Suomalaissarja tuo esiin isoäitien ja isoisien salatun elämän – leskeksi jääneellä Raimolla riittää vientiä

Millainen soppa syntyy, kun isovanhemmat ja lapsenlapset muuttavat saman katon alle omien kavereidensa kanssa? Tästä kertoo C Moren lämminhenkinen draamakomedia Kämppikset, jossa ikä saattaa erottaa, mutta elämänvaiheet puolestaan yhdistää ihmisiä.

Sinikka Sokka ja Pertti Sveholm ovat iloisia yhteisestä työprojektista, sillä he eivät ole koskaan aiemmin näytelleet yhdessä. Tv-lehti vieraili Kämppikset-sarjan idyllisellä kuvauspaikalla kesäisenä hellepäivänä.

12.1. 8:45

Kimppakämppänä toimii vanha kartano, jonka omistaa Pertti Sveholmin näyttelemä seitsemänkymppinen isoisä Raimo.

Mutta miten tällaiseen erikoiseen tilanteeseen on päädytty?

Sarjan avausjaksossa kartanossa vietetään Raimon Marjo-vaimon (Ulla Tapaninen) 70-vuotisjuhlia Dallas-teeman hengessä, ja juhlien päätteeksi Marjo menehtyy sairauskohtaukseen.

Raimo jää asumaan yksin valtavan kokoiseen kartanoon, mutta päällepäsmäriksi osoittautuvan Sanna-tyttären (Kiti Kokkonen) mielestä Raimosta ei ole hoitamaan kotonaan edes päivittäisiä arkiaskareita.

Kun tytär on myymässä kartanoa ja pyytää isäänsä muuttamaan luokseen, Raimo keksii hätävalheen, josta tulee lopulta totta: hänen luokseen muuttaa joukko kämppiksiä. Osa heistä on Raimon nuoruuden ystäviä, osa Raimon tyttärentyttären Amandan (Thelma Siberg) ystäviä.

Kimppakämppään muuttavia seitsemänkymppisiä senioreita näyttelevät Eeva Litmanen (Hanne), Sinikka Sokka (Leila), Marja Packalén (Kristiina) ja Jukka-Pekka Palo (VP).

Parikymppisten lastenlasten ja heidän ystäviensä rooleissa nähdään myös Leilan tyttärentytärtä Cherryä näyttelevä Adela Ogunbor sekä Amandan veli Jesse (Pyry Rautiainen), ystävä Pilvi (Onerva Järvenpää) sekä poikaystävä Pablo (Carlos Orjuela).

Kymmenosainen sarja kertoo ennen kaikkea kimppakämpän tiiviistä, kahden sukupolven yhteisöstä, jossa eri-ikäisillä ihmisillä on lopulta varsin samankaltaisia murheita rakkaudessa, ystävyydessä ja uskalluksessa elää omannäköistä elämää.

– En muista aiemmin nähneeni suomalaisessa tv-sarjassa tällaista kahden eri sukupolven välistä kohtaamista näin läheltä, Sinikka Sokka sanoi Tv-lehdelle kesällä.

Sinikka Sokka nauttii lapsenlastensa seurasta.

– Sarjassa tuodaan todella mehevästi esiin isoäitien ja isoisien salattu elämä, ja isovanhemmat puolestaan näkevät läheisesti omien lastenlastensa vaiheita, poikaystäviä ja ystävyyssuhteita. Eri sukupolvet alkavat ymmärtää toisiaan paremmin.

Sinikka Sokka uskoo monen katsojan samaistuvan sarjan henkilöihin, sillä nykypäivänä sukupolvien väliset kuilut ovat kasvaneet. Monet isovanhemmat ja lapsenlapset eivät tunne kunnolla toisiaan, koska esimerkiksi asuvat kaukana toisistaan.

– Olen itse onnekkaassa asemassa sen suhteen, että olen aina ollut läheinen kahden lapsenlapseni kanssa, koska asumme lähekkäin. Vietin juuri viikon 8- ja 14-vuotiaiden lapsenlasteni kanssa etelän lämmössä ja sain huonekaverikseni 14-vuotiaan, jonka kanssa puhun avoimesti elämästäni, Sinikka kertoo.

– Kun saan viettää heidän kanssaan yhdessä pidempiä aikoja, suhde syvenee. Nyt olemme taas lähempänä toisiamme. Kiintymyssuhde syntyy yhdessäolosta, ja silloin on luontevaa olla lähekkäin, Sinikka pohtii.

Sinikan roolihahmo Leila saa sarjassa luokseen itselleen melko vieraan lapsenlapsensa Cherryn (Adela Ogunbor), joka on asunut pitkään Englannissa. Sarjan alkuvaiheessa kaksikko alkaa vasta tutustua toisiinsa.

– Tämä on todellisuutta monille, kun eletään kiireistä elämää eikä ole aikaa paneutua toisen sisimpään. Siksi sarja on monella tavalla myös liikuttava, Sinikka sanoo.

Samaa toteaa Pertti Sveholm, jolla itsellään on kolme lasta ja yksi kolmivuotias lapsenlapsi. Hän kertoo pyrkivänsä luomaan tähän mahdollisimman läheiset välit mahdollisimman varhain.

– Olen paljonkin tekemisissä lapsenlapseni kanssa, mutta toki hänen vanhempiensa ehdoilla – en väenväkisin änkeä paikalle, Pertti hymähtää.

Hän kokee samaistuvansa sarjan tarinaan monilla eri tavoilla.

– Vaikka kyseessä on hyvän mielen komedia, kertomus myös koskettaa. En ole itsekään enää mikään nuori, joten sarjan tapahtumat alkavat olla ajankohtaisia myös omassa elämässäni.

Draamakomedian pääpaino on kuitenkin ihmissuhteissa ja tahattomassa törttöilyssä. Ihmissuhdekiemuroiltaan sarja muistuttaa hieman myös Ex-Onnellisia, jossa Pertti niin ikään näyttelee.

Nyt päärooleissa ovat kuitenkin eläkeläiset, ja se tekee Pertin mielestä sarjasta suomalaisittain varsin ainutlaatuisen.

– Katson itse paljon englantilaisia hyvän mielen ihmissuhdekomedioita, ja Kämppikset muistuttaa sellaista. Olen kaivannut myös Suomeen tällaista lempeää ja ymmärtävää komediaa, jossa on seniori-ikäisiä päähenkilöitä, Pertti sanoo.

Isovanhempien ja lastenlasten keskinäisessä suhteessa on Sinikan mielestä myös jotain virkistävää perinteiseen lapsi-vanhempi-asetelmaan verrattuna.

– Isovanhemmilla on lapsenlapseen paljon rennompi ote kuin vanhemmilla, jotka ovat aina huolissaan ja jotka haluavat aina kasvattaa lasta.

Sarjassa Leilan ja Raimon välit lämpenevät pikku hiljaa. Leila ei kuulu Raimon kämppiksiksi muuttaviin nuoruuden ystäviin, vaan hän on asunut Raimon kartanon toisessa siivessä vuokralla jo vuosikausia eronsa jälkeen.

Sarjaa kuvattiin Helsingin Talosaaressa sijaitsevassa kartanossa.

Mutta leskeksi jääneellä Raimolla riittää vientiä, sillä hänestä on kiinnostunut myös nuoruuden ystävä Hanne (Eeva Litmanen).

– Sarja tuo näkyväksi sen, että rakkautta ihminen kaipaa – ihan sama, onko 70-vuotias vai 20-vuotias. Rakkautta Hannekin vain etsii, Eeva Litmanen sanoo.

Eeva ihailee sitä, miten sarjassa käsitellään ihmisiä ihmisinä, ei tietynikäisinä ihmisinä.

– Pidän tästä ihanasta, lämpimästä ja hullusta huumorista. Tämä on hyvin erilainen sarja kuin missä olen koskaan ollut mukana, eikä asioihin suhtauduta liian tosikkomaisesti, Eeva toteaa.

– Hahmot ovat ihania ja inhimillisiä, ja tapahtumat ovat monin tavoin suloisia ja hauskoja, Sinikka Sokka jatkaa.

Raimon tytär Sanna (Kiti Kokkonen) vaatii isäänsä myymään sukukartanon.

Komedianäytteleminen on myös oma taiteenlajinsa, joka vaatii Pertin mielestä päähenkilöiden välille erityisen vahvan kemian.

Se luonnistui helposti esimerkiksi Pertiltä ja Sinikalta, vaikkeivät he ole koskaan aiemmin näytelleet yhdessä.

– Oli suuri ilo näytellä Pertin kanssa. Hyvä komedia syntyy kontaktista, tilanteista ja kömpelyydestä, Sinikka sanoo.

Näyttelijät kehuvat myös kuvauslokaation merkitystä siinä, miten onnistunut lopputuloksesta tuli.

Sarjaa kuvattiin Helsingin Talosaaressa sijaitsevassa kartanossa viime vuoden kevättalvesta juhannukseen. Tv-lehti vieraili paikalla kuvausten loppuvaiheessa kesähelteillä.

– Oman lisänsä sarjan hauskaan ja rentoon tunnelmaan tuo kuvauspaikkana toiminut kartano. Oli todella virkistävää näytellä aidossa kartanomiljöössä studion sijaan. Rakennus sisustettiin uudelleen vain meidän sarjaamme varten, Sinikka kertoo.

– Oli todella hienoa kuvata vain yhdessä lokaatiossa ja seurata kartanon pihalla kevään heräämistä. Paikka oli aivan fantastinen, Pertti jatkaa.

Sukupolvikomedian ovat käsikirjoittaneet yhdessä Kaisa Kuikkaniemi ja ohjaaja Marika Kuortti.

– Idea sarjaan lähti siitä, että seurasin pidempään omien isovanhempieni elämää ja mietin, miksi tv:ssä näkyy niin vähän vanhempia henkilöitä. Eihän se, että ihminen on 70-vuotias ja seniori, tarkoita sitä, että elämä olisi ohi, Kaisa Kuikkaniemi sanoo.

– Elämä on vielä silloin hyvin aktiivista. Ja sekin on mahtavaa, että seniorina voi hengata eri-ikäisten ihmisten kanssa.

Kämppikset torstaina 13.1. alkaen C More

Lue juttu ja paljon muuta uudesta Tv-lehdestä. Lehti on myynnissä 13.–19.1. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Tilaa Tv-lehti kotiin täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?