Sinkkuillallinen-deittisarjasta nousi valtava tv-ilmiö – mutta yksi iso ongelma pistää katsojien silmään - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Sinkkuillallinen-deittisarjasta nousi valtava tv-ilmiö – mutta yksi iso ongelma pistää katsojien silmään

Miksei sarjan pareista vaikuta oikein koskaan tulevan oikeita pareja?

Sinkkuillallinen on yksi viime vuosien suosituimmista tv-formaateista.

29.7. 14:00

Tiedäthän sen ohjelman, jossa sinkku etsii treffikumppania käymällä kolmen kilpakosijan kotona kylässä illallisella? Lopussa sinkku antaa illallisille ja niiden valmistajille nollasta kolmeen tähteä. Yksi heistä valikoituu treffiseuralaiseksi ravintolaan.

Brittiläinen Sinkkuillallinen -ohjelma (Dinner Date) on yksi viime vuosien suosituimmista tv-formaateista. Sitä on tehty jo kymmenen kautta vuodesta 2010 lähtien, ja sarja ilmestyy yli 20 maassa.

Digital Spyn tv-toimittaja raportoi jo viisi vuotta sitten, että Sinkkuillallinen on noussut todelliseksi tv-ilmiöksi Isossa-Britanniassa.

Jaksosta toiseen samanlaisina toistuvat ominaispiirteet jaksavat huvittaa katsojia.

Sinkku lukee ruokalistoja ääneen kameralle ja yleensä samalla ällistelee ”erikoisia” ruokalajeja. Katsoja pääsee usein osallistujan yläpuolelle, kun brittinuoret saattavat esimerkiksi ihmetellä kameralle hämmästyneenä, mitä on rucola tai pesto. Ilkikurinen huumori kuuluu tähän sarjaan.

Sitten hupaillaan kotikokin kustannuksella. Katsojat saavat todistaa hermostunutta sähellystä keittiössä. Milloin mitäkin palaa pohjaan tai kastike leikkaa kiinni.

Kun päästään illallispöytään asti, sinkut joutuvat pureskelemaan mitä mielenkiintoisimpia kotikokkailun tuloksia.

Sarjan parhaita asioita on juontajana toimiva pahankurinen naisääni, joka kommentoi nasevasti aivan kaikkea, mitä osallistujat tekevät kokatessa ja treffeillä. Hän on 41-vuotias näyttelijä Natalie Casey, joka tunnetaan Kaksi tuoppia, kiitos! -tv-sarjasta (2001–2011).

Sarjan juontaja Natalie Casey vuonna 2012.

Deittisarja on varsin katsottu myös Suomessa. Brittiläisversio pyörii Liv-kanavalla tällä hetkellä yhdeksännen kauden jaksoissa.

Sub-tv:llä esitettiin samaan formaattiin perustuvaa Rakkaudella katettu -sarjaa vuonna 2012, mutta se jäi yhteen kauteen.

Monet suositut brittiformaatit ovat toimineet suomalaisina versioina todella hyvin. Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -kisaa on esitetty jo hurjat 13 kautta. Miksi Rakkaudella katettu ei ottanut tuulta alleen?

MTV:n vastaava tuottaja Sari Valtanen arvelee, että ajankohta saattoi olla ohjelman julkaisulle liian varhainen.

– Ilmiö ei silloin tainnut olla iso vielä Briteissäkään. Se oli vasta pienehkö ja uusi formaatti. Kansainvälinen versio ei ollut vielä pyörinyt Suomen televisiossa. Olisiko siinä käynyt niin, että se ohjelma oli edellä aikaansa, Valtanen sanoo.

Valtasen mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Rakkaudella katettu palaisi ruutuun.

Hän huomauttaa, että erilaisia tv-formaatteja on valtavan paljon, ja jotkut niistä eivät koskaan tavoita kovin isoa yleisömassaa.

– Isot viikonloppuiltoina esitettävät ohjelmat, kuten TTK tai vaikka The Voice, ovat erilaisessa asemassa kuin arki-iltoina esitettävät pienemmät formaatit. Jotkut formaatit ovat jo lähtökohtaisesti suppeammalle yleisölle suunnattuja.

Keskustelupalstoilla on ivailtu, että Sinkkuillallinen on epäonnistunein deittailusarja koskaan.

Ehkä pinttynein katsojia kiusaava ongelma Sinkkuillallisessa on, että ohjelmassa toisensa tavanneista treffailijoista ei näytä kovin hevin tulevan oikeita pariskuntia. Tämä seikka iskeytyy katsojan silmille jokaisen jakson päätteeksi, koska lopputeksteissä kerrotaan, jatkoiko pariskunta tapailua vai ei.

Keskustelupalstoilla onkin ivailtu, että Sinkkuillallinen on epäonnistunein deittailusarja koskaan. Jaksoja on tehty hurjat 290 kappaletta, mutta vain ani harvat ovat oikeasti ihastuneet toisiinsa sarjassa.

Toisin on esimerkiksi Suomen Ensitreffit alttarilla- ja Maajussille morsian -ohjelmissa, joista on poikinut suuri määrä onnistuneita rakkaustarinoita.

– Luulen, että luonnollinen selitys tälle on, että noissa ohjelmissa osallistujat ehtivät viettää niin paljon pidemmän ajan yhdessä ja tutustua paremmin. Tässä Sinkkuillallisessa yhdessä kuvauksissa vietetty aika jää väkisin todella lyhyeksi, Valtanen pohtii.

Ainakin yksi pariskunta on kuitenkin löytänyt onnen sarjan kuvauksissa. Worcestershiresta kotoisin oleva Jemma tapasi puolisonsa Eddin ohjelmassa vuonna 2010. He saivat yhdessä vauvan vuonna 2017.

Lähteet: Digital Spy, Daily Mail, IS Arkisto, IMDb

Sinkkuillallinen-sarjan 10. kausi alkaa uusintana Livillä torstaina 29.7. klo 18.05 & 23.00.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?