Aggressiivinen MS-tauti katkaisi Petri Poikolaisen uran kolmekymppisenä – sitten hän nousi unohduksista historiankirjoihin

Petri Poikolainen on ehkä koko maailman tunnetuin sokea näyttelijä, kansainvälistä tunnustusta saaneen Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tähti.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva palkittiin muun muassa Venetsian elokuvajuhlilla.

12.2. 8:00

Huumori kantaa. Vaikka hitaasti tappava MS-tauti on vienyt näkö- ja liikuntakyvyn. Vaikka alla olisi kuukausi keuhkokuumetta ja koronakin vielä. Ja vaikka jalka on kuukausia nilkka- ja säärimurtumien vuoksi ”raudoissa”.

Tutun kaverin kommentti naurattaa 47-vuotiasta Petri Poikolaista:

– Eihän sua, v-ttu, tapa mikään!

Poikolainen on ehkä koko maailman tunnetuin sokea näyttelijä, kansainvälistä tunnustusta saaneen Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tähti.

Poikolainen tietää, että kaverin sanat lausuttiin rakkaudella.

– Sanoin, että ei oo tapana kuolla. Ei muuta kuin uuteen nousuun!

Näyttelijä osaa katsoa kameraan ja poseerata, vaikkei kameraa näekään.

Äijämäinen piruilu vanhan porukan kesken elää vahvasti Pieksämäellä, Poikolaisen synnyinkaupungissa. Viimevuotinen paluumuutto Keski-Savoon on terveysongelmista huolimatta nostanut Poikolaisen mielialaa.

Pieksämäellä Poikolainen tunnetaan, muistetaan ja nähdään. Nähdään nimenomaan ihmisenä, ei pyörätuolipotilaana.

– Kun asuin Nokialla, en tuntenut oikeastaan ketään.

Elämä on nyt täydempää. Äiti asuu lähellä, kesällä pääsee mökille vaikka uistelemaan pojan kanssa.

– Minulla on kaksi ystävää, jotka olen tuntenut jo pikkupojasta. Joka kesä käydään uistelemassa ja talvella pilkillä. Nyt minulta tosin jää pilkkiminen väliin jalan takia.

Vaikka MS-tautia ei voi pysäyttää, on sen eteneminen hidastunut.

– Diagnoosi tuli 2009, ja jo 2013 olin sokea ja pyörätuolissa. Ne olivat kiihkeitä vuosia. Veikkaan, että nämä viime vuosien mielettömän hienot tapahtumat ovat osaltaan hidastaneet MS-tautia.

Lue lisää: Jäytävä tauti oli jo pitkällä, kun esirippu laskeutui Petri Poikolaisen, 36, edessä viimeisen kerran – sitten sokea ja rampa näyttelijä sai vielä uskomattoman tilaisuuden

Kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle on yksi Petri Poikolaisen uran kohokohdista.

Joulukuussa, pian keuhkokuumeen jälkeen, Poikolainen lähti puolikuntoisuudestaan huolimatta Linnan juhliin.

– Ensin presidenttiparin kättely ja pian poskisuudelma Paula Koivuniemeltä. Täytyy olla onnellinen!

Viisi ja puoli tuntia istumista otti koville.

– Maistoin Linnan boolia kolme lasillista, sitten täytyi sanoa, ettei tee enempää mieli. Mutta niihin juhliin olisin mennyt vaikka pää kainalossa.

Myös Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tv-ensi-ilta on Poikolaiselle iso juttu.

– Kyllähän tästä pitäis saada Pieksämäelle toritapahtuma!

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia esitetään sunnuntaina 12.2. TV1kanavalla klo 21.05.

Lue lisää: Hytti nro 6 ylivoimainen Jussi-voittaja, ja sokea näyttelijä piti liikuttavan puheen – tässä elokuva­gaalan kaikki palkinnot

Lue lisää: MS-tauti vei näön ja liikunta­kyvyn – nyt Petri Poikolaisen, 46, elämä mullistui hetkessä: ”Taksi­kuskit aina kuittaavat, että sieltä se leffa­tähti tulee taas kyytiin”

3 x Petri Poikolainen

1. Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021): Poikolaisen vanhan inttikaverin Teemu Nikin ohjaus, joka on palkittu muun muassa Venetsian elokuvajuhlilla. Poikolainen sai roolistaan parhaan miespääosan Jussin.

2. Pesärikko (2003): Mikko Roihan musikaaliksi muuntunut ohjaus Orvokki Aution tekstiin Seinäjoen kaupunginteatterissa. Poikolainen näytteli Olavin pääroolin. "Mieletön juttu. Päästiin Tampereen Teatterikesäänkin”.

3. Uudestisyntynyt (2015): Paluu lavoille sokeana ja pyörätuolissa. Opiskelukaveri Tuomas Uusitalon järjestämässä lauluiltojen sarjassa ”soitimme muun muassa Kolmatta Naista. Avainbiisi oli Toni Edelmannin Miten ja miksi.”

Lavalla vuonna 2015.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?