Antti J. Jokinen kommentoi Omerta-kohua: ”Olen tehnyt virheitä”

Joukko Omerta 6/12 -suurtuotannossa mukana olleita henkilöitä esitti IS:lle rajuja väitteitä elokuvan alkuperäisen ohjaajan Antti Jokisen toiminnasta. Näin Jokinen vastaa.

Omerta 6/12 -jättielokuva oli Antti J. Jokisen rakas projekti, kunnes hänet siirrettiin tuntemattomista syistä sivuun vuonna 2020.

16.11.2021 9:52

Perjantaina ensi-iltaan tuleva elokuva Omerta 6/12 herätti kohua viime joulukuussa, kun tuotantoyhtiö Cinematic latoi tiskiin jättiyllätyksen: elokuvan isähahmo, tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Antti J. Jokinen jäi sivuun ja uudeksi ohjaajaksi valittiin palkittu ja parjattu Aku Louhimies.

Uutinen yllätti erityisesti siksi, ettei kukaan tuotantoyhtiöstä tai lokakuussa 2020 käynnistyneeseen kuvausprosessiin osallistuneista suostunut selittämään, mistä syistä Jokinen jäi sairauslomalle. Jokinen omistaa puolet Cinematicista, ja Omerta-projekti tiedetään hänen pitkäaikaiseksi lempilapsekseen.

Mysteeri on alkanut aueta vasta nyt tiistaina Ilta-Sanomien julkaiseman artikkelin myötä. Muutamat Omertan tuotantoprosessissa eri työtehtävissä olleet halusivat elokuvan h-hetken lähestyessä paljastaa seikkaperäisesti, mitä kulissien takana todellisuudessa tapahtui.

Lue lisää: Sisäpiirin rajut väitteet: Antti J. Jokisen toiminta ajoi Remes-jättituotannon katastrofiin –  lopulta turvamies joutui estämään ohjaajan pääsyn oman elokuvansa kuvauksiin

Sisäpiirilähteiden väitteet ovat kovia, paikoin rajujakin. Heidän mukaansa ”ohjaaja oli pakko vaihtaa kesken kaiken, koska Jokinen ei ollut missään vaiheessa kuvauksia normaalissa työkunnossaan, ei ollut niiden alussakaan”.

IS yritti useaan otteeseen tavoitella Antti J. Jokista vastaamaan häntä kohtaan esitettyihin väitteisiin. Lopulta Jokinen vastasi viestillä haastattelupyyntöön näin:

– En kommentoi nyt mitään. Olen valitettavasti vieläkin sairauslomalla, mutta paranemaan päin. Palaan kyllä koko tuotantoon ja itseeni, kun vihdoin palaan sairauslomalta. Ehkä jo vuoden alussa palaan töihin, Jokinen kirjoitti viestissään.

Tiistaina aamulla, jutun ilmestymisen jälkeen, Jokinen otti sähköpostitse oma-aloitteisesti yhteyttä IS:ään ja kertoi olevansa valmis kommentoimaan väitteitä lyhyesti. Hän ei kumonnut viestissään mitään väitteistä, vaan kirjoitti näin:

– Sairastuin vuonna 2020 vakavaan työuupumukseen. Olen tehnyt virheitä ja on tapahtunut ylilyöntejä, joista olen erittäin pahoillani. Olen hakenut ja saanut apua ja paranemassa, Jokinen kirjoitti.

– Omerta 6/12- elokuvalle ja sen työryhmälle toivon nyt menestystä.

IS:n haastattelemat lähteet kuvasivat jättituotantoa katastrofiksi, jonka aikana Jokinen oli väitteiden mukaan sortunut muun muassa alaisilleen huutamiseen ja painostamiseen sekä varomattomuuteen ja vastuun pakoiluun.

– Isossa kuvassa mikään ei oikein tuntunut toimivan, kuten oli suunniteltu – ja kuten Jokinen oli uskotellut. Käsikirjoituksen heikkoudesta puhuttiin työryhmän jäsenien kesken kuvauspaikalla jatkuvasti, ja itse kuvausprosessi osoittautui mahdottomaksi jo avauspäivinä. Koska Jokinen ei ollut normaalissa työkunnossaan, kuvausten aikana tapahtui paljon ikäviä juttuja, yksi lähteistä kertoo.

–  Jokinen on mainio ja viisas mies sekä erinomainen leffantekijä. Haluan osaltani auttaa Jokista ja siksi olen valmis kertomaan, että hän oli sairausloman tarpeessa jo ennen kuvausten käynnistymistä, ei vasta joulukuussa. Nyt sitten Omertan kuvauksissa tultiin lopulta tilanteeseen, jossa päätös sairauslomalle jäämisestä ei ollut ainakaan tätä projektia koskien enää hänen omansa.

Omerta 6/12 tulee ensi-iltaan 19. marraskuuta. Siinä pääosissa nähdään Jasper Pääkkönen sekä ruotsalaiset Nanna Blondell ja Sverrir Gudnason.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?