Me olemme Bundyja. Me emme soita poliisille. Ihmiset soittavat poliisille meidän takiamme.
Katey Sagalin esittämän Peggy Bundyn heitto kiteyttää Pulmuset-sarjan (1987–1997) ytimen. Kaikkien tv:n kiiltokuvaperheiden jälkeen Pulmuset toi ruutuun sopimattomasti käyttäytyvän chicagolaisperheen, jonka jutut pyörivät navan alla.
Tutkijatohtori Pauliina Tuomen mukaan Pulmuset oli ravisteleva, rajoja rikkova ilmiö, joka oli aikansa provokatiivinen veto. Katsojat olivat tottuneet Perhe on paras - ja Kasvukipuja-sarjojen kaltaiseen idylliseen tv-viihteeseen, jonka päähenkilöt olivat lempeitä.
– Sitten ruutuun räpsähti Pulmuset, joka olikin jotain ihan muuta. Perhe- ja avioliittoinstituutiota oli totuttu kuvaamaan juuri tietyllä tapaa, mutta Pulmuset lähtivät tekemään siitä kaikesta satiiria. Sarjan työnimi olikin alkuun "Not the Cosbys".
Pulmusten päähenkilöitä olivat sovinistinen kenkäkauppiasisä Al ja hänen hömelö vaimonsa Peggy. Tuomi näkee Peggyn hahmossa viittauksia ja yhtäläisyyksiä Sinkkuelämää-sarjan Samanthaan.
Pulmuset-sarjan Bundyn perhe tuli Suomessakin tutuksi tv-katsojille. David Faustino näytteli perheen nuorinta, Bud-poikaa, Katey Sagal Peggy-äitiä, Ed O’Neill Al-isää ja Christina Applegate Kelly-tytärtä.
– Peggy ravisteli pullantuoksuisen kotiäidin roolia monin eri tavoin: olemalla jopa seksuaalisesti hyvin päällekäyvän aktiivinen avioliitossaan. Al taas oli avoimen kyyninen, perheeseensä ja avioliittoonsa kyllästynyt mies. Keski-ikäinen kenkäkauppias, joka oli ikään kuin perheensä vanki, Tuomi kuvailee.
”Viimeinen asia, jonka mies haluaa päivän päätteeksi, on nainen (Al Bundy)
Muut hahmot olivat myös kärjistettyjä. Oli blondibimbotytär Kelly (Christina Applegate), luuseripoika Bud (David Faustino), feministinaapuri Marcy D'Arcy (Amanda Bearse) ja hänen gigolomiehensä Jefferson D'Arcy (Ted McGinley). Al pilkkasi Marcya usein lättärintaiseksi kanaksi.
Liki jokaisessa jaksossa toitotettiin Alin kapeaa kuvaa ihannenaisesta, joka oli isorintainen ja tyhmä blondi. Yksi hänen ihannenaisistaan oli viidennellä kaudella sarjan kiihkeässä unikohtauksessa piipahtanut Yvette, jota Pamela Anderson näytteli.
Pamela Anderson nähtiin uransa alussa muun muassa Koti kuntoon -sarjassa.
– Sarja nosti huumorin kautta näitä tuossa ajassa varmasti osin vallinneitakin ajatusmalleja esiin. Voidaan sanoa, että sarja tuki ja korosti vahingollisia stereotypioita, kun taas toisaalta sen voidaan nähdä myös kyseenalaistaneen niitä, Tuomi sanoo.
– Joskin Katey Sagal on avoimesti todennut sarjan olleen mielestään misogynistinen, mutta sitä puolta pyrittiin käsittelemään erityisesti ja juuri parodian kautta.
Tuomen mukaan sarjaa syytettiin myös lihavuuden pilkkaamisesta, rasismista ja feministien halventamisesta.
Tutkijatohtori Pauliina Tuomen mukaan Pulmuset ja korosti vahingollisia stereotypioita, kun taas toisaalta sen voidaan nähdä myös kyseenalaistaneen niitä.
– Pulmusissa oli yksi pehmeä asia, joka on tuttua myös siirappisemmista sitcomeista. Perheenjäsenten tiukka yhteen hiileen puhaltaminen oli nähtävissä myös Pulmusissa. He olivat loppupeleissä – erityisesti muita vastaan liittoutuessaan – aina lojaali perhe. Heillä oli jopa yhteinen kannustushuutonsa.
Kritiikkiä virtasi kanavalle, mutta katsojat rakastivat sarjaa. Se on myös yksi Pauliina Tuomen omista lempisarjoista. Hän muistuttaa sarjan tuoneen ruutuun perhe-elämän satiiria, hauskoja henkilöhahmoja ja slapstick-huumoria Alin koheltaessa. Sarja nosti keskiöön tapetille keskiluokkaisen perheen.
Lue lisää: Vakavasti sairastunut Christina Applegate palasi julkisuuteen – tältä hän näyttää nyt
– Pulmuset oli osaltaan vallankumouksellinen ja käsitteli aikansa erilaisia tabuja laidasta laitaan. Sarja oli kuitenkin fiktiivinen ja siihen olisi hyvä suhtautua parodiana sekä myös oman aikansa kuvana. Mikä on toiminut tuolloin, ei välttämättä toimisi enää nykypäivänä.
Pulmusten seitsemän ensimmäistä kautta nähtävillä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.