Neuroottista professoria esittävä Ben Miller tietää omasta kokemuksesta, miten pahaksi pakko-oireet voivat mennä

Murha paratiisissa - ja Bridgerton-sarjoista tuttu Ben Miller näyttelee uudessa Professori T -rikossarjassa.

Ben Millerin esittämä hahmo joutuu vastentahtoisesti selvittämään rikoksia.

7.8.2021 12:00

Piinaavat pakko-oireet tekevät kriminologian professorin Jasper Tempestin (Ben Miller) elämästä hankalaa. Aamut venyvät, koska käsien kuuraaminen vie aikaa.

Kun Tempest vihdoin pääsee työpaikalleen Cambridgen yliopiston luentosaliin, hän vetäisee kumihanskat käteensä ja suihkauttaa vielä niiden päälle varmuuden vuoksi desinfiointiainetta. Korona-aikana käsien ylihuolellinen puhdistaminen toki alkaa näyttää jo luonnolliselta.

Kun Tempest on saanut puhdistettua itsensä työkuntoon, hän laittaa salkkunsa pöydälle ja aloittaa luentonsa. Samassa hetkessä naamioitunut ihminen ryntää lavalle, kaappaa salkun ja kaataa professorin kumoon. Opiskelijayleisön kohahtaessa Tempest nousee ylös naama peruslukemilla ja alkaa puhua tekijän tunnistamisesta. Ryöstäjä kuuluikin luentoon, ja nyt hän haluaa testata, mitä ryöstäjästä jäi opiskelijoiden mieleen.

–Tutkimusten mukaan 73 prosenttia vääristä tuomioista johtuu virheellisestä tunnistuksesta, hän muistuttaa.

Näistä lähtökohdista alkaa uusi ITV:n sarja Professori T, jossa neuroottinen professori joutuu vanhan opiskelijansa pyynnöstä selvittämään oikeita kampuksella tapahtuneita rikostapauksia. Vastahakoinen professori ei ole innoissaan uudesta tehtävästään.

Mitä kampuksella oikein tapahtuu?

Kuusiosainen rikossarja on alun perin belgialaista tuotantoa.

Ilmeetöntä ja kliinistä Tempestiä näyttelevällä Ben Millerillä, 55, on kokemuksia pakko-oireiden hankaloittamasta elämästä.

–Parikymppisenä kärsin pakko-oireista, ja olen onnellinen siitä, että pääsin niistä yli. Oli kuitenkin aikoja, jolloin jouduin elämään niiden kanssa – aivan kuten professori T:kin, hän kertoo Sky Newsille.

Sarjassa nähdään Tempestin mielikuvitusta peilaavia, unenomaisia kohtauksia, joissa hän elää oireista vapaata elämää. Ne ovat Millerin mielestä muistutuksia katsojalle siitä, mitä päähenkilön mielessä liikkuu.

–Kun näkee jonkun laittavan asioita tiettyyn järjestykseen pöydälle, se voi vaikuttaa harmittomalta, mutta ihminen saattaa sisällään käydä ristiriitaista kamppailua.

Hänelle itselleen vaikeuksia tuottivat käytävät ja ovet. Hän kuvitteli, että jos koskee tiettyä asiaa tarpeeksi monta kertaa, ei voi tapahtua mitään pahaa.

–Se ei tietenkään toiminut. Minun piti koko ajan yrittää muuttaa käytöstäni saadakseni ahdistukseni hallintaan.

–Lopulta tulee vastaan piste, jossa tajuaa pakko-oireiden vain pahentavan ahdistuneisuutta ja joutuu kierteeseen, jossa ei pysty enää pitämään lankoja käsissään. Tuolloin tajusin tarvitsevani ammattiapua, hän tunnustaa.

Pakko-oireiden lisäksi professori Tempestiä ja Milleriä yhdistävät samat ympyrät. Sarjaa kuvataan brittiläisessä huippuyliopistossa Cambridgessa, jossa Miller itsekin on opiskellut luonnontieteitä.

Suomalaiskatsojat voivat muistaa Millerin brittiläis-ranskalaisen Murha paratiisissa -rikossarjan rikoskomisario Richard Poolen roolista. Netflixin jättihitti Bridgertonissa Miller näytteli puolestaan Featheringtonin perheen päätä eli Philipan, Penelopen ja Prudencen isää.

Professori T TV1 lauantaina klo 19.40

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?