Harrison Ford palaa vielä liki 80-vuotiaana Indiana Jonesiksi – leffasarjan kolmas osa oli anteeksipyyntö Tuomion temppelistä

Indiana Jones -elokuvasarja esitetään televisiossa perjantaista alkaen. Sarjan ensimmäinen elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Harrison Ford sonnustautui ensimmäisen kerran seikkailija Indiana Jonesiksi vuoden 1981 elokuvassa Kadonneen aarteen metsästäjät. Viides elokuva on tulossa 2022.

19.2.2021 17:27

Monen fanin odottama uutinen paljastettiin joulukuussa: näyttelijä Harrison Ford palaa vielä kerran kuuluisaan rooliinsa seikkailija-arkeologi Indiana Jonesiksi.

Valkokankaille uusi seikkailu on tulossa – jos suunnitelmat pitävät – heinäkuussa 2022. Sattumaa tai ei, vuonna 1942 syntynyt Ford viettää tuolloin 80-vuotispäiviään.

Uutuuden nimeä tai juonta ei toistaiseksi ole paljastettu. Se tiedetään, että viides elokuva on jatko-osa ja jatkaa siis samaa tarinaa, jonka juuret ulottuvat 1981 ilmestyneeseen ensimmäiseen elokuvaan saakka.

Se on myös ensimmäinen kerta, kun Indiana Jones -seikkailun ohjaajana ei ole Steven Spielberg.

Uuden seikkailun käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi varmistui helmikuussa 2020 James Mangold, joka tunnetaan muun muassa Hugh Jackmanin kanssa tekemistään supersankariseikkailuista Wolverine (2013) ja Logan (2015).

Mangold on epäsuorasti vihjannut viestipalvelu Twitterissä, että seikkailu toisi Indiana Jonesin 1960-luvulle. Sarjan edellinen osa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008) sijoittui vuoteen 1957.

Tänä vuonna Indiana Jones -sarjan ensimmäinen elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät täyttää 40 vuotta. Yhdysvalloissa se sai ensi-iltansa kesäkuussa 1981, Suomen valkokankailla saman vuoden joulukuussa.

Kun seikkailija-arkeologi Indiana Jones tuolloin ilmaantui Harrison Fordin hahmossa valkokankaalle, ohjaaja Steven Spielberg ja tuottaja George Lucas mainostivat Kadonneen aarteen metsästäjiä suuren seikkailun paluuna.

Vuosia aiemmin Spielberg oli tunnustanut Lucasille haluavansa ohjata James Bond -seikkailun. Lucas kertoi hänelle kuitenkin omasta seikkailijahahmostaan, jota hän oli kehitellyt jo vuodesta 1973 alkaen.

Ideana oli tehdä Bond-elokuvien kaltainen elokuva, mutta ilman agentti 007:n teknisiä vempeleitä.

Kadonneen aarteen metsästäjien alussa Indiana Jones havittelee kultaista aarretta.

Vaikutteita he nappasivat tarinaan oman lapsuutensa lyhyistä sarjafilmeistä, joissa oleellisinta oli kiinnostava sankari, selkeästi määritelty päämäärä, vauhti ja täpärät tilanteet.

Oikeastaan kyse oli moninkertaisesta nostalgiasta, sillä seikkailun tarinakin sijoittui menneeseen, vuoteen 1936 – viimeiseen ”hyvään” ajanjaksoon ennen isoa maailmansotaa, jossa ennusmerkit tulevasta myllerryksestä olivat jo ilmassa.

Ainoa Indiana Jones: Harrison Ford.

Kadonneen aarteen metsästäjissä Indiana Jones etsii läntisen maailman hyvyyden symbolia, Vanhassa testamentissa mainittua liiton arkkia, jota tavoittelevat myös omaa valta-asemaansa pönkittämään pyrkivät häikäilemättömät natsit.

Vaikka Indiana Jones edusti sankarina pahojen natsien täyttä vastapuolta, Spielbergin ja Lucasin neronleimauksena oli tehdä hänestä hahmona häilyväinen ja virheisiin sortuva – mutta vain sen verran, ettei kirkas päämäärä maailman pelastamisesta päässyt unohtumaan.

Kun Indiana Jonesin seikkailut ovat myöhemmissä elokuvissa jatkuneet, nostalgia on kohdistunut aina myös sarjan aiempiin elokuviin itseensä – erityisesti sarjan kolmannesta osasta Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) alkaen.

Sen seikkailujuoni heitti Fordin jälleen nokikkain natsien kanssa, mutta elokuvan ytimen muodosti Indiana Jonesin ja tämän arkeologi-isän Henry Jonesin välinen lempeä kinastelu.

Näin elokuva teki näkyväksi Indiana Jonesin esikuvan: kukapa muu voisikaan olla parempi isähahmo eksoottisia maailmankolkkia koluavalle ja hieman keskenkasvuiselle seikkailijalle kuin alkuperäinen James Bond itse, Sean Connery?

Isän (Sean Conneryn) ja pojan (Harrison Ford) suhde lujittui Indiana Jonesin kolmannessa elokuvassa Viimeinen ristiretki.

Viimeinen ristiretki toimi samalla Spielbergin anteeksipyyntönä Intiaan sijoittuneen toisen elokuvan Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984) väkivaltaisuudesta ja synkkyydestä – sen tarinassa orjuutettiin lapsia ja kaivettiin sydän irti elävän miehen rinnasta.

– Osittain elokuvan synkkyyden syynä oli silloin meneillään oleva avioeroni. Steven oli juuri eronnut emmekä olleet hyvällä päällä, joten päätimme tehdä jotain hieman särmikkäämpää, George Lucas selitti Tuomion temppelin taustoja Empire-lehden haastattelussa 2012.

– Siitä tuli lopulta tummempisävyinen kuin meillä oli tarkoitus, Lucas huomautti.

Indiana Jones (Harrison Ford) sai synkkäsävyisessä Tuomion temppelissä rinnalleen yökerholaulaja Willie Scottin (Kate Capshaw).

Paluu iloisempaan seikkailuun sekä elokuvan isälliset sävyt osoittautuivat menestykseksi.

Kun sarja sitten liki 20 vuoden jälkeen jatkui Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta -seikkailulla (2008), nostalgiasta oli jälleen hyötyä: Indiana sai rinnalleen takaisin alkuperäisen rakastettunsa, Karen Allenin näyttelemän Marionin sekä tämän pojan (Shia LaBeouf).

Nyt oli Indiana Jonesin oma vuoro hyväksyä rooli isänä.

Kadonneen aarteen metsästäjät esitteli paitsi Indyn (Harrison Ford) myös Marion Ravenwoodin (Karen Allen).

Mutt (Shia LaBeouf), Indiana (Harrison Ford) ja Marion (Karen Allen) neljännessä elokuvassa Kristallikallon valtakunta.

Huhut Indiana Jonesin kohtalosta ovat velloneet viime vuosina kiivaina ennen kaikkea Fordin iän takia.

Varmaa joka tapauksessa oli, että elokuvasarjan oikeudet tuottaja George Lucasilta 2012 hankkinut Disney tekisi sarjaan joka tapauksessa uuden elokuvan – samalla tavalla kuin se on viime vuosina tehnyt itsenäisesti jatkoa myös Lucasin Star Wars -elokuville.

Disneyn joulukuinen vahvistus Harrison Fordin paluulle hälvensi ennen kaikkea huhut siitä, että Indiana Jonesiksi palkattaisiin nuorempi näyttelijä, jolloin sarjan tarina alkaisi alusta.

Parin vuoden päästä siis nähdään, millainen hahmo Indiana Jones on vanhana. Sen on määrä olla viimeinen kerta, kun Harrison Ford sonnustautuu elokuvakameroiden edessä kuuluisan arkeologihahmonsa lierihattuun ja nahkatakkiin.

Viidennen elokuvan suunnitelmat ovat muuttuneet moneen kertaan matkan varrella, sillä se on ollut tekeillä ainakin vuodesta 2008 alkaen.

Nyt melko varmaa on ainakin se, että uudessa elokuvassa ei ole mukana yksityiselämässään vaikeuksiin viime vuosina usein joutunutta näyttelijää Shia LaBeoufia. Hän esitti Indiana Jonesin poikaa Mutt Williamsia sarjan edellisessä osassa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008).

Spielberg jatkaa kuitenkin elokuvan tuottajana, samoin sarjan aiemmat tuottajat Frank Marshall ja Kathleen Kennedy.

Harrison Ford täytti viime heinäkuussa 78 vuotta.

Viidennen seikkailun ohjaaja ja käsikirjoittaja James Mangold tunnetaan Wolverine-elokuvien lisäksi myös draamojen tekijänä. Läpimurtonsa hän teki pikkukaupungin rehellisestä poliisista korruption keskellä kertovalla jännitysdraamalla Copland (1997), jonka pääosissa nähtiin Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta ja Robert De Niro.

Mangoldin ohjaama elämäkertadraama Walk the Line (2005) muusikko Johnny Cashista toi Oscar-palkinnon Cashin vaimoa June Carteria näytelleelle Reese Witherspoonille.

Ohjaajan toistaiseksi uusin elokuva on Christian Balen ja Matt Damonin kera tehty tosipohjainen kilpa-ajodraama Le Mans 66 – täydellä teholla (2019), joka sai Oscar-ehdokkuuden parhaan elokuvan kategoriassa.

Indiana Jones -elokuvasarja tv:ssä

  • Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), perjantaina 19.2. Nelonen klo 21.35

  • Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984), sunnuntaina 21.2. Nelonen klo 21.35.

  • Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989), perjantaina 26.2. Nelonen klo 21.35.

  • Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008), sunnuntaina 28.2. Nelonen klo 21.35.

  • Indiana Jones -elokuvasarjan voi katsoa myös Elisa Viihde Viaplayn suoratoistopalvelusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?