Sari Tammisen mikki unohtui auki takahuoneessa Katri Helenan kanssa Kesäillan valssi -ohjelmassa – tämä kaikki kuului tanssiyleisölle

Suosittu Kesäillan valssi henkilöityi juontajaansa Sari Tammiseen, jolla on hulvattomia muistoja ohjelmasta. Juhannusaattona rakastetusta ohjelmasta nähdään kolme jaksoa – ja heinäkuussa on luvassa lisää!

Sari Tamminen juonsi Kesäillan valssia 16 vuotta. –  Se ohjelma oli suuri osa elämääni. Yhdessä tehtiin ja oltiin, hän muistelee.

23.6.2021 9:35

Sari Tammisen koe-esiintyminen juontajakurssilla ei mennyt putkeen. Hän sekosi toistuvasti sanoissaan ja lopulta hermostui.

– Tästä ei tule yhtään mitään, kiitos ja näkemiin. Tämä tyttö lähtee takaisin Turkuun, Tamminen muistelee sanoneensa harmistuneena.

Viikon päästä soi puhelin. Tammiselle ilmoitettiin, että hänet on hyväksytty kurssille, jolle oli yli 700 hakijaa. Sanoissa sekoaminen ei merkinnytkään mitään, asenne ratkaisi. Paniikin sijasta Tamminen suuttui itselleen.

Kurssilla Tammista pyydettiin uuden Sataman valot -ohjelman juontajaksi. Sehän sopi. Vuodesta 1992 alkaen Tamminen kiersi neljä kesää Suomen satamakaupunkeja. Ohjelmassa musiikki soi ja ihmiset tanssivat.

– Kyllähän se alkuun jännitti. Ohjaaja Jouko Konttinen ja koko Ylen porukka olivat kuitenkin mukavia. Olimme kuin yhtä perhettä. Kaikilla oli oma, ohjelman kannalta yhtä tärkeä rooli.

– Kun satamapaikat loppuivat, siirryimme sisämaahan ja ohjelman nimeksi vaihdettiin Kesäillan valssi.

Kesäillan valssi henkilöityi Tammiseen, joka toimi juontajana, mutta myös viihdytti jutuillaan yleisöä bändivaihtojen ja muiden kuvaustaukojen aikana.

Iskelmätaivaan tähdet tulivat vuosien saatossa Tammiselle tutuiksi. Hän muistelee miten pelkäsi ensitapaamista Tapani Kansan kanssa. Kun asia tuli ilmi, Kansa totesi, että älä turhaan jännitä, mennään jäätelölle.

Katri sanoi, että hänellä on tömppöhousut, joilla pitää alavatsan kurissa. Minä kerroin, että mulla on housut, jotka puristaa reisistä ja pepusta niin, että ne näyttävät pienemmiltä.

Katri Helenan kanssa Tamminen oli takahuoneessa, kun mukana ollut mikki oli unohtunut auki. Keskustelu kuului tanssilattian puolelle.

– Katri sanoi, että hänellä on tömppöhousut, joilla pitää alavatsan kurissa. Minä kerroin, että mulla on housut, jotka puristaa reisistä ja pepusta niin, että ne näyttävät pienemmiltä. Ihmiset salissa nauroivat kippurassa.

– Katri oli loistava. Hän suhtautui kaikkeen huumorilla eikä hänellä ollut minkäänlaisia ego-ongelmia, kuten ei muillakaan konkareilla. Niillä, jotka eivät olleet isoja staroja, sellaisia joskus oli. He eivät vielä ymmärtäneet, että kyse oli yhteistyöstä.

Ohjaaja Konttinen osoitti liikaa egoilleille paikan isällisesti toteamalla, että artisti voidaan aina korvata, mutta kuvausryhmästä ei ketään.

Kesäillan valssi henkilöityi Sari Tammiseen, joka toimi juontajana, mutta myös viihdytti jutuillaan yleisöä. Kuva Nurmen lavalta Lempäälästä 2011.

Ohjelmalla oli omat innokkaat faninsa. Asuntovaunuja kiersi parhaimmillaan toista sataa karavaanina kuvauspaikalta toiselle. Tuvat olivat muutenkin aina täynnä.

Kesäillan valssi nosti julkisuuteen monia tanssibändejä, osan se siivitti suureen suosioon. Taikakuu, Syke, Neljänsuora ja Hurma saivat kaikki Kesäillan valssin myötä nostetta uralleen.

Ensimmäinen breikkaaja oli Yölintu.

– Yölinnun soittajat olivat ihan nuoria poikia, 15–16-vuotiaita. He olivat ensin esiintymässä vuonna 1996 ja seuraavana kesänä soittivat jo ohjelman housebändinä.

Yksin Sari Tamminen ei aina juontanut Kesäillan valssia, vaan hänellä joitakin juontajapareja, muun muassa Janne Kataja.

Sari ja juontajapari Janne Kataja vuonna 2009.

– Se oli hauska kesä. Kiersimme kuvauksissa asuntoautoilla niin, että molemmilla oli perhe mukana.

Tammisen tytär Taika tutustui pienestä pitäen suomalaisen musiikin tähtiin.

Samuli Edelmann otti esityksen jälkeen Taikan syliin. Taika sanoi, että hui, kun sä olet hikinen ja haiset! Tamminen nauraa.

Kestohitti Kesäillan valssi jatkui TV2:lla aina vuoteen 2011 asti. Kun Tamminen alkaa muistella ohjelman päättymistä, hänen äänensä särkyy.

– Vieläkin tulee kyyneleet. Kun viimeisessä nauhoituksessa kävelin lavalle tekemään loppujuontoa ja otin mikrofonin käteen, en saanut sanottua sanaakaan. Katsoin vain yleisöä ja kyyneleet valuivat.

Tamminen nähtiin monissa muissakin ohjelmissa.

– Juonsin muun muassa Huvin vuoksi -ohjelmaa ja Iskelmä-Finlandia-lähetyksiä. Olen ollut tekemässä yli tuhatta tv-ohjelman jaksoa, Tamminen laskeskelee.

Juontaja Sari Tamminen halaa Iskelmä-Finlandian voittajaa Kari Tapiota 2003.

Iskelmä-Finlandian juontoja varten hän haastatteli aina ehdokkaita etukäteen. Yö-yhtyeen edesmenneen sielun Olli Lindholmin kanssa soitettu puhelu on ikimuistoinen.

Tamminen odotti esikoistaan ja kärsi huonovointisuudesta. Hän alkoi voida pahoin kesken puhelun ja ryntäsi pytylle oksentamaan.

– Huusin puhelimeen, että anteeksi Olli. Hän oli ihana ja kysyi, tuleeko meille vauva, Tamminen nauraa.

Juhannuksena esitetään kolme vanhaa Kesäillan valssi -ohjelmaa putkeen. Heinäkuussa lauantaista 10.7. lähtien uusitaan Kesäillan valssin tuotantokauden 2010 ja 2011 jaksoja.

Sari Tamminen arvelee, että niitä katsoessa hänellä nousevat kyyneleet silmiin. Ohjelmaa ja työporukkaa on kova ikävä.

– Varmaan taas itkeä pillitän, Tamminen arvelee.

Kesäillan valssi, perjantaina 25.6. TV2 klo 21.30, 22.18 & 23.04

Lue koko artikkeli Tv-lehden juhannusjätistä! Lehti on myynnissä 23.–29.6. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät tästä.

Lue lisää: Juontaja Sari Tammisen päästä poistettiin iso verihyytymä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?