25-vuotias Emilia luisui alkoholiongelmaan opiskelijabileiden keskellä – kertoo riipaisevan tarinansa tv:ssä

– Ajattelen meneväni selvin päin, mutta sitten kello onkin kolme aamulla, ja olen hirveässä humalassa jatkoilla, kertoo opiskelija Emilia.

Ylen Perjantai-ohjelmassa nähdään Otetaanko vielä yhdet? -dokumentti, jonka päähenkilö Emilia on kosteiden opiskelijabileiden keskellä joutunut myöntämään, että hänellä on alkoholiongelma

23.1. 11:15

Ylen uudessa Perjantai-dokumentissa Otetaanko vielä yhdet? tavataan 25-vuotias yliopisto-opiskelija Emilia, jolla on alkoholiongelma. Emilian nimi on muutettu dokumentissa.

Fuksina, eli ensimmäisen vuoden opiskelijana, hän on juonut itsensä humalaan syksyn ajan monia kertoja joka viikko. Juominen on liittynyt pitkälti opiskelijatapahtumiin. Emilia kokee velvollisuudentuntoa osallistumiseen, jotta ei jäisi ulkopuoliseksi.

– Usein ahdistaa, että olisi hirveästi kouluhommia, enkä jaksaisi taas seuraavana päivänä olla krapulassa. Ajattelen ehkä meneväni selvin päin, mutta sitten kello onkin kolme aamulla, ja olen taas hirveässä humalassa jossain jatkoilla, Emilia kuvailee Ylen tiedotteen mukaan.

– Lupailen itselleni, että seuraavan viikon olen juomatta, ja se onnistuu todella harvoin jos koskaan. Yritän saada jonkinlaisen kontrollin tunteen juomisesta, mutta se ei onnistu.

Emilialla on alkoholiongelma.

Emilian historia alkoholin parissa on värikäs. Hän alkoi juoda varhaisteininä, kuten hyvin moni muukin suomalaisnuori, mutta nopeasti suhde alkoholiin muuttui. Juominen ei tuonutkaan elämään enää vain jännittäviä seikkailuja ja hauskoja kännikokemuksia.

Alkoholista muodostui pikkuhiljaa ongelma, johon myötävaikutti Emilian vanhempien juominen.

– Vanhempani yrittivät ratkaista omia ongelmiaan alkoholilla ja pakenivat huonoa avioliittoaan humalaan, Emilia toteaa.

Emilia ei esiinny dokumentissa omalla nimellään.

Opiskelijakulttuurin jatkuva ryyppääminen ei ole helpottanut Emilian ongelmaa. Fuksina on pakko päästä porukkaan mukaan, ja se tapahtuu bilettämällä.

Alkoholin kanssa kamppailevat opiskelijat jäävät Emilian mukaan helposti muiden varjoon, eikä heitä huomioida opiskelijoiden tapahtumakulttuurissa.

– Se on ikään kuin huomaamatonta painostamista. Rastikilpailujen palkintona on usein aina alkoholia, eikä kukaan halua olla se porukan ainoa, joka ei ota shottia muiden joukkuekavereiden kanssa.

Emilia uskoo vakaasti siihen, että kenestä tahansa voi tulla alkoholisti.

– Alkoholiongelmainen ja alkoholisti nähdään usein kodittomana, joka juo viinaa puistonpenkillä ja ölisee omiaan. Todellisuudessa hyvin iso osa alkoholiongelmaisista on tavallisia työssä käyviä tai opiskelevia henkilöitä.

Juulia Hakulisen ohjaama dokumentti esitetään perjantaina 28. tammikuuta Yle Perjantain Kenelle alkoholi sopii? -lähetyksessä, jossa aiheena on alkoholi. Dokumentti julkaistaan Yle Areenassa perjantaina 21. tammikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?