Pippa Laukka tekee Sanna Ukkolan keittiöstä löydön, joka saa hänet huolestumaan – 20 vuoden laihdutuskierteellä karut seuraukset

Toimittaja Sanna Ukkola on laihduttanut nuoresta asti ja ajautunut dieettikierteeseen. Olet mitä syöt -sarjassa Sanna Ukkolan elämäntavat menevät täydelliseen remonttiin.

Sanna Ukkola on laihduttanut lähes 20 vuotta, mutta pysyviä tuloksia ei ole syntynyt. Nyt hän toivoo Pippa Laukan auttavan häntä katkaisemaan kierteen.

4.11.2021 7:45

Olet mitä syöt -sarjan kahdeksannessa jaksossa Pippa Laukka yrittää pelastaa ikuisessa laihdutuskierteessä olevan Sanna Ukkolan. Toimittajana ja juontajana tunnettu Ukkola on ollut erilaisilla dieeteillä liki 20 vuotta, mutta paino on silti pysynyt.

Nykyään Ukkolan, 46, ruokavalio koostuu laihduttaessa lähinnä vähäkalorisista laihdutustuotteista, jotka ovat saaneet hänen elimistönsä käymään säästöliekillä.

– Mun on hirveän vaikea sanoa, mikä on mun tyypillinen ruokavalio, kun mulla ei ole sellaista. Olen ihan nuoresta asti laihduttanut, Ukkola kertoo Olet mitä syöt -ohjelmassa.

Ukkola uskoo, että jatkuva laihduttaminen on saanut hänen aineenvaihduntansa niin sekaisin, ettei hän pysty enää syömään tavallista ruokaa lihomatta. Siksi hän turvautuu laihduttaessaan päivä toisensa jälkeen pussiaterioihin, joista kertyy vain murto-osa aikuisen tarvitsemasta noin 2 000 kalorista.

– Yleensä laihdutan vähäkalorisilla pussituotteilla, joista tulee se 500 kaloria päivässä. Sillä saan sen painon laskemaan, mutta en oikein mitenkään muuten saa sitä laskemaan.

– En pysty syömään normaalisti, koska mun paino nousee silloin.

Niukat dieettiateriansa Ukkola huuhtoo alas keinotekoisesti makeutetuilla mehuilla ja limuilla, joita hän litkii litratolkulla. Myös kahvia kuluu viikon aikana neljä litraa makeutusaineella höystettynä.

– Mä varmaan hikoilen keinotekoisia makeutusaineita, mutta mun mielestä se on parempi vaihtoehto kuin sokeri.

Ukkola uskoo, ettei hän kykene laihtumaan syömällä tavallista ruokaa.

Jatkuvan dieetillä olon seurauksena Ukkolalle on kehittynyt hyvin ongelmallinen suhtautuminen ruokaan. Tilanne paljastuu Pippa Laukalle, kun hän kurkistaa Ukkolan jääkaappiin.

– Sannan jääkaappi oli kyllä ehkä hämmentävin ikinä. Siellä ei ollut juuri mitään, mutta se mitä siellä oli, oli keinotekoista tai kaupasta valmiina ostettua, Laukka sanoo tv:ssä.

Laukka tivaa Ukkolalta, miettiikö hän lainkaan ruokansa terveellisyyttä. Ukkola myöntää pohtivansa sitä koko ajan, ja ottaa heti puheeksi ruoan sisältämän kalorimäärän.

– Ei tässä kauheasti kaloreita ole, hän toteaa.

Laukka katsoo Ukkolaa suu auki järkyttyneenä.

– Hetkinen, mietitkö sä kaloreiden mukaan tota sun ruokaa? Lasketko kaloreita? hän kysyy.

– No myös… Kyllä mä niitäkin lasken, Ukkola kiertelee.

– Miksi? Laukka kysyy hämmästyneenä.

– No koska mun paino ei laske, jos mun kalorit nousee yli 500 kalorin.

Ukkolan keittiön nurkasta Laukka tekee vielä huolestuttavamman löydön. Siellä lojuu röykkiö pahvilaatikoita, jotka pursuavat Ukkolan ”ravintoa” eli erilaisia laihdutustuotteita. Ukkola alkaa heti kertoa Laukalle, että kun laihdutusvalmistetta syö kolme pussia päivässä, kertyy niistä 600 kaloria. Laukka kuuntelee selostusta tyrmistyneenä.

– Kaikista huolestuttavin löytö siellä Sannan keittiössä oli ehdottomasti dieettikulttuuri ja sen lieveilmiöt. Varmasti tällä ruokavaliolla, dieettikulttuurilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla elimistönsä saa todellakin sekaisin, Laukka sanoo vakavana.

– Ei tämä ole ihmisen ruokavalio, Ukkola myöntää itsekin myöhemmin katsellessaan viikon aikana syömiään aterioita.

Sannan Ukkolan viikon ruokapäiväkirja paljastaa, ettei hän juuri syö kunnon ruokaa. Ainoat ateriat ovat laihdutusvalmisteita.

Laihdutuskierre näkyy Ukkolan elämässä myös ruokailujen ulkopuolella. Hän kertoo punnitsevansa itsensä joka ikinen päivä ja seuraavansa lähes pakkomielteisesti vaa’an lukemaa.

– Silloin kun laihdutan, mittaan painoni ihan joka aamu.

Laukka päätyy Ukkolan kanssa poikkeuksellisen ratkaisuun ja päättää, ettei häntä punnita elämäntaparemontin aluksi, sen aikana eikä sen päätteeksi. Samalla hän kieltää Ukkolalta tiukasti vaa’alla käymisen myös kotona.

Ukkolan vyötärönympäryksen Laukka kuitenkin mittaa, sillä sen avulla hän saa arvokasta tietoa tämän terveydentilasta. Mittanauha näyttää 98 senttiä.

– Eikä ole! Eikä voi olla! 98!! Kun mä olen mitannut, on se ollut 10 senttiä pienempi, Ukkola parkaisee.

Laukan mukaan Ukkolan kohdalla elämäntaparemontissa pitää keskittyä tekemään muutos hänen ajattelutapaansa. Laukan mukaan Ukkolan ruokavalio ruokkii laihdutusajattelua ja lihomisen pelkoa. Lisäksi se on saanut Ukkolan aineenvaihdunnan pysähtymään ja lietsoo painon jojoilua, itsensä rääkkäämistä ja synnyttää pidemmällä aikavälillä vakavia puutostiloja.

Ruokavalio on ehtinyt aiheuttaa jo tuhojaan, jotka lääkärintarkastus paljastaa. Erityisen hälyttävä on Ukkolan stressitasoja mittaava hyvinvointianalyysi.

– Sanna tämä on maailmanluokan mittakaavassa karmea tämä sun tulos, Laukka pamauttaa.

Myös verikoetulokset puhuvat karua kieltä.

– Sulla on suuri riski sydäninfarktiin ja valtimotautiin tämän tuloksen perusteella, Laukka sanoo.

Ukkolan tapauksessa alttius johtuu hälyttävän korkeista stressitasoista. Laukan mukaan tärkeintä elämäntaparemontin aikana on, että Ukkola oppii palautumaan, höllää työntekoa ja vähentää somessa viettämäänsä aikaa, jotta hänen stressitasonsa saadaan laskemaan.

– Kyllä mä pelästyin sitä tietoa. Ei ole kauhean kiva kuulla, että sulla on riskitekijä, joka altistaa sydäninfarkteille. Varsinkin, kun mulla on äiti kuollut tämän tyyppiseen, Ukkola toteaa.

Olet mitä syöt MTV3-kanavalla keskiviikkoisin klo 20.00.

Juttua muokattu 4.11. kello 8.57. Ukkolan ruokavalio koostuu vähäkalorisista laihdutustuotteista vain hänen laihduttaessaan. Hän syö myös tavallista ruokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?