Tummaihoisen näyttelijän valinta legendaarisen rooliin aiheutti kohun – kolmikymppisenä teloitettu kuningatar ehti vaikuttaa historiaan yllättävillä tavoilla

Uutuussarja keskittyy Henrik VIII:n toiseen vaimoon Anna Boleyniin. Rakkaustarina muutti maailmaa ja päätyi kaulan katkaisuun.

Kuningatar Anna Boleynin roolissa on Jodie Turner-Smith, ja Annan veljeä George Boleyniä näyttelee yhtä lailla tummaihoinen Paapa Essiedu.

10.10.2021 11:15

Kuningatar Anna Boleyn ansaitsee olla päähenkilö ja on oikein ja kohtuullista, että hänen tarinansa nähdään taas ruuduilla.

Kolmiosaisen feministisen psykologisen trillerin käsikirjoittanut Eve Hedderwick Turner on kertonut halunneensa tuoda oikeutta Boleynille. 1500-luvulla oikeus oli kaukana Annan kohtelusta.

Kuningattaren on perinteisesti suomennettu Annaksi, mutta sarja on nimetty hänen alkuperäisen nimensä mukaan Anne Boleyniksi.

Henrik VIII (1491–1547) tahtoi miespuolisen perillisen, jotta Tudorien suku ei sammuisi. Ensimmäisen vaimon Katariina Aragonialaisen synnyttämät pojat kuolivat pieninä. Kuningas rakastui kuningattaren hovineitoon Annaan.

Tarvittiin avioero, jollaista paavi ei voinut kuninkaalle myöntää. Niinpä kuningas ja ulkopolitiikassakin aktiivinen Anna päättivät, että Englannin kirkon pää on paavin sijaan kuningas ja menivät naimisiin.

Syntyi tytär, joka myöhemmin nousi valtaistuimelle Elisabet I:nä, hallitsi voitokkaat 44 vuotta ja päätti olla koskaan menemättä naimisiin legendan mukaan isänsä naissuhteista järkyttyneenä.

Avioero ja uusi -liitto irrottivat saarivaltion Euroopan katolisesta yhteisöstä 1533 ja aloittivat uskonpuhdistuksen Englannissa. Martti Luther oli naulannut 1517 kuuluisat teesinsä Wittenbergin kirkon oveen. Edessä oli uskonsotia.

Sarja on loisteliaasti puvustettu ja lavastettu.

Uutuussarja ravistelee historiaa, sillä Annaa näyttelee tummaihoinen Jodie Turner-Smith, jonka vanhemmat ovat jamaikalaisia. Turner-Smith syntyi Britanniassa ja muutti vanhempiensa erottua äitinsä kanssa Yhdysvaltoihin.

Annan veljeä George Boleyniä näyttelee yhtä lailla tummaihoinen Paapa Essiedu.

Niin sanottu värisokea roolitus on yleistynyt viime vuosina. Joulun tienoilla ensi-iltaan tullut Netflixin suosittu Bridgerton nosti aiheen keskusteluihin, sillä Anne Boleynin tavoin Britannian historiaan sijoittuvassa sarjassa nähtiin muun muassa tummaihoinen kuningatar.

Historiallisesti se on tietysti epätotta, sillä Tudorien sukuun ei olisi missään nimessä voitu 1500-luvulla voitu naida tummaihoista kuningatarta.

Turner-Smith kertoo Guardianin haastattelussa, ettei hän ole lainkaan yllättynyt siitä, että sarja sai kritiikkiä osakseen, koska kuningatar on tummaihoinen.

– Viime ajat ovat näyttäneet, että emme ole lainkaan päässeet tällaisten asioiden yli, hän sanoi.

Sarja käsittelee viimeisiä kuukausia ennen kuin Annan (Jodie Turner-Smith) kaula katkaistiin vuonna 1536. Kuningatar oli saanut kolme keskenmenoa ja liitto Henrik VIII:n (Mark Stanley) kanssa ollut myrskyisä.

Lontoon Towerin selliin vietyä kuningatarta syytettiin maanpetoksesta, aviorikoksesta ja insestistä, vaikka todellinen syy lienee ollut miespuolisen perillisen puuttuminen. Toukokuussa teloitettiin ensin neljä rakastajiksi epäiltyä miestä ja lopuksi Anna.

– Olen kuullut sanottavan, että pyöveli on oikein hyvä, ja minulla on kapoinen kaula, kuningattareen väitetään sanoneen.

Anna Boleynin elämä ja Tudorien kuningassuvun suhteiden soppa ovat näytelmien ja proosan aiheena jo 1600-luvulta alkaen, kun William Shakespeare kuvasi näytelmässään Henrik VIII (1613) Annan romanttisena hahmona. Katoliset esittivät Annan pitkään noitana.

Brittiläiselle Channel 5:lle tehty Anne Boleyn lupaa kertoa kuningattaren oman tarinan. Tehtävä ei ole helppo, sillä kuningattaren omia muistiinpanoja kuten kirjeitä tai päiväkirjoja ei ole säilynyt.

Turner-Smith kertoo Guardianille, että hän ja tuotannon historioitsija Dan Jones kokosivat paksun kirjan täyteen faktoja Annasta ja hänen taustastaan ja miettivät, mikä häntä ja hänen tekojaan motivoi.

Anna Boleyn mestattiin 1536.

– Kaikki se kuninkaallinen draama ja sellaisen elämän tavoittelu, ja sitten vielä teloitetuksi joutuminen? Minulle sopii oikein hyvin elämä taviksena, Annaa näyttelevä Turner-Smith kertoo Ellen haastattelussa.

Sarjassa käsitellään paljon Annan surua keskenmenoista ja huolta tyttärensä tulevaisuudesta. Isossa osassa on myös Jane Seymour (Lola Petticrew), johon kuningas oli luonut katseensa ja jonka kanssa hän kihlautui Annan teloitusta seuraavana päivänä.

Jane kuoli seuraavana vuonna lapsivuodekuumeeseen. Häntä seurasi valtaistuimelle vielä kolme vaimoa, joista myös Katariina Howard teloitettiin.

Anna Boleyn, maanantaina 11.10. Elisa Viihde Viaplay

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?