Seniorit pulassa hukkuneiden salasanojen ja pätkivän netin kanssa – sukuun turvaudutaan vasta viime hädässä

Digiseniorit ja halu oppia -dokumentti ytimessä on digitalisaation eriarvoistavuus.

Palvelut siirtyivät nettiin ja ikäihmiset jäivät rannalle. Seniorit auttavatkin toisiaan älylaitepulmissa lyhytdokumentissa.

27.11.2022 9:15

Salla Paajasen ohjaamassa lyhytdokumentissa Digiseniorit ja halu oppia (2022) digiasioissa eksyksissä olevat seniorit saavat vertaistukea. Neuvontaa ja apua tarjoaa Pirkanmaalla toimivan, ilahduttavan retrosti nimetyn ATK Seniorit Mukanetti ry:n aktiivit.

Liikkeelle lähdetään usein perusasioista. Ongelmana saattaa olla hukkuneet salasanat, nettiyhteyden pätkiminen, tulostamisen vaikeus tai se, miten puhelimella otetaan ja lähetetään valokuva.

Toisinaan kysymykset ovat perustavanlaatuisia.

– Mitä lataa-sana tarkoittaa?, kysyy eräs rouva.

– Mitä ovat nämä kuvakkeet?, miettii toinen.

Eräs epätoivoinen kertoo jo melkein kääntyneensä probleemansa kanssa sukulaisten puoleen.

– Älä, älä. Suku on pahin, kuuluu neuvojan vastaus.

Dokumentin ääniraidalla kuullaan neuvontatilanteita – kameran poimiessa samalla kuvia senioreista ja arkisista ympäristöistä, joihin yhteiskunnan alati laajeneva digitalisaatio on jättänyt jälkensä. Yhä harvempi jonottaa pankkikonttoriin, eikä pakettien lähettämiseen tai vastaanottamiseenkaan enää tarvita kuin automaatin apu.

Lempeän dokumentin ytimessä on digitalisaation eriarvoistavuus. Monia digitalisaatio ei hetkauta, ja toisten arki on muuttunut hyvinkin sekavaksi.

Perjantai-dokkari: Digiseniorit ja halu oppia sunnuntaina 27.11. TV1 klo 8.55 ja Yle Areena

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?