Miika Nousiainen ei ymmärtänyt, miksi hänet pestattiin Suurmestari-suosikkiohjelmaan – kirjailija yllättyi kuvauksissa totaalisesti

Kirjailija Miika Nousiainen kuvitteli, ettei hän ikimaailmassa pystyisi heittäytymään Suurmestari-kisan älyttömiin tehtäviin. Toisin kävi.

Miika Nousiainen on mukana Suurmestari-ohjelman toisella kaudella. –Tehtävien ohjeita lukiessa saattoi iskeä paniikki ja jopa lukutaito unohtua, kun tiesi, että yksi sana voi ratkaista kaiken.

– Enhän minä tähän ohjelmaan kuulu.

Näin toteaa kirjailija Miika Nousiainen pohtiessaan, miksi ihmeessä hänet valittiin yhdeksi tämän kauden kilpailijaksi Suurmestari-ohjelmaan, jossa vaaditaan hulvatonta heittäytymistä ja itsensä likoon laittamista.

Viime vuoden yllätyshitti palaa nyt televisioon toisen kauden jaksoin ja uusin vakiokilpailijoin.

– Olen tällainen melankolinen, rauhallinen, en yhtään heittäytyvä tyyppi. Kirjailijana suunnittelen ja mietin kaiken ennalta ja olen aina hyvin valmistautunut eri työtehtäviin. Tässä ohjelmassa ei voi suunnitella yhtään mitään. Tämä ei kuulostanut yhtään minun jutultani.

Suurmestari Jaakko Saariluoma laatii tehtäviä, joita neljä uutta vakiokisaajaa ja vierailevat kilpailijat ratkovat tyylillään.

Olikin lähellä, että Miika Nousiainen olisi kieltäytynyt koko hommasta.

– Emmin pestiä aluksi aika pitkään, ja ensimmäinen ajatus oli, että ei, en lähde. Mutta näin jälkikäteen voin vain todeta, että onneksi lähdin!

Kirjailija löysi itsestään kuvauksissa uuden puolen, joka yllätti hänet.

– Ohjelmaformaatti on todella hyvä, ja ihmeellisesti se vain imaisi mukaansa. Uppouduin niihin mitä ihmeellisempiin tehtäviin ensimmäisistä sekunneista alkaen ihan täysillä. Niissä oli sellainen jännityksen ja rentouden ihmeellinen yhdistelmä, Nousiainen kuvailee.

Yksi ohjelman vierailijoista on Mikko Töyssy (kesk.).

– Tehtävät ovat hauskoja ja viihdyttäviä, ja ohjelmalla on hyvä tarkoitus: tässä ei haluta kenellekään mitään pahaa. Mutta siinä tulee nolattua itsensä kyllä niin totaalisesti, että minua hävetti monta kertaa. Sain pelleillä kunnolla, ja sitten siitä vielä maksettiinkin.

Kollegoitaan Minka Kuustosta, Kiti Kokkosta ja Aku Hirviniemeä hän ei juuri Kulosaaren kartanon alueen kuvauksissa nähnyt. He eivät saaneet puhua toisilleen tehtävistä.

Se tuotti ongelmia, koska Nousiainen on hyvin puhelias. Hän kertoo puhuneensa Pilvi Hämäläiselle tehtävien aikana tauotta.

– Meidät muut lähetettiin aina kartanon saunalle siksi aikaa, kun joku teki tehtäviä. Akun suoritusten aikana kuului usein aika raivopäistä karjumista!

– Minkakin taisi löytää itsestään sellaisen hullun raivokilpailijan, ja Kiti on vain niin avoimin mielin oma itsensä, että se itsessään nauratti, jos hän ei osannut tehdä jotain.

Miika Nousiainen toteaa, että sarjasta tekee hupaisan juuri se, että kaikille ja kaikkien suorituksille saa nauraa. Kilpailijat näkevät toistensa tekemiset studiossa kuvatuissa osuuksissa.

Aku Hirviniemen ja Kiti Kokkosen naurusta ei meinaa tulla loppua.

– Se on sellaista vapauttavaa naurua, koska olemme kaikki samassa veneessä.

Yhdeksi esimerkiksi hän nostaa erään jakson vieraana nähtävän Kalle Lambergin suorituksen.

– Kalle yritti pysäyttää maalarinteipillä keilapalloja, joten eihän siinä voinut kuin nauraa.

Loogisissa töissä, paineessa ja kiireessä yleensä pärjäävä kirjailija korostaa, että Suurmestarin tehtävät ovat aivan omaa luokkaansa, eikä niille useinkaan keksi järkevää ratkaisua.

Sarjaa on tehty Britanniassa jo niin monta vuotta, että sieltä on löydetty loistavia pulmia myös Suomen-versioon.

– Itselleni tuli monta kertaa sellainen Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta tuttu efekti, että tiedän, miten kotikatsomossa pohditaan, että miksei toi nyt tajua tuota juttua. Mutta siinä aikapaineessa ja jännityksessä on vain mahdoton keksiä mitään järkevää ratkaisua.

Uudet vakiokilpailijat ovat Aku Hirviniemi, Minka Kuustonen, Miika Nousiainen ja Kiti Kokkonen. Alkujaksossa vierailee Christoffer Strandberg. Jaakko Saariluoma on Suurmestari ja Pilvi Hämäläinen Tuomari.

Ongelmia Nousiaiselle tuotti aluksi myös se, ettei hän lukenut ohjelappuja kunnolla.

– Ensimmäiset kuvauspäivät olivat noloa sähläystä, mutta viimein alkoi jo päästä jyvälle, miten tehtäviä kannattaa tehdä.

Miika Nousiaisen mielestä on hyvä, että porukka vaihtuu joka vuosi: tehtävien suorittaminen pysyy sopivan kaoottisena.

– Meillä kaikilla oli haikea olo viimeisenä kuvauspäivänä, kun tiesimme, että tämä oli tässä.

Suurmestari, lauantaina 27.3. alkaen MTV3 klo 20.00

Lue koko artikkeli uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 24.–30.3. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?