Oma poika puukotti Rauni Mollbergia – uutuuskirja paljastaa synkkiä yksityiskohtia julman ohjaajalegendan perhe-elämästä

Niko Jutilan tuore henkilökuva kotimaisen elokuvan legendasta Rauni Mollbergista sisältää jälleen rankkoja paljastuksia kiistanalaisen ohjaajan elämästä. Esiin nousee erityisesti suhde skitsofreniaa sairastaneeseen poikaan, Heikkiin.

Rauni Mollberg oli arvostettu ohjaaja, jonka yksityiselämä oli rikkinäinen.

25.1. 18:00

Elokuvaohjaaja Rauni Mollbergin (1929–2007) poika Heikki (1954–2016) oli ”taiteellisesti lahjakas, sympaattinen ja herkkä” nuori mies, joka piti kovasti hevosista ja olisi myös halunnut ohjaajaksi.

Sitten Heikki karkasi Tampereella asuneelta perheeltään kauas Ruotsiin. Reissu ei ollut ensimmäinen eikä jäänyt viimeiseksi, mutta näin pitkälle poika ei ollut aiemmin päässyt.

Karkulainen saatiin kiinni, joskin hänet taltutti vasta rauhoittava pistos.

Heikki passitettiin Nokialla sijaitsevaan Pitkäniemen mielisairaalaan pakkohoitoon.

Diagnoosi oli karu: skitsofrenia.

Mollbergin elokuvista tunnetaan muun muassa filmatisointi Timo K. Mukan (oikealla) romaanista Maa on syntinen laulu. Niin kirja kuin elokuvakin olivat suosittuja mutta herättivät aikoinaan suurta kohua.

Heikin ja isän omintakeista suhdetta avataan elokuva-asiantuntija Niko Jutilan kokoamassa tuoreessa Mollberg-elämäkerrassa Molle (WSOY).

Mollbergin naisystävä Raija Kouri kutsuu suhdetta kirjassa ”symbioosiksi”.

– Yhdessä ollessaan nämä riitelivät ja erossa ollessaan kaipasivat toisiaan.

Silti kuvaukset isästä ovat paljolti apeaa luettavaa.

– Kyllä Molle osasi olla sille paha, avaa Mollbergin kuvaaja Kari Sohlberg isän ja pojan suhdetta kirjassa

– Tämä potilas ei parane, ennen kuin sen isä paranee tai poistuu poikansa elämästä, Pitkäniemen työntekijän kerrotaan tokaisseen.

Tytär, teatteriohjaaja Eira Mollberg (s. 1957) analysoi, että ”Molle” omi menetelmänsä omalta isältään. Rauni ei koskaan kyennyt syrjäyttämään tätä, ja antoi siksi käytökselleen oikeutuksen.

– Mun mielestä isän käytöstä voi ihan hyvin kuvailla sanalla pahuus.

Toinen Mollbergin suurelokuva oli tulkinta Väinö Linnan (vasemmalla) romaanista Tuntematon sotilas.

Muun muassa Maa on syntinen laulu ja Tuntematon sotilas -filmatisoinneistaan muistettu Mollberg oli kiistanalainen persoona.

Ikonin huonoa käytöstä on ruodittu julkisuudessa hänen kuolemastaan lähtien. Taiteilijan tulilinjalle joutuivat niin kollegat kuin läheiset.

Eira-tytär ruoti isänsä käytöksen jättämiä henkisiä arpia vuoden 2008 kirjassaan Molle, isäni. Mollbergin apulaisohjaajana toimineen Veikko Aaltosen vuoden 2021 henkilökuva Dinosaurus taasen kertoo ohjausmetodeista, joihin kuuluivat henkinen ja fyysinen väkivalta sekä jopa seksuaalinen ahdistelu.

Näyttelijöitä itketettiin, kourittiin ja uhkailtiin jopa raiskauksilla.

Lue lisää: Laittoi lapsen ruumisarkkuun ja tallensi hysteerisen itkun – suomalaislegendan väkivaltaisuus paljastetaan vuosien jälkeen tv:ssä

Kirjailija, teatteriohjaaja Eira Mollberg suree, ettei hänen veljensä Heikin taiteellisia kykyjä kannustettu.

Jutilan kirjassa on luku nimeltä Perhehelvetti.

– Tyystin vailla vieraskoreutta tai häpeilyä isäntä saattoi nöyryyttää puolisoaan ja lapsiaankin vieraiden kuullen, hän kirjoittaa.

Tylytyksen tavoitteena oli murtaa kohteensa itsetunto, Jutila tulkitsee. Miksi – sitä hän ei osaa sanoa.

– Mutta ehkä alemmuudentunteessa toisinaan rypenyt Molle halusi, että muillakin olisi yhtä alhainen kuva heistä itsestään.

Elämänsä ehtoopuolella entinen tyranni pehmeni, kertoo Eira Mollberg kirjassa. – Se oli ihan eri ihminen, kauhean pehmeä ja sydämellinen, hellä ja huomaavainen.

Lopulta Heikki pahoinpiteli isänsä vuonna 1979 illanvieton päätteeksi.

Mollberg oli taas kerran haukkunut poikaansa pitkin päivää. Tällä kertaa poika suuttui.

Hänestä kotitilan hevosia kohdeltiin kuulemma huonosti. Sekin harmitti, ettei hänen äitinsä Eva-Britan, Piittun, sukulaisia ollut kutsuttu Mollen 50-vuotisjuhliin. Vanhemmat olivat eronneet riitaisasti.

Hurjistunut Heikki särki kahvikupin isänsä päähän ja löi tätä filerointiveitsellä selkään.

Isä selvisi muutaman päivän sairaalareissulla. Hän ei vaatinut pojalleen rangaistusta, koska tiesi tämän olevan syyntakeeton.

Heikki oli silti useamman kuukauden tutkintavankeudessa. Lopulta mielentilatutkimus päätyi samaan kuin isä, ja poika passitettiin taas kerran mielisairaalaan.

Rauni Mollbergin lapset Eira ja Heikki hänen hautajaisissaan vuonna 2007. Keskellä Mollbergin puoliso Raija Kouri.

Tapaus ei rikkonut kaksikon välejä. Viha-rakkaussuhde säilyi isän kuolemaan asti.

– Molle ja Heikki välittivät toisistaan ihan hirveästi, mutta Heikki oli aivan liian kaunis mieli siihen koko kuvioon, Heikin tylyä kohtelua itsekin todistanut lapsenlapsi Pihla Mollberg analysoi kirjassa.

Heikki työskenteli hevosvalmentajana ja asui myöhemmin myös Ruotsissa. Kun hän tuli käymään, saattoivat isä ja poika nukkua päiväunia samassa sängyssä.

Mollen vanhetessa tämän ystävällisempi puoli tuli enemmän esiin, vaikka arvet jäivät.

Rauni Mollberg kuoli 76-vuotiaana 11. lokakuuta 2007. Se oli Heikille kova paikka. Hautajaisissa hän laski arkulle seppelenauhan, jonka värssy päättyi sanoihin ”kaverisi Heikki”.

Eira-siskoa on jäänyt harmittamaan, ettei veljen luovaa puolta tuettu.

– Jos Heikki olisi saanut toisenlaiset kotiolot, niin siitä olisi saattanut tulla joku mielettömän suuri taiteilija.

Oikaisu 26.1. kello 7.20: Kari Sohlberg on kuvaaja, ei ohjaaja, kuten aiemmin jutussa väitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?