Tove-elokuva pyörii Venäjällä homo­propaganda­laista huolimatta – pietarilainen Jelena liikuttui näkemästään

Muumitaiteilija Tove Janssonista kertova Tove-elokuva sai Venäjällä K-18-ikärajan ja koko joukon kitkeriä arvosteluja mediassa, mutta lastentarhanopettaja Jelena Tihonova oli liikuttunut nähtyään elokuvan Pietarissa.

Tove-elokuva tuli Venäjällä levitykseen 27. toukokuuta. Jelena Tihonova katsoi elokuvan Pietarissa.

29.6.2021 19:00

Pietari

Muun muassa Moskovan ja Pietarin elokuva­teattereissa pyörii parhaillaan Zaida Bergrothin ohjaama elokuva Tove, joka kertoo Muumipeikko-sarjakuvien luojasta, suomenruotsalaisesta monilahjakkuudesta Tove Janssonista (1914–2001).

Elokuvan ympärille ei ole noussut – tai ei ole nostatettu – Venäjällä minkäänlaista suurta julkista kohua, vaikka se kertoo hyvin avoimesti Tove Janssonin seksuaalisuudesta ja naisten välisestä rakkaudesta.

Kun IS kävi katsomassa elokuvan Pietarin Dom Kino -elokuvateatterissa, päivänäytöksessä oli vain pieni joukko katsojia, mutta he olivat selvästi tulleet paikalle nimenomaan hakemaan lisää tietoa Tove Janssonista. Mukana oli pari heteroparia ja pari naisparia sekä muutama yksittäinen katsoja.

Elokuva on jälkiäänitetty venäläiseen tapaan venäjäksi, mutta työ oli tehty niin hyvin, että se ei häirinnyt katsojakokemusta edes suomalaiseen tekstitystapaan tottuneelle.

Alma Pöysti esittää elokuvassa Tove Janssonia, ja Krista Kosonen näyttelee Vivica Bandlerin roolia.

Yksi elokuvan pietarilaisista katsojista oli lasten­tarhanopettaja Jelena Tihonova, joka tunnusti liikuttuneensa syvästi filmin yhdestä pääteemasta eli rakkaudesta.

– Pidin todella paljon. Elokuvassa näytettiin hienosti, kuinka Jansson heräsi omaan seksuaalisuuteensa. Rakkaus on aina kaunis asia eikä kenelläkään ulkopuolisella ole oikeutta sitä tuomita, Tihonova pohdiskeli.

Venäjällä voimassa oleva homopropagandalaki kieltää samaa sukupuolta olevien suhteiden ”mainostamisen” alaikäisille, joten sen vuoksi myös Tove-elokuvalle on laitettu venäläisittäin K-18-ikäraja. Suomessa Toven ikärajaksi on sen sijaan määritelty 12 vuotta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että elokuvaa pääsee katsomaan nuorimmillaan 9-vuotias lapsi aikuisen seurassa suomalaisissa elokuvateattereissa.

Tihonova sanoo olevansa itse kaukana politiikasta, joten siinä mielessä häntä ei yllätä sen enempää elokuvan korkea ikäraja kuin toisaalta sen ”hiljainen salliminenkaan” Venäjällä.

– Tämä kertoo kansainvälisesti tunnetusta taiteilijasta omaelämäkerrallisen tarinan. Ei sitä olisi voitu kieltää. Mutta ehkä meillä on ajateltu niin, että ihmisen täytyy olla aikuinen ja seistä omilla jaloillaan, ennen kuin hän voi tehdä päätöksen ei-perinteisestä suhteesta omassa elämässään. Niinhän Tovekin teki, hän oli silloin jo elämää nähnyt.

– Itse olen perinteinen hetero, mutta ymmärrän hyvin Toven läpikäymiä ajatuksia. Hän teki ratkaisunsa omien tunteidensa pohjalta, niin kuin hänen oma sisäinen maailmansa sanoi, Tihonova arvioi.

Kun elokuva oli päättynyt, Tihonova jäi vielä pitkäksi aikaa teatteriin mietiskelemään sen herättämiä tunteita.

– Aion ehdottomasti suositella tätä myös omalle tyttärelleni, hän sanoi.

Tihonova kertoi tulleensa katsomaan Tove-elokuvan alkujaan oman ystävänsä suosituksesta, koska Muumien maailma on hänelle tuttua lastentarhanopettajan ammatin kautta. Muumit ovat hahmoina tuttuja myös monille venäläisille, sillä niistä julkaistiin jo Neuvostoliitossa sekä nukkeanimaatioita että piirrosfilmejä.

– Muumien maailmassa on paljon sellaista, jota voi käyttää apuna lasten kasvattamisessa, mutta myös aikuinen löytää niistä aina jotain filosofista ajattelemisen aihetta.

Venäläisten elokuvakriitikkojen arvostelut Tovesta ovat olleet sen sijaan hyvin vaihtelevia. Monissa kritiikeissä elokuvaa moititaan esimerkiksi liian hitaaksi tempoltaan.

Osa arvostelijoista ei puolestaan pidä siitä, että elokuvassa keskitytään kuvaamaan niin paljon Janssonin biseksuaalisuutta ja rakastumista naiseen. Elokuvassa Toven roolin näyttelee Alma Pöysti.

– Sitkeä ja pakkomielteenomainen keskittyminen hänen seksuaaliseen suuntaukseensa nousi tärkeämmäksi kuin hänen varsinainen taiteensa, Natalja Pamsik kritisoi elokuvaa omassa arvostelussaan.

– Aivan kuin Zaida Bergroth ei olisi hienotunteinen ja kunnioitettava suomalainen, vaan Hollywoodista tullut amerikkalainen, joka on mennyt sekaisin euro­suvaitsevaisuudesta. Muuten näyttelijä Alma Pöysti on hyvin sympaattinen ja pidin siitä, kuinka hän näyttelee, mutta en siitä, mitä hän näyttelee, Pamsik jatkoi ryöpytystään.

InterMedian Tatjana Treister ei myöskään ymmärrä, miksi Tove-elokuvassa keskitytään kuvaamaan niin paljon päähenkilön ei-perinteistä seksuaalisuutta.

– Tarina jää uskomattoman tylsäksi ja valjuksi. Elokuva on täynnä hirvittävän kliseisiä ja mauttomia, nimenomaan mauton-sanan huonoimmassa merkityksessä olevia, rakkauskohtauksia, Treister arvostelee.

Elokuva-arvosteluja julkaisevalla Upitko-sivustolla Tovea moititaan puolestaan tylsäksi.

– Kyllä, elokuva on hieman tylsä eikä siinä ole ikään kuin mitään sanomaa. Se ei ole tarina 1900-luvun puolivälin homojen vaikeasta elämästä (sillä elokuvassa heitä ei vainota) eikä se ole tarina taiteilijaluonteen voimasta.

Upitkon elokuva-arvostelijan loppupäätelmä Tovesta on silti monitulkintainen.

– En todellakaan suosittelisi filmiä kaikille, mutta en kuitenkaan itse kadu sitä, että katsoin tämän elokuvateoksen.

Alma Pöysti ja Joanna Haartti Tove-elokuvassa. Haartti näyttelee elokuvassa Tove Janssonin elämään astuvaa ja sittemmin pitkäaikaiseksi muodostuvaa rakkauden kohdetta Tuulikki Pietilää.

Pietarilaisen Vyhod-järjestön sivuilla (Comingoutspb.com) Tove-elokuvaa suositellaan sen sijaan yhdeksi menovinkiksi LGBT-yhteisön edustajille. Sivustolta käy ilmi, että Pietarin ja Moskovan lisäksi Tove pyörii elokuvateattereissa esimerkiksi Krasnodarissa, Donin Rostovissa, Kazanissa ja Novosibirskissä.

– Filmi kertoo kuuluisan kirjailijan ja taiteilijan luomisvoimasta, hänen identiteettinsä etsinnästä, toiveista ja vapaudesta. Etsikää elokuvaa oman kaupunkinne teattereista, Vyhod-suosittelee.

Tove on Suomessa parhaillaan ehdolla Jussi-gaalassa peräti kymmenessä eri kategoriassa.

Lue lisää: Eniten ehdokkuuksia kahmi Tove Janssonin elämästä kertova Tove-elokuva, joka on ehdolla peräti kymmenessä eri kategoriassa.

Jussi-gaala järjestetään tänä vuonna 15. syyskuuta, jolloin Tove-elokuvan menestyminen ratkeaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?