Kommentti Viimeinen palkkasoturi: 60-vuotias Jean-Claude Van Damme ratsastaa nyt nostalgialla - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jean-Claude Van Dammen ura on alamäessä – 60-vuotias muskelitähti ratsastaa nyt nostalgialla

Muskelitähti Jean-Claude Van Damme tarvitsee täyteytensä nostattamiseksi nostalgiaa, sillä sen avulla kehnojenkin elokuvien muistot voivat muuttua mielessä hyviksi, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Jean-Claude Van Dammen uudessa toimintakomediassa Viimeinen palkkasoturi on trailerin perusteella viittauksia myös belgialaistähden aiempiin elokuviin.

29.7. 19:45

Spagaatti bongattu. Omaleimaiset tanssiliikkeet ovat nekin tallella, samoin hieman liian vakavat ilmeet.

Miehestä ei voi erehtyä, vaikka hän täytti viime syksynä 60 vuotta: belgialainen muskelisankari Jean-Claude Van Damme on uusimman elokuvansa trailerin perusteella yhä oma itsensä.

Viimeisen palkkasoturin tyylilajina on kepeä toimintakomedia. Kasvoiltaan jo uurteinen Van Damme näyttelee siinä entistä Ranskan salaisen palvelun agenttia, joka palaa 25 vuoden jälkeen hommiin pelastaakseen oman poikansa.

25 vuoden tauon korostaminen trailerin alussa ei takuulla ole sattumaa. Suurin piirtein sama aika on kulunut siitä, kun Van Damme oikeasti oli vielä isohko toimintatähti. Uran alamäki alkoi pian elokuvien Äkkikuolema (1995) ja Maximum Risk (1996) jälkeen.

Sen jälkeenkin Van Damme on tehnyt elokuvia tiheään tahtiin, mutta useimmista ei ole Suomessa juuri kuultu.

Ensi-iltansa Viimeinen palkkasoturi saa perjantaina 30.7. maailman suurimmassa suoratoistopalvelussa Netflixillä. Huomio on nyt siis jokseenkin taattu.

Diili vaikuttaa Van Dammen kannalta muutenkin hyvältä.

Tyylilajina oleva toimintakomedia takaa, ettei senioritähti voi oikeastaan nolata itseään, vaikka ranskalaisen David Charhonin elokuva olisi millainen hirvitys tahansa. Van Damme kun iskee silmää jo valmiiksi itselleen ja vanhoille elokuvilleen.

Siksi elokuvan trailerissakin on mukana jälleen kuuluisa spagaatti – ja omaperäiset tanssiliikkeet.

Jean-Claude Van Dammen jalka on hänen elokuvissaan taipunut usein varsin notkeasti. Tässä tyylinäyte Lupa tappaa -elokuvasta vuodelta 1990.

1990-luvun alun elokuvat Täydellinen sotilas (1992), Hard Target (1993) ja Timecop (1994) tekivät Van Dammesta hetken ajan Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin haastajan, mutta "Brysselin lihaskimppu” ei loppujen lopuksi koskaan pärjännyt heille karismassa tai elokuvien laadussa.

Jos Viimeisen palkkasoturin trailerin viljelemä nostalgia pelaa myös itse elokuvassa, Van Dammen kannattaa pitää siitä jatkossakin kiinni. Nostalgian avulla kun kehnojenkin elokuvien muistot voivat muuttua mielessä lopulta hyviksi.

Viimeinen palkkasoturi, ensi-ilta pe 30.7. suoratoistopalvelu Netflixillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?