Elokuvamaailman surullisimpia kohtaloita oli Bruce Leellä ja hänen pojallaan Brandon Leellä – kumpikin kuoli nuorena erikoisissa olosuhteissa

Niin taistelulajien legendan Bruce Leen kuin hänen jalanjälkiään seuranneen poikansa Brandon Leen elämä päättyi lyhyeen.

Bruce Leetä on kutsuttu kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmaksi taistelulajien tähdeksi. Elokuviensa avulla hän teki Aasian taistelulajiperinnettä tutuksi myös länsimaiselle yleisölle.

12.8.2021 19:30

Taistelulajien ja elokuvan legenda Bruce Lee menehtyi vain 32-vuotiaana 1973 Hongkongissa.

Lee yritti läpimurtoa synnyinmaassaan Yhdysvalloissa, mutta sai vain sivuosia. Suuri tähti hänestä tuli Hongkongissa, jossa hän oli varttunut.

Kuolinpäivänään 20. heinäkuuta 1973 Leellä oli lounastapaaminen James Bond -näyttelijä George Lazenbyn kanssa, sillä Lee halusi tämän mukaan Game of Death -elokuvaansa.

Tapaamisen jälkeen Lee käytti hasista ensin kollegansa Andre Morganin kanssa ja myöhemmin lisää tyttöystävänsä Betty Tingin luona.

Raitis ja savuton Lee oli puolustellut kannabiksenkäyttöään sillä, että huumausaine lisäsi hänen tietoisuuttaan, joka oli kung fu -taiturin vahvin valttikortti.

Tingin luona Leetä alkoi heikottaa ja koskea päätä. Lee otti kipuun särkylääkettä. Sen jälkeen hän vaipui uneen, eikä koskaan enää herännyt.

Kuolema herätti kysymyksen, miten niin nuori ja hyvässä kunnossa oleva mies voi kuolla tuosta vain? Huhut alkoivat levitä. Viralliseksi diagnoosiksi tuli aivoödeema.

Leetä jäivät suremaan poika Brandon, 8, tytär Shannon, 4, heidän äitinsä Linda ja tyttöystävä Betty.

Bruce poikansa Brandonin kanssa.

Brandon Lee jatkoi isänsä jalanjäljissä ja aloitti jo nuorena kamppailulajien treenaamisen. Aikuisena hän siirtyi niiden opettajaksi.

Lupaavan uransa alussa Brandon Lee sai roolin yliluonnollisesta toimintaelokuvasta The Crow (1994), joka jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen.

Brandon Lee kuoli kesken läpimurtoelokuvansa.

Kohtalokkaana päivänä 31.3.1993 kuvattiin The Crow’n kohtaus, jossa Brandon Leen näyttelemä Eric kävelee asuntoonsa. Sieltä tämä löytää kammottavan yllätyksen: jengiläiset raiskaavat hänen tyttöystäväänsä.

Kohtaus päättyy Ericin ja tämän tyttöystävän murhaan.

Kuvausten rekvisiitasta vastannut ryhmä oli ollut aikataulusta jäljessä. Murha-aseen paukkupatruunat päätettiin valmistaa oikeista panoksista.

Efektimies purki panokset, irrotti luodit, tyhjensi ruudin, laukaisi nallin sekä laittoi luodit takaisin hylsyihin. Ne olivat aidon näköisiä, mutta toimimattomia.

Kuvatessa aseesta laukaistiin nallilla ja luodilla varustettu patruuna. Luoti irtosi, mutta se jumiutui revolverin piippuun, eikä kukaan huomannut asiaa.

Kuvausten jatkuessa paukkupanokset ladattiin aseeseen, mutta jumittunut luoti oli edelleen piipussa odottamassa kohtalokasta liipaisimenvetoa.

Kun ase laukaistiin, paukkupanoksen ruuti riitti lennättämään piippuun jääneen luodin kohti Brandon Leetä, joka haavoittui vakavasti kameroiden pyöriessä.

Kohtaus keskeytettiin, mutta Brandon ei enää noussut. Häntä oli osunut navan alapuolelle.

Sairaalassa nuorta näyttelijää yritettiin pelastaa viisi tuntia, mutta hän kuoli leikkauspöydälle.

Myöhemmissä tutkimuksissa Brandon Leen kuolema todettiin onnettomuudeksi. Elokuva tehtiin loppuun hänen kunniakseen.

Isä ja poika on haudattu yhteishautaan Seattleen.

Isä Bruce oli menehtyessään 32-vuotias, Brandon 28-vuotias.

ESPN-dokumentti: Bruce Lee – Taistelija torstaina 12.8. MTV3 klo 22.35

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?