Foxcatcher-elokuvan traaginen tositarina: monimiljonääri du Pont murhasi kultamitalipainija Dave Schultzin - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Monimiljonääri kutsui olympiavoittajat kotiinsa painimaan – lopulta vainoharhainen isäntä murhasi kultamitalistin

Tositapahtumiin perustuvassa Foxcatcher-elokuvassa upporikasta John E. du Pontia näyttelee koomikko Steve Carell ja Schultzin painijaveljeksiä Channing Tatum ja Mark Ruffalo.

Foxcatcher-elokuvassa Mark Schultz (Channing Tatum) saa sponsorikseen miljonääri John E. du Pontin (Steve Carell) – traagisin seurauksin.

3.12.2021 7:15

Elokuva-arvio: Tositarinat ovat toisinaan julmia. Olympiakultaa 1984 voittaneiden painijaveljesten ja tämän sponsoriksi ryhtyvän teollisuuspohatan kieroutuneista väleistä kertova Foxcatcher (2014) on vähäeleinen ja puhutteleva draama sulkeutuneista miehistä.

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut elokuva saa tv-ensi-iltansa perjantaina 3.12. Teema & Fem -kanavalla.

Foxcatcherin pohjana on vahvasti muokattu tositarina kultamitalipainija Mark Schultzista, joka tähyää voittoa myös Soulin olympialaisista. Olemattomilla tuloilla sinnittelevä Schultz sekä hänen veljensä, samoissa olympialaisissa niin ikään kultaa voittanut Dave Schultz, saavat yllätyssponsorikseen kemikaaleilla vaurastuneen teollisuussuvun erikoisen päämiehen John E. du Pontin.

Yksi du Pontin tavoitteista oli tehdä Yhdysvalloista merkittävä painimaa. Hänellä oli kuitenkin vakavia mielenterveysongelmia, jotka johtivat murhatragediaan.

Kultamitaliveljekset: Dave Schultz (Mark Ruffalo, takana) myös valmensi veljeään Mark Schultzia (Channing Tatum) kultaa molemmille tuoneiden vuoden 1984 olympialaisten jälkeen.

Upporikkaan mesenaatin hyvän tahdon ele ei nimittäin ole pyyteetön, vaikka sekä hän että Dave haluavat hetken niin uskoa. Rikas perijä yrittää jättää jälkensä maailmaan ja tehdä vaikutuksen iäkkääseen äitiinsä, sukunsa matriarkkaan. Taustalla on myös mutkikkaampia motiiveja.

Vähäpuheisten miesten kohtaamisessa huomion kaappaa du Pontia näyttelevän Steve Carellin raskas maski, jota vakavoitunut koomikko kantaa ilmeettömästi kuin kuolinnaamiota. Levottomat silmät silti kavaltavat hienostotilan isännän käyttäytyvän kuin huomiota etsivä kakara.

Magic Mike -elokuvan tähti Channing Tatum tulkitsee esittämänsä painijan hakevan du Pontin mahtailevista lupauksista kiinnekohtaa isoveljensä tilalle. Kun rikas isähahmo alkaa tyrkyttää nuorelle lahjakkuudelle sanoja suuhun, asenteita päähän ja paheita vapaa-aikaan, mesenaatin enkelinkasvot muuttuvatkin silmänräpäyksessä demonin irvistykseksi.

Kaksikon tiiviiden välien äkkinäinen viilentyminen tekee Foxcatcherista rinnakkaisteoksen samoihin aikoihin ilmestyneelle Steven Soderberghin My Life with Liberacelle (2013), joka kertoi vastaavan tarinan varakkaan pianotähden ja tämän köyhän suojatin kautta.

Foxcatcherin pysähtyneistä otoksista tulee mieleen elokuvan ohjaajan Bennett Millerin esikoispitkän Capoten (2005) särkymisvaarassa oleva tunnelma. Painimatolla vastustajaan tartutaan kiinni härkäpäisesti, mutta Schultzin ja du Pontin välit lukittuvat kuin hiertyneissä parisuhteissa.

Steve Carell näyttelee miljonääri du Pontia vahvan maskin takaa. Hän sai roolista Oscar-ehdokkuuden.

Markin veljeä Davea näyttelee Marvel-seikkailujen Hulkin eli tohtori Bruce Bannerin osasta tunnettu Mark Ruffalo. Tammikuussa 1996 arvaamattomaksi muuttunut du Pont lopulta ampui Daven.

Lue lisää: Mielenterveysongelmista kärsinyt miljonääri perusti painitallin – ampui tallin tähden

Foxcatcher ei pysty täysin kannattelemaan laajoja ajatuksiaan yltäkylläisyyteen liittyvästä ylimielisyydestä, köyhyyteen kytkeytyvästä epävarmuudesta, amerikkalaisen unelman tavoittelusta tai miehisyyden kriisistä, vaan osa niistä purkautuu osoittelevasti du Pontin puheryöppyjen kautta.

Millerin taitavasti taltioimat pienet, arkiset hetket kertovat näistä sulkeutuneista miehistä enemmän kuin pelkät sanat.

Lue lisää: Suomalainen olympiavoittaja sai oudon kutsun Foxcatcher-elokuvan murhaajapsykopaatilta

Foxcatcher, perjantaina 3.12. Teema & Fem -kanavalla klo 21.00 sekä suoratoistopalvelu Netflix.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?