Illalla televisiossa 9 Oscar-ehdokkuutta kerännyt hassutteluelokuva murhatusta miljonääristä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Illalla televisiossa 9 Oscar-ehdokkuutta kerännyt hassutteluelokuva murhatusta miljonääristä

Warren Beatty ohjasi Taivas saa odottaa -elokuvan ja näytteli sen pääroolin.

Amerikkalaisen jalkapallon joukkueen Los Angeles Ramsin pelaaja Joe Pendleton (Warren Beatty) joutuu ennenaikaisesti taivaaseen.­

4.3. 7:44

Nuori Warren Beatty tähdittää vuoden 1978 hassutteluelokuvaa, joka on kelpoa eskapismihupia tänäkin päivänä. Beattyn esittämä jalkapallomestari Joe Pendleton joutuu onnettomuuteen ja päätyy taivaan porteille.

Selviää, ettei ole vielä lähdön aika, joten Joe palaa elämään. Harmillisesti hänen maallinen ruumiinsa on jo ehditty tuhkata, joten on valittava toinen kuolevainen.

Äskettäin murhattua miljonääriä ei olla vielä löydetty, joten Joe kiireesti humahtaa hänen kehoonsa. Tosin sekään ei jää lopulliseksi hengen sijoituspaikaksi.

Jännitystä seuraa, kun miljonäärin murhaajat (hauskat Dyan Cannon ja Charles Grodin) äimistyvät kuolleen paluusta, ja kun muuntunut Joe ihastuu kaunottareen (Julie Christie).

Toki Joe myös haluaa palata jalkapallounelman ääreen, vaikkei se teollisuuspamppuna niin helppoa enää olekaan.

Warren Beatty on sekä pääosaesittäjä että ohjaaja hulvattomassa 1970-luvun fantasiakomediassa.­

Kyseessä on pääroolityön ohella Beattyn debyyttiohjaus, joka sai peräti yhdeksän Oscar-ehdokkuutta. Elokuva oli aikansa harvinaisuus, sillä elokuvan tuottaneesta Warren Beauttysta tuli historian ensimmäinen, joka oli nimetty niin parhaan elokuvan, parhaan ohjaajan kuin parhaan näyttelijänkin Oscar-ehdokkuudella samaan elokuvaan kohdistuen.

Oscaria ei kuitenkaan herunut tällä erää, mutta vuonna 1980 Beatty sai parhaan ohjauksen pystin elokuvasta Punaiset.

Komediafantasia on uusi versio vuoden 1941 elokuvasta Henki etsii asuntoa. Taustalla on Harry Segallin näytelmä.

Aiemmassa Henki etsii asuntoa -elokuvassa pääosassa oli nyrkkeilijä. Tätä elokuvaa roolittaessaan Warren Beatty yritti saada Muhammed Alin pääosaan. Ali ei kuitenkaan ehtinyt, joten Beatty otti roolin – ja muutti hahmon pelaamaan itse hallitsemaansa lajia eli jalkapalloa.

Elokuva on täynnä sydämellistä huumoria, ja parasta on se karisma, joka nelikymppisestä Beattysta huokuu. Lisäväriä tuovat uudet murha-aikeet, jalkapallofanitus sekä hengen ja sielun pohdinnat.

Herra arkkienkeli Jordanina nähdään englantilainen legenda James Mason. Osaan kaavailtiin alun perin Cary Grantia miljoonan dollarin palkkiolla, mutta Grant halusi pysytellä eläkkeellä.

Kuolleista palaamisen teema kiehtoo, sillä vuonna 2001 tehtiin vielä kolmas versio nimeltä Taivaaseen ja takaisin. Siinä pääosaa esitti Chris Rock.(101)

Taivas saa odottaa (1978) torstaina Teema & Fem klo 21.00

Draamakomedia ★★★

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?