Suomalainen uutuussarja kummastuttaa: Julkkikset lennätettiin Grönlantiin ihmettelemään ilmaston­muutosta – näin tähdet kommentoivat

TV5-kanavan seikkailurealityssa käsitellään ilmastonmuutosta.

25.1. 9:20

Kotimaisessa Arktinen retkikunta -sarjassa kuusi julkisuudesta tuttua henkilöä matkaa Grönlantiin testaamaan henkistä ja fyysistä kestävyyttään ääriolosuhteissa.

Pelkästä seikkailurealitystä ei kuitenkaan ole kyse, sillä Arktinen retkikunta nostaa esille ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. Grönlannissa sijaitsevat maailman nopeiten liikkuvat jäätiköt, jotka sulavat kuumana hohkaavan auringon alla.

TV5-kanavan ja discovery+ -palvelun esittämä sarja on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelua siitä, onko julkkisten lennättäminen ulkomaille todistamaan ilmastonmuutosta paras tapa tuoda näkyvyyttä globaalille ongelmalle.

Aihe herättää keskustelua myös osallistujissa, sillä sarjan toisessa jaksossa retkikunnan jäsenet pohtivat tätä problematiikkaa.

– Joku voi sanoa, että se että mä olen nyt täällä, on väärä asia. Mutta mä olen sitä mieltä, että kun mä olen täällä, mä pystyn viestimään sadoille tuhansille suomalaisille ihmisille mun näkökulman kautta että minkälaista täällä on, mitä täällä tapahtuu, sometähti Roni Back avaa tuntojaan jaksossa.

Arktinen retkikunta -sarjassa nostetaan esille ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Kukin osallistujista on lentänyt paikan päälle Grönlantiin. Onko tämä ristiriidassa sen kanssa mitä osallistujat haluavat ohjelman kautta kertoa?

Ilta-Sanomat kysyi osallistujilta sarjan lehdistötilaisuudessa, mitä mieltä he ovat asiasta.

Ohjelmassa mukana oleva Markku ”Mato” Valtonen sanoo IS:lle, että keskustelu tosi-tv-sarjan kuvausten aiheuttamista lentopäästöistä on aiheellista. Hän on puhunut julkisuudessa aktiivisesti ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta, sekä kirjoittanut aiheesta lastenkirjan.

– Me punnittiin haittaa ja hyötyä. Todettiin, että saamme tällä enemmän hyvää kuin huonoa aikaiseksi. Mehän kompensoimme lentoja kaikin mahdollisin tavoin.

– Me itse uskottiin, että se tieto, jonka saamme kuvauksissa jaetaan oikealle kohderyhmälle. Jos näkee uutisissa otsikon ilmastonmuutoksisesta, niin kaikki eivät jaksa välttämättä lukea. Mutta jos somevaikuttajat Roni Back ja Sauli Koskinen jakavat tietoa ilmastonmuutoksesta omille seuraajilleen, niin se tavoittaa valtavasti ihmisiä, jotka eivät välttämättä seuraa asiaa uutisista, Valtonen sanoo.

Osallistujat toivovatkin, että ohjelma herättää keskustelua tärkeästä aiheesta.

– Arktisessa retkikunnassa voidaan viihteen kautta tarjota ihan oikeaa asiaa ja se on mielestäni iso plussa. Jos talviurheilua seuraavat löytävät kauttani tämän ohjelman pariin, niin se on hieno juttu, ex-huippu-urheilija Kaisa Mäkäräinen sanoo.

Katja Ståhl pitää ohjelman saamaa kritiikkiä asiallisena.

– Se on hyvä pointti. Siinä vaiheessa kun kukaan muu ei enää lennä mihinkään, niin ois mielestäni aika epäilyttävää lennättää meidät Grönlantiin. Mutta niin kauan kun muutkin lentää, niin mun mielestä siinä ei ole ihan hirveästi varaa sanoa, Ståhl sanoo ja jatkaa.

– Ihmiset lentää ulkomaille yleensä loikoilemaan. Me mentiin oikeasti hankkimaan tietoa, jonka voimme kertoa muille. En tiedä mikä muu tapa olisi parempi. Se ei auta mitään, että kerrotaan kaavioista, että katsokaa nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kaikki tavat kertoa ilmastonmuutoksesta ovat mielestäni päteviä. Jopa sinne lentäminen julkkisporukalla.

Arktinen retkikunta TV5 ja discovery+-palvelu keskiviikkoisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?