Kuva nuorista miehistä käristymässä hengiltä jätti lähtemättömän vaikutuksen – moni yksinkertaisesti katosi pelottavassa epidemiassa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kuva nuorista miehistä käristymässä hengiltä jätti lähtemättömän vaikutuksen – moni yksinkertaisesti katosi pelottavassa epidemiassa

Kiitetty It’s a Sin -sarja käsittelee aids-epidemiaa riehakkaasti. Russell T. Davies kertoo Ilta-Sanomille suunnitelleensa sarjaa 1980-luvun Lontoosta pitkään. – Nuoret miehet saattoivat vain kadota, ja sitten kuulin, että he olivat kuolleet, Davies muistaa.

It’s a Sin -sarjassa Ritchie (Olly Alexander) elää Lontoossa elämää, josta hän ei ole uskaltanut puhua omille vanhemmilleen.

4.4. 9:01

Alkuvuoden kiitetyimpiin sarjoihin kuuluu 1980-luvulle sijoittuva It’s a Sin. HBO Nordicilla näkyvä brittidraamasarja käsittelee lontoolaisten nuorten miesten kautta 40 vuoden takaista viruspaniikkia, osittain varsin railakkaastikin.

Tuolloin ei taisteltu koronaa, vaan hi-virusta ja sen aiheuttamaa aidsia vastaan. Iloista nuorten homomiesten arkea elävät Ritchie, Roscoe, Colin, Ash sekä samaan kaveripiiriin kuuluva Jill ovat sarjan alussa vuonna 1981 tosin vielä autuaan tietämättömiä aidsin vaaroista.

Niin oli tuohon aikaan myös sarjan luoja, käsikirjoittaja Russell T. Davies. Hän kertoo tajunneensa aidsin luonteen kunnolla vasta 1983, kun hän oli 20-vuotias opiskelija Oxfordissa.

– Tiedän tarkalleen, milloin tämä hetki oli, nopeasti ja vuolaasti puhuva Davies kertoo Ilta-Sanomille videopuhelussa työpöytänsä äärestä.

– Oli kirkas kesäpäivä ja ostin kioskista homomiehille suunnatun Him-lehden, jonka peitin nolostellen sanomalehdellä, koska siinä oli joitakin alastomien miesten kuvia. Juxon-kadulle päästyäni näin kannen, jossa luki ”aids-kuolemapaniikki”, hän kuvailee.

Kantta koristi sensaatiohenkinen piirroskuva, jossa koeputkeen sullotut miehet käristyivät hengiltä. Lehden juttu aidsista jäi niin elävästi Daviesin mieleen, että kansi vilahtaa lyhyesti myös It’s a Sin -sarjan kakkosjaksossa.

Ritchie (Olly Alexander) ja Jill (Lydia West) ottavat yhteen poliisin kanssa.

Brittitelevision ykköskaartiin kuuluva Davies on palkittu ja arvostettu käsikirjoittaja, jonka nimeä paremmin muistiin ovat jääneet hänen tv-sarjansa.

Kuuluisimpia ovat Älä kerro äidille, joka oli 1999 Britannian ensimmäinen homoista kertova draamasarja. Ylellä 2018 nähdyssä Perienglantilaisessa skandaalissa Hugh Grant näytteli homoseksuaalista parlamentaarikkoa.

Davies siis tietää, miten draamaa kuljetetaan. It’s a Sin -sarjasta hän ei halunnut tehdä raskasta, vaikka aihe onkin. Kämppisten elämään kuuluu myös bileitä ja kommelluksia, yhtä hyvin iloa kuin kyyneliäkin.

– Halusin luoda rakastettavia hahmoja ja tunteen läheisen ystävän menettämisestä, Davies kertoo.

Vaikka sarja käsittelee kuolemaa ja aidsia hyvin suoraan, tarina alkaa ja loppuu iloisiin hetkiin.

– Ei ole mitään järkeä muistaa ihmisiä vain heidän kuolinsyynsä takia. On tärkeää muistaa myös heidän elämänsä ja juhlia sitä, Davies painottaa työhuoneensa kirjahyllyjen keskeltä.

Ritchie (Olly Alexander) ja Jill (Lydia West).

Koronaepidemian keskellä It’s a Sin tuntuu entistä yleispätevämmältä juuri nyt, kun pakollinen etäisyyksien pitäminen on tehnyt ystävien kaipaamisesta tavallista arkea.

– Tällä hetkellä meillä kaikilla on ikävä jotakuta, jota voisi pitää lähellä, halata tai ihan vain nähdä toisia ihmisiä, juhlia, syödä pizzaa ja juoda olutta yhdessä, eikö vain?

Sarjan henkilöiden pohjana ovat Daviesin ja hänen ystäviensä kokemukset, vaikka sarja ei suoraa dokumentaatiota olekaan. Vuonna 1981 hän täytti itsekin 18 – mutta vietti paljon rauhallisempaa opiskelijaelämää kuin sarjan päähenkilöt.

– En itse asunut Lontoossa, mutta kävin välillä siellä bileissä, joten näin millaista yökerhoelämä ja juhliminen silloin oli.

 Nuoret miehet, ystävät ja kollegat ympärilläni saattoivat vain kadota.

Sarja sijoittuu Lontooseen, koska siellä oli 1980-luvulla Britannian isoin homoyhteisö – ja suurin määrä aids-tartuntoja.

– Nuoret miehet, ystävät ja kollegat ympärilläni saattoivat vain kadota, ja sitten kuulin, että he olivat kuolleet. Toiset lähtivät pois siksi, että he pelkäsivät seksiä. Se tuntui silloin normaalilta. Vasta myöhemmin ymmärsin, ettei elämän olisi pitänyt mennä niin.

Russell T. Davies tunnetaan muun muassa tv-sarjoista Älä kerro äidille ja Perienglantilainen skandaali.

Nykyään aidsista tiedetään paljon enemmän kuin 1980-luvulla, jolloin sitä pidettiin pelkästään homojen tautina. Samankaltaista ajattelua on nykyäänkin: koronaepidemian alussa sen kuviteltiin olevan vain vanhusten tauti.

– Ihmisillä on taipumus eristää muut ihmisryhmät mielestään ja sitten jättää heidät huomiotta. Sitä on tapahtunut kaikkina aikoina. Eikö olekin erikoista? Davies pohtii.

 Muu urani keskeytyi kymmeneksi vuodeksi Doctor Whon takia!

It’s a Sin -sarjan kirjoittamista hän suunnitteli vuosia. Matkalla oli kuitenkin esteitä – kuten brittiläinen tieteisklassikkosarja Doctor Who, jonka toinen tuleminen 2000-luvun puolivälissä ja nykyinen jättisuosio ovat Daviesin työn ansiota.

Hänen kaudellaan Tohtoria esittivät Christopher Eccleston ja David Tennant.

– Muu urani keskeytyi kymmeneksi vuodeksi Doctor Whon takia! Davies naurahtaa.

Silmäniskuna faneilleen Davies kirjoitti myös It’s a Sin -sarjaan mukaan Doctor Who -viittauksen.

Emma Thompson näyttelee Daviesin kirjoittamassa Years and Years -sarjassa populistipoliitikkoa.

Myöhemmistä töistään hän itse nostaa esiin vuoden 2015 Cucumber-sarjan, joka käsitteli homomiesten kokemaa pelkoa ja häpeän tunteita. It’s a Sin -sarjan piti olla vuorossa sen jälkeen, mutta sitten Yhdysvalloissa presidentiksi valittiin yllättäen Donald Trump.

Davies otti työn alle Years and Years -sarjan (HBO Nordic), joka seuraa populistipoliitikkoa (Emma Thompson) ja tavallista brittiperhettä.

– Years and Years oli pakko kirjoittaa siinä hetkessä. Trumpin menetettyä valtansa sarja ei välttämättä enää olisi kiinnostanut samalla tavalla.

– Tietenkään en voinut aavistaa, että lopulta It’s a Sin -sarja saisi ensi-iltansa keskellä koronavirusepidemiaa! Davies nauraa leveästi.

Neil Patrick Harris näyttelee Henryä, joka antaa tärkeitä neuvoja Colinille (Callum Scott Howells).

Viime jouluna Davies sanoo olleensa paniikissa: kiinnostaisiko 1980-luvun virusepidemiasta kertova draama tosielämän kriisin keskellä ketään?

– Nuorten näyttelijöiden palkkaaminenkin on pelottavaa, koska joudut antamaan oman tekstisi muiden käsiin sellaisille ihmisille, joita et juuri tunne ja joilla ei juuri ole takanaan kokemusta.

Siksi sivurooleissa on mukana isoja nimiä, kuten Neil Patrick Harris ja Keeley Hawes. Pelot olivat kuitenkin turhia. Hyvin menestynyt sarja on tehnyt sen nuorista näyttelijöistä Britanniassa tähtiä, jotka tunnistetaan jo kaupungillakin.

 Työlakien takia emme voineet kysyä keneltäkään näyttelijältä, ovatko nämä homoja vai eivät.

Erityisen tyytyväinen Davies on siitä, että homoja näyttelevät kerrankin homomiehet.

– Britannian työlakien takia emme voineet kysyä keneltäkään näyttelijältä, ovatko nämä homoja vai eivät. Sen sijaan sanoimme, että kuka tahansa, joka haluaa tämän sarjan jälkeen tulla julkisuudessa identifioiduksi homona, tervetuloa koekuvauksiin!

Kyse ei kuitenkaan ollut pelkästään siitä, miten kukin näyttelijä vaikkapa lausui repliikkinsä.

– Kyse oli kuvauksissa olleesta energiasta. Jokainen halusi selvästi panostaa tähän sarjaan kaikkensa.

– Seuraavien 30 vuoden aikana näistä näyttelijöistä tulee brittitelevision kuninkaita ja kuningattaria – tai he päätyvät Hollywoodiin, Davies uskoo.

Roscoe (Omari Douglas) hurmaa ystävänsä kotibileissä.

Nimi viittaa Daviesin mukaan vanhaan 1930-luvulla tehtyyn lauluun, jota hänen Maureen-tätinsä tapasi laulaa jouluisin ollessaan hieman huppelissa – sekä Pet Shop Boysin 1980-luvun hittikappaleeseen.

Hän sanoo kuulleensa, että yhtyeen musiikin suosio on kasvanut sarjan ansiosta.

– Pet Shop Boysin Neil Tennant saa tarjota minulle illallisen! Davies nauraa.It’s a Sin, HBO Nordicin ohjelmistossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?