Suomalainen Anu kohtaa uudessa dokumenttisarjassa ”demonin” keskellä viidakkoa – huutaa rajuja kirosanoja kohtauksen kourissa

Syvään päätyyn -dokumenttisarja kertoo ystävistä, joiden tapa katsoa maailmaa poikkeaa radikaalisti toisistaan.

Suomalainen Anu matkustaa viidakkoon alkuperäiskansan käyttämien hoitokeinojen luokse.

31.10.2022 13:35

Suomalainen Anu kohtaa Ina Mikkolan ohjaamassa Syvään päätyyn -dokumenttisarjassa demonin keskellä viidakkoa. Kolmiosaisen sarjan viimeisessä jaksossa matkustetaan syvälle Amazonin viidakkoon, minne vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin vankasti uskova Anu on halunnut matkustaa jo pitkään.

Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Viidakossa Anu osallistuu alkuperäiskansan ayahuasca-seremoniaan. Dokumentissa ayahuascaa kuvaillaan tajuntaan vaikuttavaksi psykoaktiiviseksi kasviuutejuomaksi, joka on Suomessa luokiteltu laittomaksi huumausaineeksi. Useissa Etelä-Amerikan maissa sen käyttö on kuitenkin sallittua ja siellä sitä käytetään osana rituaaleja.

Käytettyään ainetta Anu makaa maassa ja huutaa kirosanoja naama punaisena. Hän kuvailee myöhemmin, kuinka kesken lounaan oudot tuntemukset valtasivat hänen kehonsa.

– Sitten alkoi tuntua surina koko kehossa, jonka jälkeen alkoi tuntua ihan kuin joku liikkuisi sisälläni.

Pelottava tunne säikäyttää Anun.

– En ole ikinä tällaista tuntenut, kuolenko mä tähän näin? hän kuvailee tilannetta myöhemmin kameroille.

Paikallisen shamaanin kanssa Anu kohtaa ”demonin”, jota hän kuvailee kehossaan olleeksi traumaksi. Pelottavan näköisessä kohtauksessa Anu huutaa ja haistattelee kohtaamalleen pahalle, jonka hän haluaa poistuvan kehostaan.

Syvään päätyyn -dokumenttisarjan kolmannessa jaksossa matkustetaan Brasiliaan viidakkoon.

Anun ympärillä paikalliset ihmiset pitävät häntä paikoillaan, kun hänen koko kehonsa nykii kohtauksen aikana.

Myöhemmin Anun kehoa puhdistetaan vielä sammakon myrkyn avulla, mikä on perinteinen osa seremoniaa. Myrkky saa Anun oksentamaan ja hänen koko kasvonsa turpoamaan lähes tunnistamattomaksi.

Toimittaja Ina Mikkolan dokumenttisarja keskittyy kuvaamaan kahden ystävän, Anun ja Juhan välistä suhdetta sekä sitä, miten ystävyyttä pidetään yllä vaikka maailmankatsomukset eroavat radikaalisti toisistaan.

Juha ja Anu ovat pysyneet ystävinä, vaikka Juha hämmästeleekin Anun uskomuksia ja maailmankatsomusta. Koronapandemian aikana kaksikko huomasi vielä selkeämmin, etteivät he ajattele asioista samalla tavalla.

Ina Mikkola toimii oman tuotantoyhtiönsä ensimmäisessä ohjelmassa muun muassa ohjaajana.

Sarjassa käsitellään lisäksi muun muassa yksinäisyyttä, kun Anu kamppailee valtavan yksinäisyyden tunteen kanssa. Ystävysten keskustellessa aiheesta, Juha jopa yllättyy siitä, kuinka vahva Anun yksinäisyyden kokemus on.

– Se on mennyt jotenkin päinvastoin, koska minä olen kaivannut yksinäisyyttä. Tavallaan sitä ei yhtään tajua, että joku todella tärkeä ihminen kokee niin toisella tavalla, Juha pohtii sarjassa.

Lue lisää: Ina Mikkola matkusti viisi päivää Brasilian viidakkoon – perillä tapahtui asioita, joita edes kokenut toimittaja ei osannut odottaa

Syvään päätyyn katsottavissa Yle Areenassa 31. lokakuuta alkaen. Syvään päätyyn TV2-kanavalla maanantaisin kello 22:25.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?