny Hill: kurtisaanin muistelmat, joka on 1700-luvulla kirjoitettu eroottinen romaani.

– Mä kyllä sitten palautin sen, kun tiesin, että joku muukin saattaa haluta lukea sen.

Uuden sarjan ensimmäisessä jaksossa keskiviikkona 15.2. kisaavat Ylex -kanavalta tutut Ville ”Viki” Eerikkilä, Jenni Poikelus, Jere Pehkonen, Mika Parikka, Anne Lainto sekä Tommi Manninen.

Silent Library Suomi alkaa keskiviikkona 15. helmikuuta Star Channel -kanavalla klo 20.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?