Ilkka kertoo, miten American Pie -tähden Lapin-vierailu salattiin – kahdeksan kuukautta myöhemmin hän sai erikoisvieraita

Kulmakarvoistaan tunnetun Eugene Levyn uutta matkailusarjaa kuvattiin jättituotannolla Napapiirillä. Rovaniemeläinen Arctic Treehouse Hotel on yksi sarjassa näytettävistä kahdeksasta hotellista.

Tähtikoomikko Eugene Levy tutustui Ilkka ja Katja Länkisen hotelliin sekä Lapin taikaan.

Aurinkoinen talvipäivä, metsä ja jäinen Sierijärvi. Kaksi punapukuista miestä kelluu järveen tehdyssä avannossa ja kokovartalohekottaa niin, että katsojaankin tarttuu.

– Sellaista oli kuvata Emmy-palkitun ammattikoomikon kanssa! Välillä koko kuvausryhmä nauroi niin katketakseen, että äänityksiä piti ottaa uusiksi, kertoo toinen kellujista, rovaniemeläisen Arctic Treehouse Hotelin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen.

Lue lisää: American Pie -tähti kuvasi tv-sarjaa Lapissa – nämä suomalaiset tuiki tavalliset asiat saivat silmät selälleen

– Tämä on viimeinen kerta, kun juon viisi vodkaa suomalaisen kanssa, Eugene Levy vannoi päädyttyään kelluntapukuun edellisillan vodkamaistajaisten jäljiltä.

Toinen kelluja on uuden The Reluctant Traveler -tv-sarjan päätähti, American Pie -komedioista ja Schitt’s Creek -sarjasta tunnettu koomikko Eugene Levy. Ja sarjaan päätynyt hekotus saattaa olla se, joka pääsi valloilleen sen jälkeen kun Länkinen tuumasi, että hänen kelluntapukunsa vuotaa niin, että voisi käydä välillä lämmittelemässä:

– Oletko varma, että se on juuri puku, joka vuotaa, kysyi Levy ja sai koko kuvausryhmän hytkymään.

Suoratoistopalvelu Apple Tv+:n uutuussarjan ajatuksena on viedä vastentahtoinen päähenkilö, koomikko Eugene Levy, maailmaan kauneimpiin kohteisiin tutustumaan paitsi mukavuusalueelleen, eli hienoihin hotelleihin, myös sen ulkopuolelle tekemään asioita, joita Levy ei niin mielellään tekisi.

24. helmikuuta julkaistavan sarjan ensimmäinen jakso on omistettu Lapille ja Länkisen Katja-vaimonsa kanssa omistamalle hotellille. Sarjaa kuvattiin viime maaliskuussa, mutta pohjatyö alkoi jo toista vuotta sitten.

– Sarjan ohjaaja, tuottaja ja apulaisohjaaja kävivät täällä puolenkymmentä kertaa. Käyntien aikana syntyi ajatus siitä, että mitä täällä kuvattaisiin ja keiden kanssa. Puhuimme sisusta, suomalaisista maailman onnellisimpana kansana ja maistelimme vodkaa. Nämä asiat tulivat esiin myös sarjassa.

Yksi Levyn tähdittämässä sarjassa käsiteltävistä teemoista on suomalainen onnellisuus. Kuvassa on hetki, jonka jälkeen ensimmäistä kertaa huskyvaljakkoa ajanut Levy tunnisti olevansa onnellinen.

Lisäksi tuotantoryhmä halusi kuvata paikallisia elämyksiä, syödä poroa ja päästä kellumaan avantoon miljoonien tähtien alle.

Suomi-jakson alussa jurohko Levy nautiskelee ilmeikkäine kulmakarvoineen moottorikelkan kyydistä joulumuorimaisen oppaan, Kaisa Kähkösen kainalossa. Kähkönen, kuten muutkin sarjassa esiintyvät lappilaiset, löytyivät Länkisten lähipiiristä.

Huskytilalliset Aksana ja Antti Kurola järjestävät Levylle ikimuistoisen ajelun, jonka päätteeksi valjakkoa ensimmäisen kerran elämässään ohjannut Levy huomaa olevansa onnellinen. Ehkä juuri suomalaiseen tapaan.

Aksana Kurola kertoo Levylle myös avannossa käymisen onnellistavasta vaikutuksesta, mutta siihen vieras ei ole valmis:

– Kylmään veteen meneminen olisi minulle onnellisuuden vastakohta, Levy perustelee.

Porotilallinen Ari Maununniemi ja tämän Taisto-poika vievät Levyn ensin pilkille kadehtimaan Taiston kalaonnea, ja myöhemmin ruokkimaan poroja. Niitä Levy kuulemma katseleekin mieluummin metsässä kuin lautasella.

Suomi-jakso on kyllä niin hyvän tuulen jakso. Siitä välittyy kaikki se huumori ja lämpö, joita kuvauksissa oli.

Ja revontulet, nekin tuli nähtyä, vaikka sarjassa näyttääkin, että Levy lähtee nukkumaan juuri ennen niiden ilmestymistä taivaalle.

– Vaikka oli jo kevät, tässä tuotannossa sää meni niin kohdilleen, että viikon aikana saimme kaikki mahdolliset kelit. Järjestimme -27 astetta, täysikuun, revontulet, lumisateen ja aurinkoisiakin päiviä, Länkinen nauraa.

Sarjassa Levy viihtyy Rovaniemellä kolme päivää. Todellisuudessa kuvauspäiviä oli 10–12. Kuvausryhmä saapui paikalle ensin, päätähti myöhemmin.

Jaksossa moneen otteeseen näkyvät Länkiset olivat mukana viikon, eikä kuvauspäivinä laskettu työtunteja. Ainuttakaan kuvaa ei jäänyt muistoksi, sillä kuvausten kuvaaminen oli kielletty.

Länkiset näkivät valmiin jakson kahdeksan kuukautta kuvausten jälkeen.

– Suomi-jakso on kyllä niin hyvän tuulen jakso. Siitä välittyy kaikki se huumori ja lämpö, joita kuvauksissa oli, Länkinen kiittelee.

Eugene Levy näki Suomessa myös revontulet.

– Jakso tultiin näyttämään varta vasten Lontoosta, ja kun olimme sen nähneet, porukka lähti takaisin Lontooseen, Länkinen kertoo.

Tämä kuvaa myös sarjan mittakaavaa.

– Mukana ollut suomalaisfikseri Tapani Launonen kuvaili, että tässä jaksossa oli mukana suomalaisen pitkän elokuvan tuotantokamat. Pelkästään jo äänitiimejä oli useita. Suomi-jakson musiikki sävellettiin erikseen ja äänitettiin 82-henkisen sinfoniaorkesterin voimin, Länkinen kuvailee.

Vastaavaa näkyvyyttä hotellinomistajan olisi vaikea ostaa.

– Tämäkin menee kaikkiin maailman kolkkiin ja ihmiset katsovat matkailuohjelmia vuosia. Usein yhdestä produktiosta seuraa jatkossa uusia, kun sana leviää, että tuonne voi mennä kuvaamaan, siellä on turvallista, yhteistyökumppaneita löytyy, eikä tekijöitä jätetä pulaan, Länkinen toteaa.

Isot tuotannot myös maksavat kaiken itse aina majoituksesta päätähden matkailuautoon, kuljettajat ja cateringit kymmenien ammattilaisten seurueelle.

– Onhan se huikeaa olla mukana yhtenä kahdeksasta hotellista koko maailmassa, Länkinen iloitsee.

– Kaikki tämä sataa paitsi Lapin, myös Suomen matkailun laariin. Talviohjelmia on tehty paljon, isojen kanavien kanssa melkeinpä vuosittain, ja nyt odottelemme, että pääsisimme tekemään kesäohjelmia.

Fakta

The Reluctant Traveler

Eugene Levy ja Kaisa Kähkönen keskustelivat mm. suomalaisesta sisusta.

  • The Reluctant Traveler -sarjassa on kahdeksan osaa. Suomen lisäksi käydään Italiassa, Japanissa, Malediiveillä, Portugalissa, Etelä-Afrikassa, Costa Ricassa ja Yhdysvalloissa.

  • Sarjan on ohjannut James Callum.

  • Yhden jakson kesto on noin 36 minuuttia.

  • Sarja on Apple TV+:n tuotantoa. Apple TV+ näkyy yli sadassa maassa, yli miljardille katsojalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?