Hohto-tähden Dr. Phil -vierailusta nousi valtava metakka – kertoo nyt, miten karmaiseva kokemus todella oli

Kulttielokuva Hohdon pääosassa nähty Shelley Duvall vieraili Dr. Philin keskusteluohjelmassa kärsiessään vaikeista mielenterveysohjelmista. Nyt hän kommentoi kohun aiheuttanutta haastattelua.

Shelley Duvall ja Jack Nicholson näyttelivät pääosia vuonna 1980 ilmestyneessä Hohto-elokuvassa.

Stanley Kubrickin Hohto-elokuvasta tuli nopeasti kulttihitti, kun se ilmestyi 40 vuotta sitten. Siinä missä kauhuelokuva oli katsojille ja sen ohjaajalle jymymenestys, tuli siitä toiselle päätähdelle painajaisen alku.

Hohdon naispääosassa nähtiin 28-vuotias Shelley Duvall. Duvall on kertonut myöhemmin, kuinka elokuvan tekeminen romutti hänen terveytensä ja aloitti karmivan alamäen. Jo kuvausten aikana Kubrickin luoma paine aiheutti Duvallille hiustenlähtöä, stressiä ja itkua, ja myöhemmin hän kärsi vaikeista mielenterveysongelmista.

Duvallin surullinen alamäki tuli esiin vuonna 2016, kun hän esiintyi tv-psykologi Dr. Philin eli Phil McGraw’n keskusteluohjelmassa jaksossa, jossa käsiteltiin mielenterveysongelmia.

Näyttelijän esiintymisestä ohjelmassa nousi valtava kohu, sillä Dr. Philin katsottiin käyttäneen hänen hätäänsä hyväksi. Duvall oli menettänyt koko omaisuutensa, eikä hän suostunut ottamaan apua vastaan vaikeisiin mielenterveysongelmiinsa.

Nyt Duvall on antanut laajan haastattelun Hollywood Reporter -lehdelle ja kommentoi sen yhteydessä viiden vuoden takaista tv-esiintymistään. Dr. Philin haastattelu vaikuttaa vaivaavan Duvallia edelleen, sillä artikkelin kirjoittaneen Seth Abramovichin mukaan näyttelijän olemus muuttuu hermostuneeksi heti, kun Phil McGraw’n nimen nostaa esiin.

– Minulle selvisi kantapään kautta, millainen ihminen hän, Duvall sanoo.

– Myöskään äiti ei pitänyt hänestä. Monet sanoivat, että ”Sinun ei olisi pitänyt tehdä sitä, Shelley”.

Dr. Phil haastatteli Hohto-elokuvassa nähtyä Shelley Duvallia vuonna 2016. Haastattelusta nousi valtava kohu, sillä tv-psykologin katsottiin hyötyneen Duvallin sekavasta tilasta.

Näyttelijä kärsi ohjelman kuvausten aikaan harhoista ja kertoi uskovansa, että vuonna 2014 kuollut Robin Williams oli edelleen elossa. Duvall kertoi myös, että hänen jalkaansa oli asennettu minidisc, jonka käyttötarkoituksen hän kertoi huolettavan itseään. Duvall väitti myös ”Nottinghamin seriffin” vainoavan häntä.

– Olen todella sairas. Tarvitsen apua, Duvall sanoi ohjelmassa.

Useat julkisuuden henkilöt, muun muassa Kubrickin tytär Vivian Kubrick, ilmaisivat julkisesti pitäneensä vastenmielisenä sitä, että Dr. Phil haastatteli sairasta Duvallia ja teki siitä tv-viihdettä.

Duvall kertoo Hollywood Reporterille, että hänen tv-esiintymisensä ja sen aiheuttaman palauteryöpyn jälkeen Dr. Phil yritti saada yhteyden häneen toistuvasti. Duvallin mukaan tv-persoona piinasi myös hänen äitiään.

– Hän alkoi soitella äidilleni. Äitini sanoi hänelle ”älä soita enää tyttärelleni”. Mutta sitten hän alkoi soitella äidilleni koko ajan yrittäen saada minut puhumaan hänelle uudelleen, Duvall kuvailee.

Näyttelijä ei kuitenkaan suostunut enää tapamaan Dr. Philiä ja vetäytyi jälleen julkisuudesta.

Duvall on nykyään 71-vuotias ja elää kaukana julkisuuden valokeilasta.

Hollywood Reporter pyysi kommentteja Duvalliin liittyen Dr. Phililtä. Ohjelman tuotannosta vastattiin lehdelle, että sarjan jaksojen, kuten myös Duvallin jakson, tarkoituksena on tuottaa samaistuttavaa ja hyödyllistä informaatiota sen katsojille.

– Me emme leimaa mielenterveysongelmista kärsiviä, kuten monet tekevät. Koska kukaan muu ei auttanut, meidän tavoitteenamme oli dokumentoida kamppailu ja tarjota mahtavat resurssit hänen elämänsä suunnan muuttamiseksi, aivan kuten olemme tehneet niin monille yli 19 vuoden ajan, ohjelman edustaja kommentoi Hollywood Reporterille.

– Valitettavasti hän (Duvall) kieltäytyi alkuperäisestä avuntarjouksestamme, joka olisi sisältänyt täyden fyysisen ja henkisen arvioinnin ja antanut hänelle mahdollisuuden hoitaa haasteitaan yksityisesti. Useiden kuukausien yhteydenpidon jälkeen, yhteistyössä hänen äitinsä kanssa, hän lopulta kieltäytyi avusta. Olimme tietenkin hyvin pettyneitä, mutta nuo avuntarjoukset ovat voimassa vielä tänäkin päivänä, tiedotteessa jatketaan.

Duvallin Dr. Phil -jakson jälkeen kerrottiin, että Dr. Phil tarjosi hänelle hoitopaikan laitoksesta. Näyttelijä kirjautui kuitenkin ulos sieltä vain viiden päivän jälkeen. Duvall itse kuvaili hoitolaitosta lähinnä vankilaksi, jossa häntä pidettiin eristyksissä vasten hänen tahtoaan.

Shelley Duvall vuonna 1986.

Dr. Philin esityksen jälkeen Duvall on elänyt hyvin pitkälti hiljaiseloa. Hän vetäytyi 1990-luvun alussa julkisuudesta täysin ja on sittemmin elänyt eristyksissä pienessä texasilaisessa kylässä, josta Dr. Phil löysi hänet ohjelmaansa.

Duvall on kertonut haastatteluissa, että hän on menettänyt koko omaisuutensa, eikä hänellä ole jäljellä penniäkään näyttelijän uransa aikaisista tuloista. Hän kokee tilanteensa hyvin epäreiluksi. Duvall sanoi RadarOnlinelle vuonna 2017 Hollywoodin kääntäneen hänelle selkänsä ja vieneen hänen omaisuutensa.

– Haluan rahani! Muuta en halua! Olen soittanut eri yhtiöihin ja kysynyt, että kuinka paljon rahaa he tienaavat tekemilläni tv-sarjoilla ja elokuvilla. Sanoivat tienanneensa yli 16 miljoonaa euroa. En ole nähnyt penniäkään, Duvall sanoi sivustolle vuonna 2017.

RadarOnlinen mukaan Duvall käyttäytyi koko haastattelun ajan hyvin hermostuneesti ja puhui muukalaisista. Näyttelijä kertoi myös olevansa lopen kyllästynyt vaikeaan tilanteensa.

– Olen täällä onneton. En halua kuolla tällä tavalla, Duvall sanoi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?