Jasper Pääkkönen kertoo dokumentistaan, jota hän itse rahoittaa – Aku Louhimiehen tuottamalla dokumentilla tärkeä tavoite

Jasper Pääkkönen haluaa dokumentillaan nostaa esiin muun muassa Kemijoen patoamisen aiheuttamia traumoja.

Näyttelijä Jasper Pääkkösen lohidokumentti on ollut tekeillä jo yli kahden vuoden ajan.

25.10.2021 7:30

Näyttelijä Jasper Pääkkönen jatkaa kauan tekeillä olleen, lohia ja lohijokien patoamista käsittelevän dokumenttinsa kuvauksia talven ja ensi kesän ajan.

Huomiota jo kaksi vuotta sitten kerännyt dokumenttihanke kulkee työnimellä Lohi.

– Dokumentti kertoo Suomen pohjoisten jokien patoamisesta ja sen aiheuttamasta ympäristötuhosta ja kulttuurisesta traumasta, lohen historiasta ja nykytilasta, lohikantojen elvyttämisestä nousuesteitä poistamalla, ja lohen merkityksestä yleisemmin meille suomalaisille, Pääkkönen kuvailee Ilta-Sanomille.

– Yksi tärkeistä tavoitteista on lisätä tietoutta siitä, minkälainen ympäristökatastrofi Kemijoen patoaminen oli, ja minkälaisen kulttuurisen trauman se on jättänyt alueelle viedessään lohen ympärille rakentuneen elinkeinon, elämäntavan ja kulttuurin, hän jatkaa.

Tähän asti Pääkkönen on rahoittanut dokumentin tekemistä itse. Toisena rahoittajana on ollut ulkoiluvaatemerkki Patagonia.

Lokakuun alussa rahoittajien joukkoon liittyi Suomen elokuvasäätiö, joka myönsi dokumentille lokakuun alussa 10000 euroa kehittämistukea.

Dokumentin tuottavat elokuvaohjaajana tunnettu Aku Louhimies sekä näyttelijänä tunnettu Andrei Alén.

– Andrei Alén ja Aku omistavat tuotantoyhtiön, joka kautta käytännön asiat hoidetaan. Sen aktiivisempaa roolia heillä kummallakaan ei ole, Pääkkönen tarkentaa Ilta-Sanomille.

Pääkkösen mukaan Elokuvasäätiöltä saatu tuki mahdollistaa käsikirjoituksen kehittämisen. Hänen lisäkseen dokumenttia käsikirjoittaa lappilainen toimittaja-tietokirjailija Tapani Niemi.

Niemi tunnetaan muun muassa viisiosaisesta radiodokumenttisarjasta Lohen surma, joka kertoo Kemijoen tuhosta ja lohikantojen hävittämisestä.

Kyseessä on sama dokumentti, jonka kuvaukset herättivät huomiota jo kesäkuussa 2019. Tuolloin Pääkkönen kertoi Kemijoki Oy:n edustajien kieltäytyneen dokumentin amerikkalaisen kuvausryhmän haastattelusta.

– Silloinen Kemijoki Oy:n viime hetken vetäytyminen jo luvatusta haastattelusta oli iso takaisku hankkeelle. Kuvausryhmä oli lentänyt Amerikasta, ja yhtäkkiä yhtiö ilmoittaa, ettei annakaan lupaamaansa haastattelua, Pääkkönen muistelee.

Ensimmäisen kerran näyttelijä kommentoi tapausta kesäkuussa 2019 Ilta-Sanomille.

– Hävetti ja raivostutti valtio-omisteisen yhtiön asenne, Pääkkönen kommentoi tuolloin.

Lue lisää: Jasper Pääkkönen osti päiväpalkallaan Vihtijoen taimenille soraa – tekee amerikkalaisryhmän kanssa lohidokumenttia

Jasper Pääkkönen kertoi Omerta 6/12 -elokuvan tekemisestä joulukuussa 2019.

Viime vuosina Pääkkönen on näytellyt myös amerikkalaisen ohjaajalegendan, Suomessakin vierailleen Spike Leen elokuvissa Blackkklansman (2018) ja Da 5 Bloods (2020) sekä historiallisessa toimintadraamasarjassa Viikingit.

Lue lisää: Jasper Pääkkösen Hollywood-rooliin kätkeytyy mojova yllätys – elokuvassa komeilee suomalaisia yksityiskohtia

Pääkkösen tuorein rooli on Ilkka Remeksen kirjaan perustuvassa toimintatrillerissä Omerta 6/12, jossa hän näyttelee suojelupoliisin Max Tanneria. Elokuvan on ohjannut Aku Louhimies.

Näyttelemisen lisäksi Pääkkönen tunnetaan erityisesti kalakantojen ja virtavesien suojelemiseen liittyvistä hankkeista.

– Tämä dokumentti on luonteva jatko tähän asti tehdylle työlle, Pääkkönen tiivistää.

Lohista kertovan dokumenttielokuvan kuvausten jatkumisesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?