Suomalaismalli Arja Töyrylä oli eroottisen huippukuvaajan Helmut Newtonin suosikkeja – miehen kuvilla oli ristiriitainen vastaanotto

Valokuvaaja Helmut Newton oli saksalaisen dokumentin mukaan kuin koira, joka etsii pissapaikkaa. Mikä tahansa kuvauspaikka ei kelvannut. Ainoastaan paras.

Helmut Newton kuvasi maailman parhaisiin aikakauslehtiin ja mainoksiin veistoksellisia naisia.

16.9.2021 19:00

Saksalaissyntyinen huippuvalokuvaaja Helmut Newton (1920-2004) tunnetaan mustavalkoisista eroottisista valokuvista, joissa naiset ovat provokatiivisissa asennoissa ja tilanteissa. Valokuviinsa hän halusi ytyä. "Älä näytä köyhältä, näytä upealta", Newton opastaa vakavaa mallityttöä dokumentissa Helmut Newton: Naisten kuvaaja (2020).

83-vuotiaana auto-onnettomuudessa kuollut Newton kuvasi maailman parhaisiin aikakauslehtiin ja mainoksiin veistoksellisia naisia. Hänen kuviensa nainen oli vahva ja haastava.

Kaikki tehtiin hyvällä maulla.

– Tuntui kuin olisimme tehneet elokuvaa tai kertoneet tarinaa, suomalainen huippumalli Arja Töyrylä kertoo dokumentissa.

Töyrylä oli ensimmäisiä suomalaisia huippumalleja. Arja Töyrylä oli monta kertaa muotilehti Voguen kannessa, usein Helmut Newtonin kuvaamana.

Arja Töyrylä nähdään mukana dokumentissa.

Töyrylän mukaan Newton kunnioitti kuvattaviaan.

– Meillä oli ihmeellinen yhteys. Hän sai minut tuntemaan itseni miljoonan taalan tytöksi, Töyrylä kertoo dokumentissa.

Haastateltavina on monia Helmut Newtonin kanssa työskennelleitä malleja, kuten Grace Jones ja Isabella Rosselini. Newtonin ikoniset kuvat tunnetaan ympäri maailman.

Hän halusi jättää kuvillaan mielikuvitukselle tilaa.

Newtonille oli samantekevää, pitivätkö ihmiset hänen töistään. Pääasia oli, että hän itse piti.

Vastaanotto oli usein ristiriitainen. Kuinka monelle kuvaajalle tulisi mieleen yhdistää mainoskuvaan raaka, verinen kana ja timantit?

Helmut Newtonille oli tärkeintä, että hän itse piti kuvistaan.

Dokumentissa liikutaan monessa miljöössä ja monella aikakaudella. Newton nähdään työssä ja kotona, tv-debatissa, tunnettujen mallien seurassa. Vaikka missä. Valokuvaajasta ei kuulla pahaa sanaa. Kaiken taustalla on kunnioitus Newtonia kohtaan.

– Kuvat vahvistivat mallia, yksi dokumenttiin haastatteluista malleista sanoo.

Nykyajan perspektiivistä se tuntuu oudolta. Kuinka moni menestynyt nykynainen suostuisi yhtä paljastaviin kuviin, joissa luikerrellaan takapuoli pystyssä?

Kirjailija Susan Sontag näkee Helmut Newtonin valokuvissa naisvihaa.

Dokumentissa Sontag nähdään Newtonin kanssa vanhassa tv-haastattelussa, jossa hän kertoo Newtonin kuvaavan naisia nöyryyttävällä tavalla. Mallit korostavat puolestaan Helmut Newtonin hauskuutta ja huumoria.

Vuonna 2004 kuollut valokuvaaja teki töitä, kun Yves Saint Laurent ja Karl Lagerfeld olivat huipulla.

Dokumentti kuvaa maailmaa, jota ei enää ole. Siksi tähtihumua ja paljasta pintaa katsoo vähän ihmetyksen vallassa. Tapahtuiko tällaista oikeasti?

Helmut Newton: Naisten kuvaaja torstaina 16.9. Teema & Fem klo 21.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?