Joana harrastaa lajia, jota harva uskaltaa tehdä – ihmiset yllättyvät nähdessään hänen kokonsa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Joana harrastaa lajia, jota harva uskaltaa tehdä – ihmiset yllättyvät nähdessään hänen kokonsa

Portugalilainen big wave -surffaaja Joana Andrade ja suomalainen vapaasukeltaja Johanna Nordblad kohtaavat dokumentissa, jossa opetetaan rikkomaan rajoja.

Joana Andrade (oik.) saa apua pelkoonsa Johanna Nordbladilta.

19.6. 10:00

Pieni mutta pippurinen Joana Andrade harrastaa lajia, jota harva mieskään uskaltaa tehdä. 156-senttinen portugalilainen surffaa jättiaalloilla eli kuuluu big wave -surffaajiin.

– Ihmiset odottavat näkevänsä isokokoisen vahvan naisen. Minun voimani syntyykin mielessäni, hän sanoo kameroille.

Hurjapäisyydestään huolimatta Andrade pelkää ja kunnioittaa merta. Hän surffaa Portugalin Nazaréssa, jossa on maailman suurimmat aallot. Kun myrsky työntää 15-mertristä jättimäistä aallokkoa rannalle, kanjoni puskee aallot ylös kolminkertaisina. Kaikkien aikojen korkeimman aallon –24,3-metrisen – on onnistunut surffaamaan Rodrigo Koxa Nazaréssa 2017.

Andrade on aina halunnut kokeilla rajojaan ja tehdä kiellettyjä asioita. Menneisyydessään hän käytti alkoholia ja päihteitä.

Joana Andrade on valinnut extremeurheilun.

Huumeilla hän turrutti lapsuudessa tapahtunutta traumaa, kun läheinen käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen 12 vuoden iässä ja huumasi hänet tuolloin tinnerillä.

– Kai olen valinnut extremeurheilun, koska välillä tekee mieli kuolla ja siirtyä toiseen tilaan. Mutta kun hetki lähestyy, en sittenkään halua kuolla, hän tunnustaa.

Andrade sanoo jättiaalloilla surffauksen pelastaneen hänet pimeältä puolelta, mutta pelko on silti koko ajan läsnä. Eniten hän kammoaa halvaantumista.

Kun putoaa laudalta tai vesimassa vyöryy kohti, se tuntuu samalta kuin auto törmäisi päälle. Käsi lähtee yhteen suuntaan, jalka toiseen suuntaan. Ja kun massa on lähtenyt ohi, se alkaa vetää alaspäin.

– Kuin olisi pesukoneessa, hän kuvailee.

Yksi tapa harjoitella jättiaallon sisällä selviämistä on vapaasukeltaa jään alla. Siihen Andrade saa apua alan asiantuntijalta Johanna Nordbladilta. Suomalaisen vapaasukeltajan meriittilistan tuorein saavutus on maaliskuulta, kun hän rikkoi jääsukelluksen maailmanennätyksen sukeltamalla peräti 103 metriä veden alla pelkässä uimapuvussa ja ilman räpylöitä.

Nordbladin mielestä ihmisiä hukkuu turhaan. He hukkuvat, koska menevät paniikkiin.

– Jos he tietäisivät, mihin he oikeasti kykenevät hengenpidättämisessä. Jokainen perusterve ihminen iästä riippumatta voi tulla mun kanssa 2 tunniksi uima-altaalle ja pidättää 2 ja puoli minuuttia hengitystä.

– Olen pidättänyt hengitystä 6 minuuttia 39 sekuntia, ja olen ihan tavallinen ihminen.

Nordblad opettaa Andradelle jään alla sukeltamisen ohella mielenhallintaa ja miten suhtautua kylmään. Suomalainen vie portugalilaisen mökille Heinolaan talvisiin maisemiin. Avannossa Andrade joutuu ensin shokkiin. Mielenhallinnalla kipu muuttuu nautinnoksi ja mieli kirkastuu.

– Tunnen olevani elossa, hän nauraa ensimmäistä kertaa vapautuneesti dokumentin aikana.

Big vs. Small lauantaina TV2 klo 13.25

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?