Riku Rantala ja Tunna Milonoff sairastuivat koronaan kesken Madventures-kuvausten – sitkeät oireet ovat piinanneet jo yli vuoden ajan

Uuden Madventures-kauden kuvaukset saivat dramaattisen käänteen, kun Riku Rantala ja Tunna Milonoff sairastuivat koronaan. Taudista jäi heille oireita, jotka eivät ole hellittäneet vieläkään.

Hurjista matkoista tropiikissa tunnetut Riku Rantala ja Tunna Milonoff jatkavat seikkailujaan kotimaassa Madventures Suomi -sarjan toisella tuotantokaudella. Kaksikko tutustuu suomalaisten heimojen elämään, ikivanhoihin perinneruokiin ja outoihin tapoihin.

Ohjelmaa kuvattiin vuoden ajan loppuvuodesta 2020 syksyyn 2021 saakka. Kuvausten dramaattisin hetki koettiin, kun kuvausryhmä sairastui yllättäen koronaan kesken tunturin valloituksen. Lapin-reissulla saadusta tartunnasta on nyt kulunut jo vuosi, mutta sitkeät oireet piinaavat Rikua ja Tunnaa edelleen.

Madventures-kaksikko sairastui, kun he päätyivät Kilpisjärvelle ja Saana-tunturille etsiessään ultimaattista kaamoskokemusta. Heidän tarkoituksenaan oli kiivetä tunturin huipulle vuoden pimeimpänä päivänä ja ikuistaa Lapin luonnon ihmeellisyys.

Matka alkoi aamunkoitteessa moottorikelkoilla ja tunturin juurella jalkaan vedettiin lumikengät, joilla lähdettiin etenemään paikallisen oppaan johdolla rauhallisesti kohti huippua.

Rauhallisesta tahdista huolimatta patikoinnista muodostui tuskainen taistelu, sillä koronavirus alkoi tehdä tuhojaan heidän elimistössään kesken vaelluksen. Riku ja Tunna alkoivat huomata Saanan rinnettä noustessaan erikoisia tuntemuksia lihaksissaan ja matkanteko alkoi tuntua yllättävän raskaalta.

– Vasta alkulämmöt takana, 300 metriä tultu ja kolme kilsaa edessä, Riku tuskailee Madventures Suomen ensimmäisessä jaksossa silmin nähden uupuneena.

Katso pätkä Rikun ja Tunnan tuskaisesta kiipeämisestä artikkelin videolta!

Matkan jatkuessa ylöspäin kaksikon kunto heikkeni entisestään. He tiedostivat, ettei Saanalle kiipeäminen ”ollut ihan pilipalireissu”, mutta ei sen pitänyt olla myöskään niin mahdoton tehtävä, jolta se joulukuisena päivänä vuonna 2020 tuntui.

– Ihmettelimme jossain vaiheessa, että tuntuupa tämä tosi raskaalta, ihan hiton kylmä ja että ei tämän nyt näin raskas reissu pitäisi olla, koska ei tämä kuitenkaan mikään Mount Everest ole, Riku kertoo nyt IS:lle.

– Olemme vaeltaneet Nepalissa korkeilla vuorilla ja luulimme olevamme ihan hyvässä kunnossa. Mietimme, että ei kai keski-ikä nyt näin tule? Jalkoihin sattui joka ikinen askel ja syytimme niitä lumikenkiä, kun jalat olivat merkein krampissa, hän jatkaa.

700 metrin korkeudessa jopa Tunna oli vähällä luovuttaa, vaikka yleensä hän saattaa asiat määrätietoisesti loppuun.

– Kuvausryhmässämme oli pari milleniaalihenkilöä ja he olivat vielä enemmän puhki, ja mietimme, että mitähän tämä nyt on, Riku kertoo.

Äärimmäisen raskaan Saana-reissun syy selvisi seuraavana aamuna, kun yhdelle kuvausryhmän jäsenistä nousi kuume ja hän meni Norjan rajalle koronatestiin. Testituloksen valmistuttua paljastui, että hän oli sairastunut koronan alfa-varianttiin ja myös Riku ja Tunna olivat saaneet tartunnan.

Madventures-porukan oli tarkoitus lentää samana päivänä Lapista takaisin etelään viettämään joulua perheidensä kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet lennolleen, vaan joutuivat sulloutumaan koko kuvausryhmän voimin autoon ja ajamaan keskellä kovinta kaamosta 1 200 kilometrin matkan Helsinkiin.

– Sehän oli tosi mukavaa täydessä autossa koronassa, Riku sanoo nyt.

Kotiin päästyään Tunna lähetti perheensä evakkoon ja lukittautui yksin kotiinsa. Hänen vanhempansa kiikuttivat oven taakse jouluruokaa piristämään hänen yksinäistä jouluaan.

– Juuri kun söin ensimmäisen palan jouluruokaa, hokasin, että maku- ja hajuaistini olivat ihan totaalisesti lähteneet. Ikävä juttu on se, että ne eivät ole edelleenkään palanneet kokonaan, hän kertoo.

Tunna Milonoffin mukaan moni ajattelee, että Suomen-matkailussa on kolme ongelmaa: sää, sää ja sää. Jos tilanteeseen asennoituu ja varustautuu oikein, voi kotimaasta löytää upeita paikkoja. –Suomesta voi saada tosi paljon irti ympäri vuoden, jos on vaan valmis katsomaan asioita toisestakin vinkkelistä kuin vain siitä, että koko ajan pitää olla lämmin ja mukavaa. Aina ei ole mukavaa, mutta lopulta se palkitsee.

Sairastumisesta on nyt jo yli vuosi, mutta Tunna kertoo haistavansa vasta noin 70-prosenttisesti, eikä myöskään hänen makuaistinsa ole palautunut ennalleen.

Tunnan mukaan maku- ja hajuaistien menettämisen vaikutuksista on puhuttu liian vähän. Hän kokee, että kun asioita ei haista kunnolla, on elämä huomattavasti latteampaa.

– Hajuilla on tunne-elämään tosi iso merkitys. Joku haju saattaa nostattaa sekunnissa jonkun muistijäljen. Esimerkiksi hajukumin haistaminen saattaa viedä suoraan takaisin ekan luokan pulpettiin.

Haju- ja makuaistin menettämisen lisäksi Tunna kärsi muun muassa voimakkaista lihaskivuista ja hänen happisaturaationsa laski niin paljon, että hän joutui käymään sairaalassa.

Tunnan piti myös hoitaa itseään verenohennuslääkkeellä, sillä koronapotilailla oli vuoden 2020 lopussa havaittu kohonnut riski veritulppiin. Moni asia sairauteen liittyen oli tuolloin vielä hyvin epäselvä, mikä lisäsi taudin pelottavuutta.

– Paljon on muuttunut sen jälkeen. Rokotuksia ei ollut vielä kenelläkään ja ennen kaikkea tietoa sairaudesta ei ollut ja kaikki olivat tosi pihalla siitä, että miten tässä nyt toimitaan, Tunna kertoo.

Madventures-kaksikon suurin pelko koronatartunnan saatuaan oli, että he tartuttaisivat muita, vaikka kuvaukset Lapissa oli toteutettu ulkotiloissa maskien kanssa. Saana-tunturilta palattuaan Riku lukittautui kotitalonsa kellariin, jotta ei altistaisi perhettään.

– Menin himaan suoraan kellariin, soitin vain vaimolle, että Führer-bunkkeri valmiiksi ja lukittauduin sinne. Vaimo joutui tekemään kaikki jouluvalmistelut ja koska tauti alkoi mulla päivää aiemmin, pääsin aattona pois eristyksestä ja tulin kellarista valmiiseen pöytään, Riku kertoo.

Riku pääsi koronaoireidensa kanssa vähemmällä kuin Tunna, mutta parannuttuaan hän huomasi kärsivänsä päivittäin toispuoleisesta päänsärystä.

– Sellainen outo oire tuli sen jälkeen, että joka päivä on ollut pää kipeä. Se ei ole ehkä long covid, mutta sitä ei voi kukaan tietää, hän sanoo.

– Kun vuosi tuli täyteen eikä outo päänsärky loppunut, kävin spesialistilla, joka sanoi, että se voi johtua purentalihaksista. Voi olla, että kun ajoimme koronapäissämme 1 200 kilsaa, menivät paikat niin jumiin ja kropan kuorma nousi niin isoksi, että siitä jäi tällainen oire.

Riku ja Tunna arvelevat, että he saivat koronatartunnan Ruotsista nuuskanhakureissulla, joka nähdään Madventuresin ensimmäisessä jaksossa.

– Olen aivan varma, että se oli se nuuskakauppa, vaikka meillä oli kaasunaamarit päällä siellä, Tunna vitsailee.

Madventures-kaksikko haki Ruotsista nuuskaa kaasunamaarit kasvoillaan. Korona levisi tuolloin länsirajan takana vauhdilla.

Madventures-kaksikko on kärsinyt aiemminkin matkoillaan sairauksista. Tunna kantoi 13 vuotta mukanaan loista ja sai jalkoihinsa vaeltajamatoja Papuan viidakosta ja Riku puolestaan nappasi paikallisesta sairaalasta sairaalabakteerin, joka aiheutti usean vuoden sairastelukierteen ja vei hänet lukuisiin leikkauksiin. Silti koronatartunta kotimaassa tuntui kaksikosta yllättävän rajulta.

– Isoin juttu oli se, että epätietoisuus koronasta oli silloin vielä niin voimakasta ja se vaikutti myös siihen taudin pelottavuuteen.

– Onneksi kaikki parantuivat lopulta työkuntoisiksi, emmekä joutuneet perumaan muita Madventures-kuvauksia.

Koronaepisodin jälkeen sarjan kuvaukset jatkuivat ympäri Suomea suunnitellusti.

Madventures Suomi toinen tuotantokausi 19. tammikuuta alkaen Ruutu+ -palvelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?