Illalla tv:ssä: Mitä tapahtui toimittajalle, joka löytyi sotatantereelta kuolleena, yllään palkkasoturin univormu? Ohjaaja selvitti serkkunsa järkyttävän kohtalon

Sveitsiläinen toimittaja Chris löydetään kuolleena oudoissa olosuhteissa keskellä Jugoslavian sotia. Hänen serkkunsa ohjaaja Anja Kofmel ei saa rauhaa ennen kuin selvittää, mitä tapahtui.

Sveitsiläistoimittaja Chris, 27, löydettiin kuolleena Jugoslavian sodassa oudoissa olosuhteissa.

29.3.2022 10:30

Toimittajana työskennellyt serkkupoika löydetään kuoliaaksi kuristettuna sota-alueelta, yllään palkkasoturiryhmän univormu. Mitä hänelle tapahtui?

Tämä ajatus vainosi sveitsiläisohjaaja Anja Kofmelia vuosia painajaisissa, jotka hän purki dokumenttielokuvaan Chris the Swiss (2018).

Tarinaa dramatisoidaan mustavalkoisilla animaatioilla.

Tarina vie hajonneen Jugoslavian sotaan yli 20 vuoden taakse. 27-vuotiaana kuollut Christian Würtenberg ei ollut tavallinen nuorukainen. Hän lopetti koulun 17-vuotiaana ja liittyi laittomasti Etelä-Afrikan armeijaan. Häntä kiehtoivat seikkailu ja sota.

Vainajan muistiinpanoista löytyy jopa yhteys Carlosina ja Shakaalina tunnettuun terroristiin Ilich Ramírez Sáncheziin, joka antaa vankilasta haastattelun Kofmelille ja väittää nuorukaisen olleen Sveitsin tiedustelupalvelun vakooja. Se on hölynpölyä.

Kofmel kulkee toimittajaserkkunsa jäljillä Kroatiassa ja purkaa pala palalta mysteerin auki.

Puolueettomana sotareportterina esiintynyt Würtenberg teki viimeisinä kuukausinaan valintoja, jotka koituivat hänen kohtalokseen.

– Hänen toimintansa Kroatiassa oli täysin vastuutonta, jopa hullua. Se oli itsemurha, sanoo Würtenbergin isä.

Aihe on tavallaan ajankohtainen Ukrainan tilanteen takia, mutta Kofmelin näkökulma on korostetun henkilökohtainen ja ainutkertainen.

Lapsen pelosta lähtevän kertomuksen animaatiokuvat kasvavat upeiksi.

Chris the Swiss tiistaina 29.3. Teema & Fem klo 23.30

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?