Suomalaisia uutuuselokuvia hehkutetaan kilpaa maailmalla – 12-vuotias Siiri kerää ylistystä

Useat ulkomaalaiset elokuvamediat ovat julkaisseet toinen toistaan ylistävämpiä arvosteluja suomalaisista Pahanhautoja- ja Tytöt tytöt tytöt -elokuvista.

Pahanhautoja-elokuvassa suorituspaineiden keskellä kamppaileva nuori Tinja löytää linnunmunan, josta kuoriutuu jotain, joka järkyttää koko perhettä.

25.1. 18:19

Suomalainen Pahanhautoja-elokuva sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla Yhdysvalloissa viime viikonloppuna. Esityksen jälkeen Hanna Bergholmin ohjaamaa psykologista kauhudraamaa ylistettiin laajalti.

Britannialainen elokuvalehti Screendaily hehkuttaa elokuvaa rohkeaksi ja vangitsevaksi. Lehti nostaa esille Bergholmin ohella myös pääosaa näyttelevän Siiri Solalinnan, 12, debyyttiroolin, jota kuvaillaan häikäiseväksi. Ilja Rautsin käsikirjoitusta Screendaily luonnehtii herkkätunteiseksi ja autenttiseksi.

Hollywood Reporterin mukaan Pahanhautoja (Hatching) tarjoaa ”lumoavan ikkunan esimurrosiän psykologiselle ja tunteikkaalle miinakentälle”. Arvostelussa Solalinnan vivahteikkaan näyttelijäntyön todetaan tuovan oikeutta Bergholmin vahvalle visuaalisuuden tajulle ja tunnelman hallinnalle.

– Ilja Rautsin käsikirjoitus on täynnä teräviä havaintoja siitä, miten haluttomuus tuottaa pettymyksiä vaativalle vanhemmalle voi aiheuttaa lapselle lamauttavaa pelkoa, Hollywood Reporter kirjoittaa.

Siiri Solalinna, 12, näyttelee elokuvassa Tinjaa, joka yrittää pakonomaisesti miellyttää vaativaa äitiään.

Variety hehkuttaa niin ikään Siiri Solalinnan ”pelotonta roolisuoritusta” ja kehuu elokuvan tunnelmaa asiantuntevasti kalibroiduksi.

Elokuvasivusto Playlist kuvaa elokuvaa älykkäästi rakennetuksi ”kauhukoneeksi”, joka ei ”ainoastaan tuo uutta ja jännittävää ääntä kauhumaisemaan, vaan tunkeutuu aivoihimme kuin nokka kuoren läpi”. Playlist myös kehuu Siiri Solalinnan ja Sophia Heikkilän välistä kemiaa tyttären ja äidin rooleissa.

Ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjannut Hanna Bergholm on ylistävistä arvioista innoissaan.

– Se, että elokuva-alan merkittävimmät julkaisut kirjoittavat näin ylistävät ja laajat arvostelut Pahanhautojasta, on paras mahdollinen palkinto sille suurelle työlle, jonka me kaikki olemme elokuvan eteen tehneet! Nyt toivon, että elokuvateatterit Suomessa lopultakin aukeavat, jotta suomalainen kotiyleisö pääsisi Pahanhautojan katsomaan, Bergholm hehkuttaa Nordisk Filmin tiedotteessa.

Pahanhautoja on ohjaaja Hanna Bergholmin ensimmäinen pitkä elokuva.

Pahanhautoja kertoo nuoresta Tinjasta (Solalinna), joka yrittää toteuttaa vaativan äitinsä (Heikkilä) unelman menestymällä telinevoimistelussa. Tinjan äiti esittelee koko maailmalle lahjakasta tytärtään ja idyllisen onnellista perhe-elämäänsä suositussa ”Ihana arki”-videoblogissaan.

Tinjan elämä täyttyy pakonomaisesta äidin miellyttämisestä. Ansaitakseen äitinsä rakkauden Tinja piilottaa tältä kaikki negatiiviset tunteensa. Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan. Hän kätkee munan huoneeseensa ja hautoo sitä salassa peittonsa alla, kunnes munasta kuoriutuu jotain, joka järkyttää heitä kaikkia. Täydellinen koti muuttuu kauhun näyttämöksi.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään Jani Volanen ja Reino Nordin.

Seuraavaksi Pahanhautoja nähdään Gérardmerin elokuvafestivaaleilla Ranskassa ja Göteborgin elokuvajuhlilla Ruotsissa. Suomessa se saa ensi-iltansa 4. maaliskuuta. Elokuvan tuottaa Silva Mysterium ja levittää Nordisk Film.

Myös Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaalilla. Elokuva on saanut runsaasti positiivisia arvioita, jotka kiittävät muun muassa elokuvan energiaa, radikaalia otetta ja päänäyttelijöiden suorituksia, Nordisk Film tiedottaa.

Tytöt tytöt tytöt on ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, joka on valittu Sundancen kilpasarjaan.

Clapper ylistää Tytöt tytöt tytöt -elokuvan olevan autenttinen ja vangitseva. Screendaily antaa kiitosta positiivisesta energiasta, tunteikkaasta rehellisyydestä ja pääkolmikon (Aamu Milonoff, Linnea Leino, Eleonoora Kauhanen) vahvasta näyttelijäntyöstä. Ilona Ahdin ja Daniela Hakulisen käsikirjoitusta kuvataan Screendailyssa suorasukaisukaiseksi ja virkistäväksi.

Little White Lies suitsuttaa pääosakolmikon näyttelijäntyön olevan ainutlaatuista. High on Films toteaa puolestaan Haapasalon onnistuvan tavoittamaan nuoren sukupolven elämänilon ja toteaa elokuvan olevan erottuva. Seventh Row kuvaa elokuvaa hauskaksi, suurisydämiseksi ja rehelliseksi kuvaukseksi tyttöydestä.

– Maailmanensi-ilta festivaalilla, joka järjestetään kokonaan virtuaalisesti, on erityinen kokemus. Vaikka suora kontakti yleisöön puuttui, Sundance onnistui hienosti luomaan läsnäolon tunteen näytöksen jälkeisessä keskustelussa, johon yleisö sai myös lähettää kysymyksiä. Tuntuu upealta, että elokuva on puhutellut ja koskettanut amerikkalaisyleisöä, ja että tekijät saavat kiitosta arvioissa! ohjaaja Alli Haapasalo kuvailee tiedotteessa.

Ohjaaja Alli Haapasalo.

Tytöt tytöt tytöt kilpailee Sundancen kansainvälisessä World Dramatic Competition -kilpasarjassa ensimmäisenä suomalaisena elokuvana koskaan. Sundancen jälkeen on vuorossa Berlinale, jossa elokuva kilpailee kristallikarhun voitosta.

Juttua päivitetty 26.1.2022 klo 11.50: Korjattu Pahanhautoja-elokuvan nimen kirjoitusasua.

Pahanhautoja saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 4.3.2022. Tytöt tytöt tytöt saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 14.4.2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?